:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 15 MINUTES
15 MINUTES
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-04-12
FILM
Regisseur John Herzfeld verkreeg reeds lovende kritieken met zijn 2 Days In The Valley: een ingenieuze verhaallijn à la Pulp Fiction gecombineerd met puike acteerprestaties en een sarcastische ondertoon. De film kreeg echter niet de aandacht die het verdiende maar New Line Cinema geloofde in de regisseur en hij verkreeg het budget om deze bizare 15 Minutes te maken. Alhoewel het gaat om een kruising tussen actie, drama, thriller en een sociaal-culturele satire, kunnen we toch spreken van een geslaagde prent.


Twee Oost-Europeanen, Oleg en Emil, bezoeken voor de eerste maal de Verenigde Staten met de bedoeling een schuld te innen bij een oude vriend. Beiden zijn echter geobsedeerd door roem en faam en eenmaal ze proeven van de ongelimiteerde mogelijkheden van het Amerikaanse gerechtssysteem buiten ze deze dan ook op alle mogelijke manieren uit. Oleg zou graag een bekende filmregisseur worden en de meer doorgedraaide Emil komt dan ook op het lumineuze idee om een moord in beeld te brengen. Deze snuff-movie verkopen ze dan voor een berg geld aan de mediageile televisiestations en vervolgens plotten ze om ontoerekeningsvatbaar te verklaren voor de rechtbank waardoor ze zonder een gevangenisstraf van hun geld en faam kunnen genieten. Kelsey Grammer (Frasier uit de gelijknamige TV-show) speelt een nieuwsanker die enkel uit is op kijkcijfers en maar al te graag inspringt op de noden van deze beide misdadigers. Want kijkcijfers worden enkel gewonnen met het tentoonspreiden van...? Juist: geweld, sensatie, seks, schandalen en dit nog liefst van allemaal zo realistisch mogelijk. De tegenpolen in dit spelletje zijn politieman Eddie Flemming (Robert DeNiro) en brandweerinspecteur Jordi Warsaw (Edward Burns) die natuurlijk alles proberen om de misdaden van beide gangsters tegen te gaan. Het sarcasme in deze film komt uit verschillende hoeken maar het feit dat Eddie Fleming geliefd is door de media en vice versa, (hij dankt er voornamelijk zijn status aan van bekende flik) is reeds een goed begin. De camera's volgen de man overal op de voet en de acties die hij onderneemt worden tot in de kleinste details op de televisiestations tentoongespreid.


De sterkte van deze film ligt voornamelijk in het gevoel van realisme, trouwens één van de hoofddoelstellingen van de regisseur. De authentieke Oost-Europese acteurs en de realistische weergave van de verschillende New York locaties zijn daar goeie voorbeelden van. We krijgen ook het gevoel dat De Niro's mogelijkheden niet volledig gebruikt werden in deze prent, maar dat hij toch, door een persoonlijke touch toe te voegen, zijn karakter iets meer diepgang probeerde mee te geven dan dat het originele script voorschreef. Bovendien is het altijd beter de helft van De Niro's klasse in je film te hebben dan helemaal geen De Niro, want hij speelt deze rol met z'n ogen dicht. Burns op zijn beurt is ook goed en zet een geloofwaardig karakter neer maar de pluim gaat naar de 2 Oost-Europeanen, Oleg Taktarov en Karel Rodin, die momenten van menselijkheid in hun karakter steken waardoor ze enorm verschillen van de alledaagse stereoptype moordenaar die we zo vaak op het witte doek tegenkomen. Het moet ook gezegd dat dit deels te wijten is aan de regisseur die het duo ongeloofelijk veel on-screen time geeft om zo hun karakters uit te diepen, zodoende dat de toeschouwer zich met gemak in de schoenen van de moordenaars kan plaatsen en dit komt enkel maar de ontknoping van de film ten goede.


BEELD EN GELUID
Het beeld heeft een 2.35:1 aspect ratio, is anamorfisch en bezit een helder en diepgaand kleurenpalet. De details zijn scherp gedurende de hele prent en we bespeurden niet de minste grain, oneffenheid, ruis of compressiefouten: een goede score hier. Op geluidsgebied mogen we ook niet klagen, alhoewel de transfer enige decibels hoger mocht zijn klinken de dialogen toch helder en wordt er bij de actiescènes grondig gebruikt gemaakt van split-surround in de achterste kanalen.

EXTRA'S
Goede tot zeer goede extra's op deze release. Laten we beginnen met de 6 verwijderde scènes voorzien van optioneel commentaar van regisseur Herzfeld: stuk voor stuk mooie en informatieve scènes waarvan het merendeel best in de film had gemogen. Vervolgens zijn er 2 video's door Oleg zelf gefilmd op aanvraag van de regisseur en dit om het gevoel aan realisme te versterken. We krijgen ook 2 documentaires die enerzijds over de evolutie van de sensatiepers handelen en anderzijds over de vraag of moordenaars wel echt bezig lopen met de idee om door hun moorden beroemd en rijk te worden door deze te filmen en te verkopen aan de media. De laatste echt interessante extra is een behind the scenes waarin we oefensessies voorgeschoteld krijgen van scènes met onderaan rechts in het beeld een klein kadertje waarin we synchroon de originele filmscene zien. Verder zijn er nog filmografieën, een theatrical trailer, een muziekvideo en trailers van andere RCV releases.


CONCLUSIE
De kritieken naar deze film toe waren genadeloos. Met al de reality shows die tegenwoordig naar ons hoofd geslingerd worden, gaat de morele boodschap achter deze film bijna volledig de mist in. Maar wat overblijft is eigenlijk nog een best te genieten actiedrama met een originele plot voor dit soort film. Ook de technische kant van deze release is op alle vlakken meer dan verzorgd.


cover
Studio: RCV

Regie: John Herzfeld
Met: Robert De Niro, Edward Burns, Kelsey Grammer, Avery Brooks, Melina Kanakaredes, Karel Roden, Oleg Taktarov

Film:
8/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200800


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Audio commentary,
• Theatrical trailer,
• Trailers,
• Oleg's video's,
• Muziekvideo,
• Behind the scenes,
• 2 documentaires,
• 6 deleted scenes,
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij