:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FEMME NIKITA, LA - SEIZOEN 1
FEMME NIKITA, LA - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-03-12
SERIE
Straatkind Nikita (Peta Wilson) (die ocharme niet eens een achternaam heeft, de sukkel) wandelt juist op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plek en krijgt een moord in haar schoenen geschoven. De doodstraf hangt haar boven het hoofd, maar de voorzienigheid heeft voor haar zo mogelijk nog een erger lot in petto. Agent Michael Samuelle (Roy Dupuis) recruteert haar om te werken voor Section One, een geheimer-dan-geheime paramilitaire eenheid die de hete aardappelen krijgt toegeschoven die de andere politiediensten niet doorgeslikt krijgen. Na een opleiding van twee jaar is Nikita inzetbaar en moet ze mee inspringen in de altijd voortdurende strijd tegen terrorisme. D'r is echter één grote weerhaak aan de hele bedoening, en dat is dat er uit Section One no way out is, tenzij tussen zes planken. Onder toezicht van haar baas Operations (Eugene Robert Glazer), aan haar zijde een materiaalexpert, Walter (Don Francks), een computernerd Birkhoff (Matthew Ferguson) en Madeline (Alberta Watson), een agente die de fijne kunst van het martelen tot in de puntjes beheerst, wordt ze elke week opnieuw op missie gestuurd.

Vrouwelijke actieheldinnen zijn in. Vooral als het om sterke, mentaal weerbare vrouwen gaat die beslagen zijn in diverse takken van gewapende vechtsporten, die ook nog eens een zekere seksuele openheid tentoonspreiden. Aan het rijtje van de Lara Crofts, de Xena's en de Sydney Bristows van deze wereld moet zeker de naam Nikita worden toegevoegd. Robert Cochran en Joel Surnow, de breinen achter het briljante 24, waren in een vorig leven verantwoordelijk voor deze afgelikte spionageserie waarbij de merken van de couturiers die in elke aflevering de cast kleden belangrijker schijnen te zijn dan de actuele plot. Er is zeker een kruisbestuiving tussen La Femme Nikita, losjes gebaseerd op de film Nikita van Luc Besson, en het feuilleton van het concurrerende NBC, Alias, waarin een vergelijkbare babe (Jennifer Garner) in vergelijkbare omstandigheden voor een vergelijkbare organisatie in een vergelijkbaar personeelskader vergelijkbare opdrachten tot een vergelijkbaar goed einde moet brengen met vergelijkbare infiltratieopdrachten en bijhorende vergelijkbare verkleedpartijen. Wat overigens een beetje vreemd is, want in tegenstelling tot de Bessonfilm is Nikita in deze versie écht onschuldig, maar toch wordt ze op twee jaar getraind tot een vechtmachine, en eens ze volleerd is knokt ze mee alsof het een lieve lust is. Waar er daarentegen in Alias nog de motieven meespelen dat Sydney Bristow eigenlijk meedoet aan de hele zaak om de moordenaars van haar vriend te zoeken, is dat bij La Femme Nikita niet echt duidelijk. Er hangt wel een dreiging boven het hoofd dat al wie Section One tracht te verlaten, eraan gaat, maar anderzijds is de devotie waarmee het personeel toch nog blijft werken voor de Section en er zijn tijd volledig instopt, ronduit mysterieus te noemen, maar niet echt geloofwaardig. Enkel de afleveringen waarbij het persoonlijk dossier van één van de agenten in het gedrang komt, veroorzaakt natuurlijk dat de agenten hun beste beentje voorzetten, in plaats van achter hun luie stoel te kruipen en te wachten to het 5 uur is. Desondanks levert dat toch een paar leuke afleveringen op, zoals die waarin Nikita nu moet bepalen of Jovan Mijovich nu een ietwat onbehouwen oppositieleider is, de president van de nieuwe staat of een oorlogsmisdadiger. Soit, La Femme Nikita is géén Hollywoodproduct (een remake van Besson's Nikita werd bijna woord voor woord vertaald uit het origineel in de film Point Of No Return met Bridget Fonda. La Femme Nikita is een nagenoeg volledig Canadese productie, wat overigens ook niet altijd een succes is; reeksen als The X-Files speelden jaren in Canada om de kosten te doen drukken. En toch wist La Femme Nikita een kleine, maar hevige fanbase te onderhouden.

De look and feel van de reeks zijn lichtjes futuristisch, en esthetisch ziet het er helemaal netjes uit. De agenten van Section One worden in elk geval materieel in de watten gelegd want ze krijgen doorgaans een hypermoderne flat vol designmeubelen tot hun beschikking. Verder is Section One de ultieme paperless desk realiteit geworden. Het volkje rijdt altijd rond in hypermoderne wagens, er worden clubs bezocht waar alleen Depeche Mode en Enigma worden gespeeld, en fotomodel Peta Wilson heeft keer op keer toch weer toevallig een excuus om iets te dragen uit de haute couture-collecties die speciaal voor de reeks zijn ontworpen; product placement, maar dan in het kwadraat. Alhoewel Peta Wilson zich zeker met verve door de rol slaat (letterlijk!) die ze heeft toebedeeld gekregen

is haar filmcarrière vooralsnog niet van de grond gekomen: enkel in The League Of Extraordinary Gentlemen kreeg ze een rol toebedeeld, waar ze eigenlijk maar derde keuze was, terwijl Jennifer Garner zowel op gebied van comedy (13 Going On 30) als actie (The Kingdom) de rollen tegenwoordig maar voor het oppikken heeft.
 
AFLEVERINGEN

Een leuke gimmick bij deze reeks is dat het aantal woorden in de titel van elke aflevering overeenstemt met het seizoen waarin de aflevering thuishoort. Alle afleveringen van seizoen 1 hebben dus een titel met 1 woord, alle afleveringen van seizoen 2 een titel met 2 woorden, enzovoort.

Disk 1:

1. Nikita
Nikita wordt van de straat geplukt om ingelijfd te worden bij Section One, een speciale eenheid die zich richt op het bestrijden van terreur en criminaliteit waar de andere diensten niet durven aan beginnen. Nikita zou zogezegd een dakloze vermoord hebben, en ironisch genoeg wil Section One net van haar een meedogenmoze moordmachine maken. Een eerste test met een proefopstelling loopt slecht af, maar een echte test dienst zich aan wanneer een liaison van verschillende terreurgroepen, Giddeon Van Vactor (Bill MacDonald), zich in de buurt bevindt. Er wordt een hinderlaag gelegd, het plan lekt voortijdig aan en Nikita en Vactor staan oog in oog met elkaar.

2. Friend

Tijdens een drop voor een cruciale missie wordt Nikita aangesproken door Julie Roarke (Marie McPhail); De operatie mislukt en Nikita's oude vriendin wordt als een expendabele aanzien. Vooraleer er een eliminatieteam komt, heeft Nikita haar al toevlucht laten nemen in haar eigen huis. Uiteraard moet ze een nieuwe identiteit en een nieuwe verblijfplaats hebben. Nikita is intussen iop het werk bezig met het verzekeren van de veiligheid van Jovan Mijovich (David Calderisi), een onbeschofte politieke leider die op Amerikaans grondgebied moet zijn voor topoverleg. Nikita moet de man bewaken tijdens zijn hectische 24 uur op Amerikaanse bodem. Dan blijkt dat Nikita's pogingen om Julie te verstoppen net een averechts effect heeft veroorzaakt.

3. Simone

De terreurorganisatie Glass Curtain van anarchist Errol Sparks (Julian Richings) heeft twee vliegtuigen tegen elkaar laten vliegen, en dreigt met soortgelijke acties. Section One kan een man, JB (Lyon Smith), onderscheppen die via een chatroom gerekruteerd is voor lidmaatschap van Glass Curtain. Section One stuurt echter niet Michael, maar Nikita undercover met JB's identiteit. Michael is namelijk té persoonlijk betrokken bij Glass Curtain, dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw Simone (Mung-Ling Tsui). Nikita komt er echter achter dat Simone nog (net) leeft maar gevangen gehouden wordt door Sparks.

Disk 2:

4. Charity
Nikita moet contact maken met Alec Chandler (Simon MacCorkindale), een rijke filantroop die op een boot woont en zich voornamelijk bezighoudt met liefdadigheid. Hij heeft inderdaad een creatieve boekhouding, maar hij gebruikt die om weeshuizen mee te financieren. Nobel, toch? Of zit er iets anders achter? Nikita probeert als vriendin in het privéleven van Chandler in te breken, om de waarheid te achterhalen inzake Chandlers filantropie.

5. Mother
Twee medewerkers van Section One komen om terwijl ze een bom trachten onschadelijk te maken. De twee verantwoordelijken achter de aanslag, John (Wayne Best) en Helen (Sherry Miller) Wicke, hebben de hand weten te leggen op een nucleaire schakelaar die ze aan Iraakse terroristen willen verkopen. Ze hebben echter één zwak punt: Helen is eertijds in de gevangenis bevallen, en het kind is haar afgenomen. Nikita doet zich voor als haar lang verloren gewaande dochter, en kan in het huis van de Wickes gaan rondneuzen.

6. Love

Terrorist Perry Bauer (Tobin Bell) heeft van de overheid een buis met uiterst gevaar zenuwgas gestolen, en wil die gebruiken om een aanslag te plegen. Section One moet in het geheim de bus zien te recupereren, want de Amerikaanse regering kan zich wegens tal van internationale verdragen niet permitteren om toe te geven dat ze het gas überhaupt hebben gehad. Michael en Nikita nemen de plaats in van een getrouwd stel huurlingen, Peter (Ryan Greene) en Sage (Alisa Wiegers), die proberen het vertrouwen van Bauer te winnen. Bauer is echter een seksuele pervert, en Michael en Nikita moeten érg ver gaan om zich voor te doen als een koppel.

7. Treason

Section One probeert een ongenode gast, Suba (Von Flores), het land uit te knikkeren. Suba wordt ervan verdacht een hoeveelheid uranium te hebben vergaard die hij naar het buitenland wil versassen. Suba heeft een ongezonde interesse voor langbenige blondines. Wanneer de Section probeert hem te deporteren, wordt hun actie zwaar gecompromitteerd. Nikita komt te weten dat één van de agenten van Section One, Roger (Peter Outerbridge), tegen zijn wil informatie naar Suba laat lekken, omdat die zijn zoontje Kyle (Noah Reid) gekidnapt heeft. Nikita doet een poging om het jongetje te bevrijden.

Disk 3:

8. Escape
Nikita krijgt van een afvallige agent, Eric (Jaimz Woolvett), een kans om definitief uit Section One te stappen. Terwijl ze overweegt of het aanbod echt is of een test om haar loyauteit op de proef te stellen, maakt Michael een romantische opening in haar richting. De Section krijgt intussen af te rekenen met een terrorist, Jerico Perez (Philip Williams), die enkele militairen gevangen houdt en ze wil ruilen tegen een paar door de Section vastgehouden vrijheidsstrijders. Probleem is dat die al maanden dood zijn en er feitelijk niet veel meer te ruilen valt.

9. Gray

Het ondenkbare nachtmerriescenario wordt waar: de computer van Section One wordt gehackt, en ene Harding (David Jansen) laat Section One en terrorist Ilia Benko (James Kidnie) tegen elkaar opbieden bij de verkoop van het complete personeelsbestand. Bij de overdracht van de gegevens wordt Harding vermoord, en heeft waarschijnlijk de gegevens op een nietsvermoedende buspassagier overgebracht. Op die manier ontmoet Nikita de man van haar leven, de weduwnaar-architect Gray Wellman (Callum Keith Rennie). Benko zich echter ook Wellman op de hielen nadat Section One hem heeft doen geloven dat Wellman de chip heeft.

10. Choice

Een slecht afgelopen ripdeal bij een drugstransactie is gewoonlijk niet het pakkie-an van Section One. De CIA meent echter dat er agenten van hen bij betrokken zijn, en Section One wordt erbij geroepen om orde op zaken te stellen. Nikita's werk voor de Section begint slordig te worden, want ze is vastbesloten om een leven uit te bouwen met Gray, en ze leert alvast Grays dochtertje Casey (Robbi Jay) kennen. Intussen is Section One aan het testen of ze nog langer op Nikita kunnen rekenen.

11. Rescue

Michael en Nikita voeren een raid uit op een chemisch wapenfabriek in Polen. Michael wordt echter gewond, en Nikita moet hem achterlaten. Wanneer ze bij haar oversten bij Section One aandringt op een reddingsmissie, krijgt ze nul op het rekest. Wanneer Michael nog blijkt te leven, en er dankzij een zuster (Waneta Storms) is in geslaagd om uit de handen van de geheime dienst te blijven, heeft hij misschien nog een waterkansje.

Disk 4:

12. Innocent
Een groep terroristen smokkelt een nucleair wapen het land in. Rudy (Maury Chaykin), een pizzabezorger met een onwaarschijnlijk gebrek aan oriëntatiezin, belandt per ongeluk op een verlaten vliegveld en kijkt een paar van de terroristen recht in de ogen. Als getuige is hij voor Section One zeer waardevol; Nikita belooft hem in bescherming te nemen, maar haar oversten willen Rudy elimineren. Rudy heeft een speciale band met zijn zuster Belinda (Traci Miller), die aan het syndroom van Down lijdt.

13. Recruit

Nikita krijgt Karyn (Felicity Waterman) toegewezen en moet over de laatste twee weken van haar opleiding een oordeel vellen, waaruit moet blijken of ze al dan niet geschikt is voor Section One. Het haakje hieraan is dat als het antwoord neen is, ze moet geëlimineerd worden. Karyn gedraagt zich vreemd, totdat ze tegen Nikita opbiecht dat haar voormalige instructeur, Brian (Markus Parilo), haar herhaaldelijk heeft verkracht.

14. Gambit

De meestervermommer Gregor Kessler (Harris Yulin) is in het land, en dreigt een radioactieve stof te laten ontsnappen in het drinkwater, die hij op spectaculaire wijze onder de neus van Michael en Nikita heeft gestolen. Section One kan hem arresteren, maar hij heeft het radioactieve kobalt al aan een medewerker doorgegeven. Naast een meesterlijke manipulator is hij ook een gevaar voor zijn ondervragers, en de Section heeft geen beter idee dan zijn onschuldige dochter Annie (Lindsey Connell) in de zaak te betrekken.

15. Obsessed

David Fanning (Douglas O'Keeffe) is in het bezit van een boek waar alle namen en adressen van Section-operatieven over de hele wereld in staan. Section One probeert het terug te krijgen en laat Nikita infiltreren als persoonlijke gymcoach van Lisa Fanning (Yvonne Sciò), de vrouw van David. David doet nogal bezitterig tegenover haar, tot op het paranoïde af, en is geobsedeerd met hoe goed ze er voor hem moet uitzien (door turnoefeningen en diëten waar ze zelfs in Sparta zouden van beginnen kokhalzen). De sectie stuurt nog een tweede agent: Michael, die moet trachten te veinzen dat hij de nieuwe minnaar van Lisa wordt.

Disk 5:

16. Noise
Eén van de verkenningsopdrachten loopt bijna verkeerd af. Seymour Birkhoff, die normaal alleen maar achter een computer zit, wordt gedwongen in the field actie te ondernemen, waarbij hij een tegenstander neerschiet. Hij lijkt relatief ongeschonden door zijn ervaring te komen, maar bij de volgende vrij banale opdracht trekt hij weer een wapen, schietklaar. Ditmaal is de vraag of bij Birkhoff de stoppen niet aan het doorslaan zijn, en hij wordt op non-actief gesteld, de laatste stap vòòr eliminatie. Nikita probeert hem voort te helpen, en Birkhoffs opvolger Simon (Richard Waugh) maakt er bij een operatie een potje van

17. War

Commandant Garsha (Costa Kamateros) van het rivaliserende Red Cell begint een operatie om Section One van de wereldkaart te blazen. Verschillende internationale cellen zijn gecompromitteerd, op Nikita wordt een moordaanslag gepleegd, en de agenten krijgen de opdracht zich te hergroeperen. Nikita wordt gevangen genomen en in een kooi gestopt met ratten, haar grootste vrees. Ook Michael wordt gevangen, en hun martelaars zijn op zoek hoe ze het efficiëntst één van de twee kunnen laten breken. Nikita verraadt uiteindelijk de schuilplaats, maar Red Cell vindt er iets anders dan waar ze op gehoopt hadden.

18. Missing
Operations vraagt Nikita om te zorgen dat bij een undercoveroperatie waarbij een belangrijke microchip wordt gestolen, één van de daders, Steven Wolfe (Tony Nappo) gespaard zou blijven. Hij is Operation's zoon. Nikita vraagt echter in ruil dat ze van Section One zou worden losgeweekt.

19. Voices

Nikita wordt op straat aangevallen door Jack Crane (Oliver Becker), een serieverkrachter die al acht dodelijke slachtoffers achter zijn naam heeft staan. Detective Marco O'Brien (Stephen Shellen) wil maar wat graag dat Nikita tegen hem getuigt, want anders moet hij de man vrij laten gaan zonder bewijs. Nikita is, natuurlijk, niet bereid om mee te werken, want dan moet ze haar geheime identiteit laten varen.

Disk 6:

20. Brainwash
Nikita wordt als proefkonijn onderworpen aan een experimentele, nog niet helemaal op punt staande virtual reality-omgeving. De machine roept enkele nare herinneringen uit haar jeugd op, en alsof dat nog niet erg genoeg is, lijkt Nikita eraan verslaafd te worden. Tegelijkertijd moet Section One inspringen voor bescherming bij het staatsbezoek van de eerste minister van China. Men vermoedt dat er iemand een zelfmoordaanslag gaat willen plegen.

21. Verdict|
Nikita krijgt de opdracht om de voormalige Joegoslavische leider Jovan Mijovich (David Calderisi) te beschermen, die demokratisch is verkozen in de eerste vrije verkiezingen, maar tegen wie er een dreiging geuit is om hem op de dag van de inauguratie te vermoorden. Nikita besluit hem te beschermen als gezelschapsdame. Nadat ze eerst - correct - hebben ingeschat dat de vermoedelijke huurmoordenaar een vrouw was, en ze haar hebben kunnen uitschakelen, valt een team van een rivaliserende etnie binnen en gijzelt de journalisten. Onder leiding van de ietwat oudere Zoran Brunen (Eric Peterson) wil het team voor het oog van de verzamelde pers bewijzen dat Mijovich eigenlijk een oorlogsmisdadiger was die meisjes folterde en verkrachtte. Mijovich beweert dat hij dat zelf niet gedaan heeft, en op een dag waarop hij van wreedheden beschuldigd wordt, op een congres in Brussel was. Wie spreekt de waarheid?

22. Mercy
De internationale terrorist Gabriel Tyler (Richard Clarkin) heeft zich de uitvinding toegeëigend van Stanley Shays (Sean Whalen), een soort van kneedbare springstof die heviger is dan C4 maar niet ontdekbaar bij röntgencontrole. Het is niet moeilijk om in te denken wat er met zo'n wapen kan worden gedaan. Nadat Tyler een vliegtuig van Tel Aviv naar de Balkan opblaast, ontvoert hij Shays en wil hij dat die hem het geheim van zijn springstof onthult. In Section One moet Michael een team samenstellen dat Shay moet terughalen. Het gaat echter om een zelfmoordmissie, en Nikita gaat mee, op een zijspoor geschoven omdat ze meer en meer begint te twijfelen aan de goedheid van Section One.

BEELD EN GELUID

La Femme Nikita is intussen al een paar jaartjes oud, en het is er jammer genoeg een beetje aan te zien. Echt grootse beschadigingen zijn er niet te zien, maar het contrast is maar halfbakken en zeker bij snel bewegende beelden zie je sporadisch compressieproblemen. Ook is er nagenoeg overal redelijk wat digitale ruis merkbaar. Het geluid is niet verder gekomen dan een 2.0-mix, wat voor een televisieserie als deze ruim genoeg is; de actie knalt niet echt uit de speakers, maar klinkt toch nog overtuigend genoeg. De uitstekende score is van de hand van Sean Callery, en lijkt in meerdere opzichten erg op die van 24. Jammer, want de reden waarom er van Nikita geen Dolby Digital 5.1-mix bestaat is louter financieel. En ook daar wint Alias weer op punten. Eigenlijk is het geheel nog verbazingwekkend goed gegeven de schaarse financiële middelen waar de producenten het mee moesten stellen.

EXTRA'S

Zes verwijderde scènes zijn verspreid over de respectievelijke afleveringen waarin ze thuishoren; de laatste disc bevat nog een 12 minuten durende retrospectieve featurette Section One Declassifield The Making Of La Femme Nikita. De eerste en laatste aflevering zijn nog eens voorzien van een commentaartrack. Opmerkelijk is dat de zes discs in één doosje zitten dat niet dikker is dan eens standaard-amaray zonder dat de discs hierbij gedrongen of over elkaar zitten. We hebben geen aparte quotering voor ergonomie, anders zou het een tien zijn.

CONCLUSIE

La Femme Nikita is licht maar onderhoudend, en niet alle afleveringen zijn even goed. De balans slaat echter voorlopig toch door langs de pro-kant, alhoewel dé grote concurrent, Alias, misschien op technisch vlak beter scoort.coverStudio: Warner

Regie: Jon Cassar, Guy Magar, Jerry Ciccoritti, Kari Skogland, George Bloomfield, Ken Girotti, Reza Badiyi, T.J. Scott, René Bonnière, David Warry-Smith, Gilbert M. Shilton, Joseph Scanlan
Met: Peta Wilson, Don Francks, Eugene Robert Glazer, Roy Dupuis, Matthew Ferguson, Alberta Watson

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
975 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916225541


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Spaans, Deens, Fins, Italiaans, Noors, Pools, Portugees, Zweeds, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:

• Verwijderde scènes
• Audiocommentaartracks
• Documentaire "Section One Declassified: The making of La Femme Nikita"


Andere recente releases van deze maatschappij