:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOST SOULS
LOST SOULS
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-04-24
FILM
Tegenwoordig geraken filmfanaten op alle mogelijke wijzen aan informatie betreffende hun favoriete aankomende film. Via ondermeer de media en internet vernemen we de aankondiging van een film, wanneer men begint met de opname, wanneer de film gereleased zal worden, etc... Als de release van de film bijgevolg lange tijd op zich laat wachten, is dit meestal een indicatie dat er iets misgelopen is: de film wordt aanzien als moeilijk te promoten of het tijdstip van release komt ongelegen (er zijn teveel andere goeie prenten in roulatie). Bijgevolg zat deze Lost Souls gedurende meer dan een jaar in de kast alvorens de prent op het bioscooppubliek losgelaten werd. Hij werd met argwaan onthaald door de kijker en ook de kritieken waren niet mals. Maya, een jonge vrouw die ooit een excorcisme op zichzelf liet uitvoeren, werkt als onderwijzeres samen met de Katholieke Kerk waar ze ook als assistente fungeert van de plaatselijke pastoor om excorcismes uit te voeren. Wanneer zo'n duivelsuitdrijving op een verschrikkelijke manier misloopt ontdekt Maya verschillende aanwijzingen die allemaal leiden naar één en dezelfde persoon: Peter Kelson. Deze doodgewone journalist leidt een schijnbaar zorgeloos leven maar dit alles lijkt te gaan veranderen op z'n 33e verjaardag!



Het zwakke punt van deze film is de verhaallijn: de plot staat hierboven beschreven, maar jammer genoeg mist het de nodige sterkte om hierrond gedurende anderhalf uur een interessante film te weven. Alhoewel het geen The Omen is, bezit deze Lost Souls wel een andere grote troef waardoor de film bijna volledig gered wordt: de fotografie en sfeer rond de film. De regisseur stond ondermeer in voor de fotografie bij Schindler's List, Saving Private Ryan en The Lost World. Een man die dus reeds op dat gebied z'n strepen bewees en dat merken we ook aan deze film: een donkere visuele stijl die ons bijna voortdurend aan Se7en doet denken. Dat dit tengoede komt aan het sfeerelement van de film spreekt voor zich. Samengevat kunnen we zeggen dat dit een schitterende film had kunnen zijn, mocht men het verhaal beter uitgewerkt hebben, doch dit euvel wordt voor het grootste deel verholpen door met volle teugen te genieten van de atmosfeer die deze prent uitademt.



BEELD EN GELUID
De beeldtransfer valt moeilijk te bespreken vanwege het speciale uitzicht van deze film. Er is duidelijk veel grain aanwezig, maar dit betreft een bijproduct om de 'look' van deze prent te bekomen. En inderdaad, we verkrijgen zekerheid als we de verwijderde scènes bekijken, want dan is deze grain er niet. Voor de rest ziet het beeld er helder en scherp uit en alhoewel er weinig felle kleuren in de film zitten, worden deze toch opvallend goed weergegeven. Op het geluid hebben we weinig aan te merken, zowel de DTS als de DD5.1 track leveren extreem goed werk. Bij het begin van de prent merken we onmiddellijk dat men het hier moet hebben van de sfeer en de geluidstracks leveren daar een enorme bijdrage toe. De surrounds geven je namelijk een creepy gevoel en de sfeergeluiden doen je nekharen overeind komen. De DTS-track krijgt een hogere kwotering vanwege iets meer diepgang en spreiding van het geluid.



EXTRA'S
De commentaartrack van de regisseur is voornamelijk interessant voor personen die het technische aspect van het filmmaken appreciëren. De man praat ook over z'n persoonlijke ervaring met horrorfilms en over de stijl die hij deze film wou meegeven. Een weinig dynamisch audiocommentaar, maar daarom niet minder interessant. Verder krijgen we nog een paar korte verwijderde en gewijzigde scènes met de optionele commentaar van de regisseur die zorgt voor de nodige uitleg. Om af te sluiten nog een theatrical trailer, cast & crew filmografieën plus enkele RCV-trailers.



CONCLUSIE
Een avondje rillen met een sfeervolle horror-thriller zonder een echt goed uitgewerkt verhaal moet kunnen. Het beeld is goed, maar voornamelijk het geluid tilt deze DVD nog een trapje hoger. Misschien toch maar eerst huren alvorens tot een aankoop over te gaan want de schijf ligt nu toch ook niet echt dichtbezaaid met extra's.


cover




Studio: RCV

Regie: Janusz Kaminski
Met: Winona Ryder, John Hurt, Ben Chaplin, John Diehl, Elias Koteas, Sarah Wynter

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200398


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar van de regisseur,
• Verwijderde scènes,
• Informatie over Cast & Crew,
• Theatrical Trailer,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij