:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPEED
SPEED (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-27
FILM
Explosievenexpert Howard Payne (Dennis Hopper), die na een ongeluk waarbij hij zijn duim heeft verloren door de overheid met een kluitje in het riet is gestuurd, is vastberaden om zijn pensioen dan maar zelf te gaan innen. Hij heeft een bom in een lift geplaatst en dreigt ermee de inzittenden te pletter te laten storten, tenzij hij drie miljoen krijgt. Mee door de koelbloedigheid van agent Jack Traven (Keanu Reeves) wordt het plan verijdeld en komt Payne in de aanslag om. Althans, dat is wat Payne zelf wilt dat ze bij de politie denken. Hij besluit om de koelbloedigheid van Jack eens duchtig te testen. Midden in de ochtendspits vliegt er op Venice Beach een bus in de lucht waar Jack bijstaat. In een naburige telefooncel gaat de telefoon over. Jack neemt op, en hoort tot zijn stomme verbazing Payne, die aankondigt dat hij nóg een bus met een bom heeft uitgerust. Eens de bus 50 mijl per uur rijdt, is de bom op scherp gesteld. Daalt de snelheid onder de 50, probeert er iemand van de bus te stappen, of krijgt Payne zijn geld niet op tijd, dan vliegt het ding onverbiddellijk de lucht in. Jack weet zich aan boord te hijsen en nadat bij een schermutseling de chauffeur van de bus (Hawthorne James) een kogel in zijn lijf krijgt, moet één van de passagiers, Annie Porter (Sandra Bullock) het stuur overnemen. Probleem is dat haar rijbewijs ingetrokken is, en dat ze niet echt gekwalificeerd is om een mastodont van een bus te besturen. Zullen de passagiers de ochtendspits overleven?
De eerder beperkte premisse van Speed lijkt idioot gemakkelijk, maar de adrenalineflick weet heel gemakkelijk de juiste toon aan te houden, ondanks het feit dat de bus in deze film zo ongeveer alle wetten van de fysica tegelijk met voeten treedt. Feitelijk bestaat de film maar uit drie scènes - de belegering in de lift, de dolle busrit en de metroscène - en vooral het middenstuk, dat toch makkelijk een klein uur duurt, is verbazend strak geregisseerd, waarbij, eens de axioma's van de psychoot die ervoor heeft gezorgd dat de bus niet onder de 50 kan rijden, zijn gesteld, de gebeurtenissen eigenlijk logisch uit elkaar voortvloeien: file, overstekende kinderen en wegwerkzaamheden zijn inderdaad de meest logische hinderpalen die een mens achter het stuur van een bus die niet kan stoppen door het hoofd schieten. De film is een beetje een trendsetter geworden in zijn genre, en heeft de acteercarrière van Sandra Bullock, die het hier als girl next door duidelijk beter van af brengt dan in haar dozijn flauwe komedies, een gevoelige duw in de goeie richting gegeven. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is zo spetterend aanwezig dat zelfs films van latere datum als The Lake House quasi enkel werden geplugd met als meerwaarde de aanwezigheid van de beide sterren. Reeves zag echter na deze prent de bui hangen en paste voor Speed 2, een zet die niet helemaal onbegrijpelijk was, wetende dat die sequel de regiecarrière van Jan De Bont heeft gekelderd. Het origineel blijft natuurlijk stukken beter dan de kopie. De Bont mag zich tevreden op de borst kloppen; de regisseur, die op vijfien jaar maar een handvol producties heeft laten optekenen, is namelijk niet altijd even getalenteerd om acteurs het beste van zichzelf te laten geven. Voor Speed stonden alle sterren echter op de goeie plaats. Benieuwd of het inderdaad waar is dat Speed 3 in de steigers staat, én ofdat de voornaamste reden van motivatie achter dit project al dan niet geldgebrek van de voornaamste keyspelers is.
BEELD EN GELUID

Speed is nu ook te krijgen op Blu-ray, en zij het dat de film op een enkelzijdige disk is geperst, de full-HD beeldweergave is alleszins de moeite. Enerzijds is de korrelige aanblik van de film behouden, maar dat belet anderzijds Fox niet om een mooie transfer af te leveren met veel details, goeie scherpte en realistische kleuren. Hier en daar zit er echter nog wel een wit puntje in het beeld, wat onmiddellijk de leeftijd van de film verraadt, en ook de edge enhancement is er bij momenten over. De DTS-HD MA 5.1-track is in elk geval zeer de moeite, wat wel mag bij een film waarin voortdurend de banden behoren te gieren. Speed heeft een geluidstrack met veel punch, goeie ruimtelijkheid en een hard, compromisloos subwooferkanaal. Het enige wat aan deze geluidstrack kan tippen is denk ik een echte op hol geslagen autobus.

EXTRA'S

We begrijpen het niet goed. Soms maakt 20th Century Fox uitstekende Blu-rayuitgaves zoals Man On Fire of The X-Files: I Want To Believe die baden in het bonusmateriaal en zeker een aanschaf waard zijn, maar als het een dagje tegenzit krijgen we kale releases zoals die van Silence Of The Lambs of Kingdom Of Heaven, die feitelijk een belediging zijn voor de zichzelf respecterende liefhebber van bonusmateriaal. Ook op Speed is het weer eens prijs, en lijkt het centrale gegeven te zijn geweest om zo veel mogelijk de kosten te drukken. Waar Speed te verkrijgen is in een netjes zijn reputatie waarmakende 2-diskversie, heeft men voor deze release alleen de commentaartracks en wat verwaarloosbaar BD exclusive-materiaal toegevoegd, en al het materiaal van de dvd uitgesteld tot wanneer Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Wat vroeg of laat staat te gebeuren, want mijn kop eraf als we binnen afzienbare tijd niet worden overstelpt met de Speed BD Special Edition, die ons alweer in onze zak laat schieten.
De twee audiocommentaren worden verzorgd door regisseur Jan De Bont en door scenarist Graham Yost en producent Mark Gordon. Alhoewel de beide tracks vrij informatief zijn, zijn het zeker niet de beste voorbeelden van audiocommentaren op de markt. Via een trivia-track kan je nog wat randweetjes over de film bekijken, maar die is niet compatibel met de Nederlandse ondertiteling. Naast een spelletje Speed: Take Down Game geconcipieerd voor de simpeleren van geest, en een doorzoekbare database waar je bepaalde fragmenten op trefwoord kan oproepen, is er ook nog de mogelijkheid om scènes te voorzien van een bladwijzer. Allemaal spielereien die de kern van de zaak - het ontbreken van achtergronddocumentaires - niet kunnen verhullen. Tot slot bevat de disk nog een paar trailers.

CONCLUSIE

Pop quiz, hot shot! De Blu-ray van Speed is mooi technisch afgewerkt, maar zowat alle extra's van de rijkgevulde 2-diskversie zijn naar pierenland. What do you do? What do you do?


coverStudio: Fox

Regie: Jan De Bont
Met: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock, Joe Morton, Jeff Daniels, Hawthorne James

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626031062


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Trivia track
• 2 commentaartracks door Jan De Bont en door Graham Yost & Mark Gordon
• Search content
• Personal scene selection
• Speed: Take down game
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij