:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANTA CLAUSE, THE 3 - THE ESCAPE CLAUSE
SANTA CLAUSE, THE 3 - THE ESCAPE CLAUSE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-23
FILM
Scott Calvin (Tim Allen) heeft nu al ettelijke jaartjes de taak van Kerstman op zich genomen, en deze Kerstmis denkt hij voor de eerste keer wat aan zijn eigen familie. Zijn vrouw Carol (Elizabeth Mitchell) is in blijde verwachting, en Calvin heeft het briljante idee om zijn vrienden en familie uit te nodigen om bij de blijde gebeurtenis aanwezig te zijn op de noordpool. Zijn schoonouders weten echter niet dat hij de Kerstman is, en denken dat hij een speelgoedfabriek in Canada heeft. Net op dat ogenblik besluit vriezeman Jack Frost (Martin Short) zijn troef uit te spelen en de job van Kerstman in te pikken waar hij al jaren op zit te azen. In een onbewaakt ogenblik kan hij Calvin uit zijn job ontzetten, en Calvin komt in een realiteit terecht waarin Frost al voor twaalf jaar de plak zwaait en van de noordpool een schaamteloze shopping mall heeft gemaakt waarin het enige wat telt geld kloppen uit de zakken van de ouders is. Scott moet zijn uiterste best doen om de realiteit weer te verdraaien.

Ho ho ho!
Tim Allens carrière is over! Na drie films is de Santa Clause-franchise compleet leeggebloed; niet toevallig moet er zelfs op gegeven ogenblik een kunstgreep worden toegepast en materiaal uit de eerste film gebruikt worden om het verhaal rechtop te houden. Het ideetje van een blue collar slob die ongewenst het rode pakje en dito muts toegeschoven krijgt leek aanvankelijk wel wat punten te kunnen scoren, maar bij het zien hoe weinig ruggengraat dit verhaaltje heeft, kan ik niet anders dan concluderen dat het nu toch echt welletjes is geweest. De vrouw van de Kerstman die les geeft aan een eerste studiejaar? De Kerstman die papa wordt en overhoop ligt met zijn schoonfamilie? Hallo? In de film wordt aangeklaagd dat Jack Frost van Kerstmis een plat commercieel circus wil maken, maar dat is nu precies waar de film met zijn Amerikaans vercommercialiseerd beeld zich zelf in hoge mate schuldig aan maakt. Het is het beeld van een dikke noezerd die nog net geen reclame van een welbepaald merk frisdrank op zijn kleren draagt. De rest van het verhaal zit zodanig vol met suikerzoet vulmiddel dat diabetes het meest waarschijnlijke gevolg is; het eindresultaat komt aardig in de buurt van de Star Wars Holiday Special, zeker omdat de Paashaas er een beetje uitziet als een verloren gelopen Wookie. D'r zit zo weinig vlees aan het been dat het kluiven wordt; misschien is de film nog een leuk ideetje voor maximum 10-jarigen, maar ik betwijfel of die het met Amerikaanse esprit doordrongen raamwerk ook maar ene beetje kunnen kaderen. Voor straf acteerwerk moet u niet bij deze film zijn, maar dat ligt ook niet echt in de lijn van de verwachtingen bij een scenario dat een gemiddeld kersttoneeltje op school niet overtreft.

BEELD EN GELUID

De Engelse Dolby Digital 5.1-mix laat zich goed beluisteren, occasioneel ontsnapt er zelfs eens een goed geluidseffect, maar het voornaamste doel van de surroundkanalen is om Christmas muzak te laten weerklinken, wat een beetje een gemiste kans is. Het 1.85:1-beeld is goed van kwaliteit, geeft de sprankelende kleuren die bij Kerstmis goed weer, en is vrij van imperfecties. Het groen van de kerstbomen, rood van de mutsen en de blauwige schijn van het ijs lopen niet in elkaar over, en het contrast is stevig. Prima transfer.

EXTRA'S

We grasduinen even in het bonusmateriaal. Na het opstarten van alweer een té grote hoeveelheid inleidende filmpjes komen we in het hoofdmenu waarin de featurette "Tour Elfsberg" apart staat, een niet zo boeiende 360 graden-pan rond het menu. Het extra's-menu begint met "Deck The Halls: Virtual Holiday Decorator", een redelijk dom en snel vervelend decoratiespelletje. Dé nieuwe featurette die tegenwoordig elke blu-ray "siert" is een Movie Showcase, waarbij je wat voorgeselecteerde fragmenten te zien krijgt die je ook in de film zelf kan bekijken en zogezegd het hoogtepunt moeten uitmaken van de blu-ray.

De rest van het bonusmateriaal vonden we al terug op de dvd-release, en wordt hier hernomen. Gestart wordt met een blooper reel (3 min.) en een alternatieve openingesscène (4 min.) die misschien handig kan zijn voor wie de eerste films niet heeft gezien. "Jack Frost And Mrs. Clause: A Very Different Look" (4 min.) toont ons eerlijk hoe men de look van de 2 hoofdrolspelers omgooide toen die niet bleek te werken. "The New Comedians: On The Set With Tim And Marty" (3 min.) tracht Tim Allen en Martin Short als dé iconen van een nieuwe humorstijl te propageren, maar het zijn in wezen allebei one-trick ponies. "Creating Movie Magic" (4 min.) geeft ons een kijkje op drie stukjes CGI-effecten, maar echt nieuw is het allemaal niet te noemen. "Christmas Carol-oke" (6 min.) is een samenraapsel van zeven krestliedjes en fragmenten uit de vorige Santa Clause-films. De videoclip "The Greatest Time Of Year" (3 min.) van Aly & AJ, who the hell dat ook mogen zijn, sluit de galerij extra's af. Ten opzichte van de regio A-versie is het audiocommentaar van regisseur Michael Lembeck gesneuveld.

CONCLUSIE

The Santa Clause 3: The Escape Clause is de (voorlopig) laatste stuiptrekking van een franchise die beter was gestopt op een hoogtepunt. Technisch is er niet veel aan te merken op deze bluray-release, maar de extra's zijn veel minder substantieel dan het lange lijstje doet uitschijnen.



cover




Studio: Disney

Regie: Michael Lembeck
Met: Tim Allen, Elizabeth Mitchell, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Ann Margret, Eric Lloyd, Spencer Breslin, Liliana Mumy, Alan Arkin, Martin Short

Film:
3,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418141509


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Tour Elfsberg
• Spelletje "Deck The Halls: Virtual Holiday Decorator"
• Movie Showcase
• Blooper reel
• Alternatieve openingsscène
• Documentaire "Jack Frost And Mrs. Clause: A Very Different Look"
• Documentaire "The New Comedians: On The Set With Tim And Marty"
• Documentaire "Creating Movie Magic"
• Christmas Carol-oke
• Videoclip "The Greatest Time Of Year"

Andere recente releases van deze maatschappij