:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FELON
FELON
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-03-24
FILM
Wade Porter (Stephen Dorff) is een all-American familieman. Hij heeft aan Laura (Marisol Nichols) een pracht van een vrouw en na jaren knokken heeft het gezin eindelijk een eigen huis. Al dat geluk dreigt hij echter in één klap te verliezen wanneer Wade per ongeluk een inbreker dodelijk verwondt. De inbreker sterft in zijn voortuin en hij wordt veroordeeld tot drie jaar hechtenis in één van de ergste gevangenissen van het land. Het leven is er bikkelhard en als hij niet over zijn schouder moet kijken voor gevaarlijke medegevangen, wordt hij afgeranseld door één van de bewakers. Wade bouwt na verloop van tijd een hechte vriendschap op met zijn celgenoot: de beruchte massamoordenaar John Smith (Val Kilmer)...

"No Rules. No Hope. No Way Out."

De 'direct-to-dvd'-industrie draait al een tijdje op volle toeren. Terwijl die vroeger uitsluitend derderangsproducties leverde met erg lage budgetten en onbekendere acteurs, zijn het tegenwoordig steeds vaker interessante en goed gemaakte producties die niet moeten onderdoen voor de hedendaagse bioscoopfilms. Felon is er zo ééntje. Niet alleen kan de film bogen op een uitstekende cast, maar daarbovenop is het scenario boeiend en is de film erg snedig ingeblikt. Dat Felon zo een vlot tempo heeft, is niet geheel verrassend, aangezien regisseur Ric Roman Waugh zijn sporen verdiend heeft in de wereld van de actiefilm. Waugh was namelijk jarenlang actief als stuntman in kaskrakers zoals Road House, Lethal Weapon 2, Total Recall en The One.

Toch is Felon helemaal geen actieprent. Het gaat er soms wel grimmig aan toe, maar de focus ligt duidelijk op de dramatische interactie tussen Wade en John. Overigens een goede keuze! Stephen Dorff (Blade, World Trade Center) is namelijk goed gecast als de gewone man die alles in één klap dreigt te verliezen en die terechtkomt in een gewelddadige wereld die hij niet kent. Maar het is Val Kilmer, ooit een enorm grote naam in Hollywood, die bewijst dat hij nog steeds een acteur is waarmee rekening moet worden gehouden! Zijn John Smith is mysterieus, boeiend en wekt voldoende sympathie op, zonder zijn algemene dreigende uitstraling te verliezen. De bijrollen worden eveneens met de nodige overtuiging ingevuld door talentvolle acteurs als Sam Shepard, Harold Perrineau, Anne Archer en Nate Parker.

Kortom, Felon is een tip voor de liefhebbers van goed gemaakte en dramatisch sterke gevangenisfilms.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is voldoende scherp, met hier en daar wat filmgrain. Contrast en schaduwdetail zijn dik in orde, terwijl ook het zwartniveau meer dan goed is. De kleuren ogen natuurlijk en de gebruikte print is vrij van vuiltjes. Digitale compressiefoutjes zijn niet geheel afwezig, maar blijven netjes binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, met een voldoende dynamiek en steevast verstaanbare dialogen. De muziek komt goed tot haar recht en de subwoofer onderlijnt prima de aanwezige actiescènes. Ruis en andere storingen hebben we niet waargenomen.

EXTRA'S
In de featurette "The Shark Tank: An Inside look At Felon" (12 min.) krijg je een idee over de uitgebreide research die regisseur heeft uitgevoerd om zijn film zo realistisch mogelijk te maken. Voorts is er een hele resem promotionele trailers aanwezig van andere releases van Sony Pictures.

CONCLUSIE
Felon is een verrassend sterke gevangenisfilm met prima acteerprestaties van zowel Stephen Dorff en Val Kilmer. De dvd heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, terwijl de extra's beperkt zijn tot een behoorlijke featurette en een handjevol promotionele trailers. Hoe dan ook warm aanbevolen voor de liefhebbers van misdaad- en gevangenisdrama's.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Ric Roman Waugh
Met: Stephen Dorff, Marisol Nichols, Val Kilmer, Sam Shepard, Harold Perrineau, Anne Archer, Nate Parker

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609662573


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Pools Audiodescriptief Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Ests, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Slovaaks, Bulgaars, Roemeens, Hindoestaans, Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Indonesisch, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Featurette
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij