:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLIGHT 93
FLIGHT 93
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-02-04

FILM
11 september 2001. Een rustig New York ontwaakt wanneer er plots twee lijnvliegtuigen zich in de immense torens van het World Trade Center boren. De hele wereld is getuige van één van de meest gruwelijke terroristische aanslagen aller tijden. De passagiers van United 93 zijn zich echter nog van geen kwaad bewust en genieten nog van de zonnige morgen. Wanneer ook deze vlucht in handen valt van terroristen nemen enkele doodgewone burgers het moedige besluit om op te staan tegen deze laffe daders. Dankzij hun moedige verzet - wat helaas eindigt in een vernietigende crash in een veld in Shanksville, Pennsylvania - wordt een grotere catastrofe vermeden. Flight 93 vertelt het moedige verhaal van deze gewone mensen...

We hebben ons op de redactie altijd wat afgevraagd hoelang het zou duren eer Hollywood de verschrikkelijke gebeurtenissen op 11 september 2001 uit zou gaan buiten. In 2006, een dikke vijf jaar na de terroristische aanslagen, was er schijnbaar al meer dan genoeg tijd verstreken en werd begonnen aan maar liefst drie producties over 9/11. De controversiële regisseur Oliver Stone - nooit verlegen om een schandaal - zou de aanslagen op de WTC-torens verfilmen, terwijl Paul Greengrass (Bloody Sunday, The Bourne Ultimatum) het relaas van de moedige passagiers van lijnvlucht United 93 zou tackelen. Bijna gelijktijdig kwam de televsieafdeling van Fox aanzetten met Flight 93, een televisiefilm van de hand van Peter Markle (Youngblood, Bat*21) over hetzelfde onderwerp. Iedereen (en dan vooral de nabestaanden van de slachtoffers) hielden de adem in, maar de bewuste films bleken stuk voor stuk respectvolle verfilmingen te zijn. Zo ook deze Flight 93. Terwijl Peter Markle duidelijk niet hetzelfde talent heeft om spanning tot onbekende hoogten te brengen als Greengrass met zijn ijzingwekkend intense United 93, maakt de filmmaker er een snedig en boeiend kijkstuk van. De cast bestaat uit nobele onbekenden, maar dat komt de geloofwaardigheid enkel ten goede. Het acteerwerk is prima en Flight 93 is op de juiste momenten spannend, maar ook emotioneel. Spijtig dat Markle en zijn crew zoveel terugvallen op een weinig geslaagd CGI-vliegtuig, dat ons telkens wat uit de film haalt. Maar buiten dit kleine minpunt is Flight 93 een prima televisieproductie. 

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.77:1-beeld is scherp, met heldere en natuurlijk ogende kleuren. Het contrast is prima en hetzefde geldt voor het schaduwdetail. Filmgrain en compressiefoutjes blijven beperkt en vuiltjes zijn niet aan de orde. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De muziek komt uitstekend tot haar recht en er is een bevredigend gevoel van ruimtelijkheid. De eveneens aanwezige 2.0-surroundtrack is ook van een goede kwaliteit.

EXTRA'S
Voor een televisiefilm bevat de dvd nog best wat extra's. Zo praten regisseur Peter Markle en scenarist Nevin Schreiner een commentaarspoor vol met interessante weetjes over het maken van de film, maar leveren ze ook een boel feiten over de verschrikkelijke gebeurtenissen. Wellicht soms wat aan de droge kant en  met hier en daar enkele stiltes, maar hoe dan ook de moeite om te beluisteren. De interviews blijken in werkelijkheid een informatieve en goed gemaakte featurette (13 min.) te zijn waar wederom regisseur Peter Markle en scenarist Schreiner, maar ook de producent van de film uitgebreid aan bod komen met uitleg over hoe de controversiële televisiefilm is gemaakt. Tussendoor zie je een boel filmbeelden en leuke setfoto's. Op de trailerpagina staan een drietal promotionele trailers, maar uiteraard ook de originele trailer van Flight 93.

CONCLUSIE
Flight 93 heeft dan misschien niet de absolute spanning en intensiteit van zijn bioscooptegenhanger, maar toch is het ook een goed gemaakte film over één van de donkerste dagen uit de moderne geschiedenis. Het acteerwerk is geloofwaardig en buiten enkele doorzichtige CGI-effecten valt er weinig op de productie aan te merken. De dvd van A-Film heeft goede technische specififacties en is dan ook aanbevolen.
 
cover
Studio: A-Film

Regie: Peter Markle
Met: Jeffrey Nordling, Ty Olsson, Brennan Elliott, Kendall Cross

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777057063


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer
• Audiocommentaar
• Interviews
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij