:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BODY OF LIES
BODY OF LIES (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2009-05-07
FILM
Body Of Lies vertelt het verhaal over C.I.A.-agent Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) die zich geleidelijk aan meer en meer vragen stelt bij de aanpak van zijn eigen organisatie. De jongeman raakt gedesillusioneerd, maar blijft gedreven door de drang om het verschil te maken. Op sommige momenten lijkt hij echter niet meer dan een marionet in handen van zijn baas Ed Hoffman (Russell Crowe) die hem telefonisch de nodige instructies bezorgt. Hoffman lijkt er geen moment problemen mee te hebben om doordeweekse huishoudelijke klussen te combineren met het micromanagement van agenten in het Midden-Oosten. Hij geeft Ferris de opdracht om Al-Saleem (Alon Abutbul) op te sporen en gevangen te nemen. Al-Saleem maakt deel uit van Al-Qaeda en is dan ook verantwoordelijk voor een heleboel terroristische aanslagen. Hij en zijn handlangers hebben computers en mobiele telefoons ingeruild voor meer primitieve vormen van communicatie en dat maakt het de Amerikaanse techneuten bijzonder lastig om ze uit hun holen te roken. De Jordaanse intelligentiediensten, aangevoerd door de meedogenloze Hani Salaam (Mark Strong), helpen de Amerikanen bij hun zoektocht, maar wederzijds wantrouwen verzuurt die samenwerking. Daardoor komt Ferris, die ondertussen een relatie probeert op te bouwen met Aisha (Golshifteh Farahani), systematisch voor hete vuren te staan.

Ridley Scott heeft ondertussen zowat alle mogelijke genres getackeld en bezorgde ons daarbij al ettelijke uren kijkgenot, maar zo nu en dan komen zijn inspanningen net iets te berekend over (bijv. American Gangster). Dat verklaart onze afwachtende houding t.o.v. Body Of Lies, maar gelukkig kunnen we die al snel van onze schouders schudden, want Scott komt aandraven met een sterke spionagethriller. Tijdens een eerste kijkbeurt voldoet de film misschien niet aan de verwachtingen. De cast en de trailers deden ons halsreikend uitkijken naar adrenalinestoten die we bijvoorbeeld terugvinden in de Bourne Trilogy, maar ondanks een aantal stevige actiescènes krijgen we dat niet op ons bord. Een tweede kijkbeurt helpt om meer betrokken te raken bij de personages en bevordert de inleving in het verhaal. Body Of Lies straalt een ongemakkelijk gevoel uit en Scott weet dat gevoel goed in stand te houden. Het verhaal is niet altijd even makkelijk te volgen, maar gelukkig laat de regisseur zich niet verleiden door een overdaad van flitsende cameratechnieken. Deze film wordt dan ook niet gedragen door de actie, maar door de inhoud en natuurlijk ook de hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Russell Crowe. Hun personages communiceren hoofdzakelijk via de mobiele telefoon en toch spatten de vonken van het scherm. De twee genieten duidelijk van elkaars aanwezigheid en zetten dan ook een uitstekende prestatie neer.

BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray is voorzien van een 1080p 2.40:1-beeldtransfer met VC-1 codering die de cinematografie volledig tot zijn recht laat komen. Het beeld oogt scherp en bevat zelfs tijdens donkere scènes voldoende detail. De kleuren komen iets of wat gedempt over, maar sluiten net zoals de lichte filmkorrel perfect aan bij de sfeer die de film uitstraalt. Als we dan toch een minpuntje moeten aanhalen dan zijn dat misschien de lichte sporen van edge enhancement, maar je moet er dan ook echt naar op zoek gaan, want we hebben hier haast te maken met een transfer van referentiekwaliteit. De Dolby TrueHD 5.1-geluidstrack evenaart de beeldkwaliteit probleemloos en biedt een aangename, dynamische geluidservaring. De surroundkanalen treden gepast in actie en voegen hier en daar subtiele accenten toe aan het uitstekende gebruik van de voorste kanalen. Marc Streitenfeld was verantwoordelijk voor de sfeervolle soundtrack die met de nodige diepgang wordt weergegeven.

EXTRA’S
Het bonusmateriaal gaat van start met een onderhoudend audiocommentaar van regisseur Ridley Scott, scriptschrijver William Monahan en de auteur van het oorspronkelijke boek, David Ignatius. Het drietal levert een informatieve bijdrage over alle aspecten van de film. Actionable Intelligence: Deconstructing Body Of Lies is een bijzonder uitgebreide documentaire achter de schermen, opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Naast de optie om deze featurette apart te bekijken, krijg je via Focus Point ook de mogelijkheid om de hoofdstukken tijdens de film te raadplegen. Je wordt dan telkens op de hoogte gebracht van een nieuw hoofdstuk aan de hand van een symbool op het scherm. De Interactive Debriefing is een verzameling fragmenten uit interviews met Ridley Scott, Leonardo DiCaprio en Russell Crowe. Additional Footage – Deleted Scenes toont een aantal verwijderde scènes al dan niet met audiocommentaar met Ridley Scott. Om het bonusmateriaal af te ronden, geeft Warner je nog de kans om met behulp van een code een digitale kopie van de film te downloaden via een website. Dit fenomeen is al langer in voege in de Verenigde Staten en vindt bij deze blijkbaar ook zijn weg naar onze contreien.

CONCLUSIE
Body Of Lies laat misschien geen blijvende indruk, maar de film geeft een goede indruk van het tijdperk waarin we momenteel leven. Ridley Scott maakt dankbaar gebruik van het acteertalent van zijn hoofdrolspelers en doet het wat mindere American Gangster moeiteloos vergeten. Warner bezorgt ons een Blu-ray met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en voegt daar een aantal interessante extra’s aan toe.coverStudio: Warner

Regie: Ridley Scott
Met: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Alon Abutbul

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888138328


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Actionable Intelligence: Deconstructing Body of Lies
• Interactive Debriefing
• Deleted scenes
• Digitale kopie


Andere recente releases van deze maatschappij