:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERMINATOR - THE SARAH CONNOR CHRONICLES - SEIZOEN 1
TERMINATOR - THE SARAH CONNOR CHRONICLES - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-12-22
SERIE
Sarah Connor (Lena Heady) is ontsnapt uit een instelling voor geestesgestoorden waar ze zat opgesloten omdat ze lijdt aan extreme paranoia. Ze heeft gezien hoe er uit de toekomst robots zijn gestuurd om haar en haar zoon John (Thomas Dekker) te vermoorden, omdat John op een dag de leider van het verzet zal worden tegen Skynet, een wereldoverkoepelend artificieel neuraal netwerk dat op Judgment Day, de dag van de Apocalyps, niet zo heel ver in de toekomst, intelligenter zal worden dan zijn scheppers en de mensheid zal trachten uit te roeien in een totale nucleaire oorlog. Sarah Connor wordt als extreem gevaarlijk bestempeld en ze moet voortdurend onderduiken en van identiteit veranderen om uit de handen van de politie te blijven; agent Ellison (Richard T. Jones) heeft haar dossier nog steeds niet afgesloten. En de machines zitten niet stil: opnieuw sturen ze een machine naar het heden met de opdracht John Connor om te leggen. Connor heeft in de toekomst ook weer een beschermengel gezonden, ditmaal in de vorm van de vrouwelijke terminatrix Cameron (Summer Glau). Die helpt Sarah en John acht jaar in de toekomst vooruit te vluchten, weg van de politie én de killer-robots die achter hun veren zitten, maar ook dichter bij Judgment Day. De tijd begint te dringen om de wereld te redden. Sarah komt achter het bestaan van de Turk, een supercomputer die ontworpen is om schaak te spelen op een zodanige manier dat de machine uit zijn eigen fouten leert. De ontwerper van de Turk, Andrew Goode (Brendan Hines), hoopt met de computer een wedstrijd te winnen waaraan als hoofdprijs een militair contract vasthangt. Dit zou echter het begin van het einde betekenen... Het verzet uit de toekomst heeft overigens verschillende soldaten gestuurd om de Turk uit te schakelen. Onder hen bevindt zich Derek Reese (Brian Austin Green), de broer van Johns vader.
 


Terminator: The Sarah Connor Chronicles is bedoeld als een reboot van de succesvolle cultfilmfranchise die door regisseur John Cameron en producent Mario Kassar op de filmkaart is geplaatst. Essentieel zich afspelend ná Terminator 2: Judgment Day en de ganse film Terminator 3: Rise Of The Machines beschouwend als een apocrief evangelie, is dit een film waarin de makers trachten tegemoet te komen aan de meest in het oog springende kritieken die los waren gebarsten na de derde bioscoopfilm. Judgment Day staat nog te gebeuren, Sarah Connor is in tegenstelling tot de derde film in de toekomst niet overleden aan kanker (alhoewel die plotlijn wel even opnieuw boven komt drijven). De moraliserende parabel die stelt dat de technologische ontwikkeling op een dag de mens op fatale wijze zal passeren, is echter gebleven. Deze reeks is er, laten we er geen doekjes omwinden, vooral gekomen om de fans van de franchise te plezieren en natuurlijk om er een leuk zakcentje mee bij te verdienen. Er keren erg veel gelijklopende motieven uit de film terug - Sarah die de gewonde terminator terug in elkaar naait, de terminator die de hele nacht de wacht houdt, archiefbeelden van Sarah in de Pescadero-instelling, de ontbrekende hand van een terminator die in verkeerde handen valt. Toch slagen de scenaristen erin om de iconische personages uit de films meer uit te diepen en méér af te leveren dan de "come with me if you want to live"-achtige oneliners die de reeks zo typeren. En gelukkig zijn ze niet in de val getrapt om elke week de Connors te confronteren met de Terminator-van-de-week; het scenario is goed, de plotlijnen gevarieerd en onderhoudend en die hebben de verdienste nergens slordig te zijn opgesteld. Met de boze blikken van horden fans in hun nek is in de voetsporen van de originele Terminator treden een loodzware verantwoordelijkheid. De subplots - een meisje op Johns school dat zelfmoord pleegt, de dubieuze handel van een straatschoftje in valse identiteiten, de schaakwedstrijd - vloeien moeiteloos in elkaar over. Alleen het einde van de reeks is snel afgeraffeld, wat ongetwijfeld te maken heeft met de inmiddels beruchte Hollywood-schrijversstaking die er ook voor heeft gezorgd dat deze reeks maar negen in plaats van de geplande dertien afleveringen telt.

Wat vooral meevalt is dat de nieuwe acteurs hun rollen goed weten te dragen. Thomas Dekker is als John Connor op het randje van de meerderjarigheid natuurlijk opnieuw een onbeschreven blad - zijn drugverslaving is uit de reeks gelicht, zijn capaciteiten als hacker niet, alhoewel het toch wat ongeloofwaardig is dat hij de knepen van de informatica blijft beheersen wanneer hij acht jaar in de toekomst wordt geslingerd - en de moeder-zoonrelatie tussen de overbeschermende Sarah en de dwarse tiener John, een belangrijk weerkerend thema, waarbij duidelijk een vaderrol ontbreekt die gedeeltelijk door de moeder wordt ingevuld, wordt op smaak gehouden door zijn pittige, eigentijdse invulling van een moderne jongere met moderne tienerproblemen. Lena Heady (300) heeft evenzeer de kracht om een fysiek uitdagende rol als die van Sarah Connor overtuigend aan te kunnen. We krijgen bovendien erg veel inzicht in haar soms verwarde emotionele leven omdat de hele reeks vanuit haar standpunt verteld wordt; hierdoor kan ze zowel de overgang van Linda Hamilton naar zichzelf geloofwaardig maken, als een eigen invulling geven aan haar complexe personage. Ik zou natuurlijk een heel epistel kunnen schrijven over één van mijn favoriete actrices van het moment, Summer Glau (Firefly, Serenity, The 4400), die in deze serie schittert als de terminatrix Cameron (zo genoemd als eerbetoon aan de regisseur van de eerste twee films), die een erg schizofrene persoonlijkheid neerzet die een mengeling moet zijn van hetzelfde soort naïeve buitenstaandertje dat ze was in Firefly en een kick-assvechtmachine die zonder verpinken tegenstanders te lijf gaat die anderhalve keer zo groot zijn als zijzelf. Ze is Schwarzenegger natuurlijk niet, maar ik wist de gestalte die ze geeft aan haar versie van de rol van beschermende terminatrix wel te appreciëren.
 

Samenvattend slaagt Terminator: The Sarah Chronicles erin om met een verhoudingsgewijs bescheiden budget ons verrassend erg mee te laten voelen met de emotionele besognes van de niet altijd ethisch even zuiver handelende hoofdpersonages. Derek Reese is niet te beroerd om een klein meisje te gebruiken als pasmunt in een gijzelingssituatie, Sarah Connor laat meer dan eens haar spierballen rollen en de munitierekening oplopen, en Cameron moordt zonder een krimp te geven. De interactie tussen de verschillende hoofdrolspelers is een stuk minder rechtlijnig dan in de films uit de franchise en de resultante is verrassend meeslepend en genuanceerd voor een reeks met amper 9 afleveringen: de totale optelsom is méér dan de som van de samenstellende delen. Terminator: The Sarah Connor Chronicles is hernieuwd voor een tweede seizoen, en ik kijk er alvast reikhalzend naar uit.

AFLEVERINGEN
1. Pilot
Eindelijk schijnen Sarah Connor (Lena Heady) en haar zoon John (Thomas Dekker) tot rust te kunnen komen, twee jaar nadat ze in Terminator 2 de computers van Skynet hebben opgeblazen. Maar het onheil is nog niet voorbij: eens te meer heeft de actie er niet voor gezorgd dat Judgment Day van de kalender is geschrapt, maar slechts enkele jaren later opnieuw de kop opsteekt. De robots hebben de cyborg Cromartie (Owain Yeoman) gestuurd om het werk af te maken en John te doden. Het verzet heeft gekozen voor een Terminatrix die luistert naar de naam Cameron (Summer Glau) en die meevecht aan de zijde van Sarah en John. Op de vlucht voor Cromartie duiken ze een bankgebouw binnen, waarl hopen futuristische technieken worden bewaard die duidelijk eerder moeten zijn verzonnen, want materiële dingen kunnen niet door de tijdreisbel. Uiteindelijk is de enige optie dat Sarah, John en Cameron door de tijd reizen. Zo komen ze vanuit 1999 in 2007 terecht, waar hun aankomst allesbehalve onopgemerkt blijft.
 
2. Gnothi Seauton
Gearriveerd in 2007 heeft Sarah drie nieuwe identiteiten nodig. Ze bezoekt Enrique Salceda (Tony Amendola), een oude kompaan-revolutionair, die echter zijn crimineel leven vaarwel heeft gezegd en de zaak aan zijn neef heeft overgelaten. Die kan wel voor nieuwe paspoorten zorgen, maar vraagt er 20.000 dollar voor, geld dat Sarah niet heeft.

3. The Turk
De gladde telefoonverkoper Andy Goode (Brendan Hines) probeert Sarah in te palmen wanneer die een telefoon komt kopen. Sarah is die avondje aan een verzetje toe en ze gaat met hem uit. 's Avonds laat hij haar zijn grote geheim zien: een bijna onoverwinnelijke schaakcomputer, waarvan de technologische knowhow mogelijk toekomstige investeerders van Skynet geldelijke baat kan opleveren. Op school pleegt één van de medeleerlingen van John en Cameron zelfmoord.
 

4. Heavy Metal
Volgens een bericht zou er een grote lading coltan ontscheept worden, een metaal dat onmisbaar is bij de productie van Terminators. Sarah is er vast van overtuigd dat de T-888 het metaal gaat stelen en zij voelt er veel voor om de rollen van opgejaagde en jager eens om te draaien. De T-888 heeft intussen een behandeling ondergaan waardoor hij er weer menselijk uitziet; hij heeft er zelfs een plastisch chirurg voor vermoord.

5. Queen's Gambit
Andy staat op een beurs waar computers worden getest op hun rekenvaardigheden en in het bijzonder schaak. De finale wordt gespeeld door een Japans en een Amerikaans team, waar Andy aan meehelpt. De Japanners winnen - een oplichting, want anders zou de technologie alsnog in handen van de militairen zijn terechtgekomen. Indien de Amerikanen hadden gewonnen, zou Cameron zeker en vast Andy vermoord hebben. Maar nu was iemand haar vóór: Sarah ziet nog net de dader wegvluchten. En wanneer blijkt dat de man niet zomaar om het even wie is, doen John, Sarah en Cameron een poging om hem uit de gevangenis te laten uitbreken. Helaas zit de T-888 hem op de hielen en volgt er een zware confrontatie.

6. Dungeons And Dragons
Derek Reese (Brian Austin Green) is zwaar gewond en de politie zit 'm op de hielen. John heeft er niets beters op gevonden dan het oud lief van Sarah, Charlie Dixon (Dean Winters), erbij te halen om de kogels te verwijderen, wat betekent dat ze hem tot op zekere hoogte moeten vertrouwen. Reese heeft echter een afkeer van Cameron, na iets wat hij in de toekomst heeft meegemaakt. Cameron is echter intussen gereprogrammeerd.  In de toekomst nemen vier mannen, waaronder Derek Reese, het heft in handen om een commando te vormen dat Sarah en John moet beschermen voor de toekomst. Reese heeft daarom Andy Goode vermoord.
 

 
7. The Demon Hand
Sarah probeert om de biomechanische hand terug te krijgen die agent Ellison in beslag heeft genomen. Ellison begint het verhaal van Sarah te geloven en hij zoekt de inmiddels als een kluizenaar levende dokter Silberman (Bruce Davison) op die al even fanatiek in de theorie van de Apocalyps gelooft. Cameron gaat op zoek naar de Turk en schrijft zich in in de balletschool waar Maria (Angela Gots), de zus van Dimitri (Mark Ivanir), lesgeeft. Dimitri bekent dat hij de Turk opzettelijk de partij schaak heeft doen verliezen.
 
8. Vick's Chip (1)
Cameron heeft de chip uit het geheugen van de T-888 achtergehouden in de hoop er vitale informatie uit te kunnen halen. John kan de chip decoderen en komt te weten hoe diep de robot geïnfiltreerd is in het dagelijkse leven. Ergens moet hij in een bos een lijk van een activiste hebben achtergelaten die tegen de ontwikkeling van de artificiële intelligentie streed. Cromartie zoekt intussen alle scholen af naar John Connor.
 
9. What He Beheld (2)
Sarah probeert de Turk de kopen, maar zij en Cameron worden aan het lijntje gehouden. Johns verjaardag passeert ongemerkt, alleen Derek heeft aan hem gedacht en biedt hem een onverwachte blik op de toekomst. Agent Ellison meent dat hij het net kan aanspannen, maar hij jaagt zijn troepen de dood in.
 

 
BEELD EN GELUID
In het Verenigd Koninkrijk is deze serie ook verschenen op Blu-ray, maar het ontbreken van Nederlandse ondertitels op die versie heeft ons toch doen kiezen voor de lokale dvd-release. De videokwaliteit is oké, met de voetnoot dat de kleuren opzettelijk wat dof en modderig worden gehouden om de sombere toekomstvisie te onderstrepen. Hier en daar is er nog een verloren gelopen compressieblokje te zien. Het contrast is afdoende en er is heel wat detail in het beeld te zien. Qua geluid is de Dolby Digital 5.1-track voor een televisiereeks erg bevredigend, waarbij uit het budget voor beeld- en geluidseffecten het maximum is gehaald wat er uit te halen viel. Het enerverende getjirp van de tijdmachine en de atoomexplosies op Judgment Day halen het misschien niet bij de filmversie, toch is er aan de soundstage zorg besteed.
 
EXTRA'S
Over de disks verspreid zijn drie afleveringen voorzien van een audiocommentaar: de pilootaflevering door Summer Glau, producent/scenarist Josh Friedman, uitvoerend producent James Middleton en regisseur David Nutter, The Turk door Lena Heady en Thomas Dekker samen met Josh Friedman scenarist/uitvoerend producent John Wirth, en de finale, What We Beheld door Summer Glau, Brian Austin Green, Josh Friedman en scenarist Ian Goldberg. De tracks zijn een beetje te dicht bevolkt, maar er wordt mooi afgewisseld tussen cast en crew. De eerste disk bevat nog een driedelige featurette "Creating the Chronicles", bestaande uit Reboot (17 min.), een inleidende documentaire waarin de makers vertellen hoe ze het verschil met de films trachten te maken, Future War (10 min.) over de aflevering Dungeons & Dragons en een documentaire over The Demon Hand (12 min.). Negen verwijderde scènes, samen 19 minuten, zijn over de drie disks verspreid, telkens bij de respectievelijke afleveringen, en van de aflevering The Demon Hand is er zelfs een director's cut (52 min.) die omwille van tijdsbeperkingen is ingekort, waarbij de montage en de effecten nog niet helemaal op punt staan. De eerste disk bevat nog een gag reel van 4 minuten en de tweede een reeks audities (12 min.) van Richard T. Jones, Thomas Dekker en Lena Heady. Van Summer Glau, die oorspronkelijk geschoold is als ballerina, vinden we een 2 minuten durende, op amateurvideo geschoten dansrepetitie terug. Tenslotte bevat disk 2 nog een geanimeerde storyboard  van de scène uit de eerste aflevering waarin terminator Cromartie om zich heen begint te schieten in de school (3 min.).
 
 
CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Terminator: The Sarah Connor Chronicles is alvast een veelbelovende start. Spijtig genoeg moeten we het voorlopig in de Benelux zonder de Blu-ray stellen.cover
Studio: Warner

Regie: David Nutter, Paul A. Edwards, Sergio Mimica-Gezzan, Matt Earl Beesley, Jeffrey Hunt, Charles Beeson, J. Miller Tobin, Mike Rohl
Met: Lena Headey, Thomas Dekker, Summer Glau, Richard T. Jones, Brian Austin Green

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
368 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888000120


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Stereo 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Spaans, Portugees, Grieks, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Hebreeuws, Pools, Turks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• 3 audiocommentaartracks
• Documentaire "Reboot"
• Documentaire "Future War"
• Documentaire "The Demon Hand"
• 9 verwijderde scènes
• Gag reel
• Cast Audition Tapes
• "Summer Glau Dance Rehearsal"
• Storyboard animatic
• Extended cut van "The Demon Hand"

Andere recente releases van deze maatschappij