:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CJ7
CJ7
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-12-02
FILM
Dicky Chow is een levenslustig jongetje dat, ofschoon hij en zijn papa straatarm zijn, op een chique privéschool zit. Zijn trotse vader werkt zich hiervoor compleet suf als bouwvakker op een nabijgelegen werf. Toch wordt Dicky gepest omdat hij anders is, versleten kleding draagt en niet het nieuwste speeldgoed heeft: CJ1. Zijn vader kan dit ondanks zijn lange werkuren niet betalen, maar ontdekt op een dag op het stort wel een vreemd, pluizig wezentje. Dicky Chow noemt het schattige beestje CJ7 en hij is dolgelukkig. Maar dan ontdekt hij dat CJ7 eigenlijk uit de ruimte komt...

De Chinese cineast annex acteur Stephen Chow werd enkele jaren ook bij het mainstreampubliek bekend dankzij het internationale succes van achtereenvolgens Shaolin Soccer en Kung-fu Hustle, twee duizelingwekkende actiekomedies boordevol geslaagde speciale effecten - die net uit een Looney Tunes-cartoon leken weggeplukt. Ook Hollywood lonkt al een tijdje voor Stephen Chow, maar toch maakte hij vorig jaar opnieuw een knaller van formaat in eigen land. CJ7 is echter op het eerst gezicht gericht op een compleet ander publiek dan zijn voorgaande films, namelijk jongere kinderen. Toch is CJ7 geen kinderachtige familiefilm, maar een leuke fantasyprent die elk publiek probeert aan te spreken én daar ook in slaagt! De humor is weer typisch Chow (lees: soms puberaal, onnozel en vooral over-the-top), maar het acteerwerk is erg goed en het scenario is hartverwarmend, vol emotie en herkenbare 'menselijke' situaties.

De heerlijke jaren '80-soundtrack past perfect bij de rest van het plaatje en zo lijkt de film soms op een hommage aan feelgood-classics zoals E.T.: The Extra-terrestrial en consoorten. CJ7 is overigens het best te omschrijven als een goed geslaagde mix tussen de eerder vermelde film uit 1982, Batteries Not Included en de eerste Gremlins. De speciale effecten zijn net als de regie dik in orde en het pluizige wezentje is uiterst schattig, ondanks het bescheiden budget. De film schiet goed op en erg leuk zijn de knipogen naar de eerdere successen van Stephen Chow. CJ7 is een uiterst charmante fantasyfilm annex familiefilm, met een lach en een traan. De film is wat ons betreft het beste dat de succesvolle en geliefde regisseur ooit gerealiseerd heeft. We zijn dan ook benieuwd naar zijn Hollywood-debuutversie van The Green Hornet, die volgend jaar in de bioscopen zou verschijnen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is strak, met een verbluffende scherpte en een goed contrast. Het zwartniveau is solide en diepte en detail zijn dik in orde. Vuiltjes en beschadigingen zijn geheel afwezig en ook andere onregelmatigheden blijven beperkt tot een minimum. De heldere, levendig kleuren ogen vol en spatten werkelijk van het scherm. De Mandarijnse Dolby Digital 5.1-track klinkt levendig en dynamisch met een breed geluidsbeeld en een goede plaatsing van de effecten. De muziek klinkt mooi en warm en de dialogen klinken zuiver en netjes verstaanbaar. Ruis en andere oneffenheden in de soundtrack hebben we niet waargenomen. Het enige minpunt dat we soms hebben opgemerkt is dat de Mandarijnse dubbing niet altijd even synchroon loopt. Dit is echter niet de fout van Sony, want ook op de regio 3 was dit het geval en bovendien zal niet iedereen dit merken. 

EXTRA'S
Sony Pictures heeft duidelijk hoge verwachtingen van Stephen Chows prent, gezien er behoorlijk wat extra features zijn toegevoegd. De originele bioscooptrailer mag de aftrap geven. Nadien is het aan Stephen Chow en enkele cast- en crewleden om een commentaartrack in te spreken. Het geheel is een informatieve kijk op het ontstaan van de film, met een boel anekdotes en informatie. Vervolgens zijn er een resem features aanwezig die duidelijk op de kids gericht zijn. Zo zijn er enkele geanimeerde karakterprofielen van de belangrijkste personages aanwezig, maar ook korte clipjes over hoe je een lollipop maakt of een bullenbak een koekje van eigen deeg geeft. In "Anatomy of a scene" (6,5 min.) zijn we getuige van het opnemen van de leuke scène op het toilet, waar Dicky Chow enkele speciale en handige gaven van CJ7 ontdekt. Er is ook een diepgravende 22 minuten durende 'Making Of' aanwezig, waarin vooral aandacht wordt besteed aan de vele computereffecten. In "The Story of CJ7" doen de schrijvers, producenten en uiteraard ook Stephen Chow uit de doeken hoe ze op het idee kwamen om de film te maken. "CJ7: Mission Controll" is een ietwat onnozel spelletje, dat weer eerder de kids zal weten te bekoren. Een handjevol cross-promotionele trailers sluit het geheel af.

CONCLUSIE
CJ7 is een charmante en hartverwarmende sciencefiction/fantasyfilm die de hele familie zal aanspreken. De humor is typisch, maar geslaagd en de emoties zijn erg herkenbaar en volwassen. Het acteerwerk is uitstekend en de prent bevat een resem geweldige speciale effecten. De dvd van Sony Pictures Home Entertainment heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, met een boel goed uitgevoerde extra features. CJ7 is een mooi geschenk voor de nakende feestdagen!


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Stephen Chow
Met: Stephen Chow, Kitty Zhang Yuqi, Min Hun Fung, Chi Chung Lam

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609658712


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijns Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Grieks, Arabisch
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Audiocommentaar
• Karakterprofielen
• "How to make a Lollipop"
• "How to Bully a Bully"
• 3 'Making of'-featurettes
• "CJ7: Mission Controll"
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij