:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INCENDIARY
INCENDIARY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-28
FILM
Michelle Williams speelt een jonge Britse moeder die vastzit in een ongelukkig huwelijk. Ze bedriegt haar man al een tijdje met de aantrekkelijke journalist (Ewan McGregor). Terwijl de twee minnaars naakt op de bank liggen na te genieten, pleegt een zelfmoordterrorist een aanslag in het stadion waar haar man en hun zoontje zich op dat moment bevinden. Ze ziet het stadion bijna voor haar ogen op televisie instorten en ze wordt overmand door verdriet en schaamte. Vanaf dan dient ze niet alleen met het verlies van haar man en zoon om te gaan, maar ook met het schuldgevoel en het bijtende gevoel van schaamte wegens de situatie waarin ze haar dierbare kind verloor...

"The truth can blow you apart."

Zeven jaar na het monstersucces van Bridget Jones Diary komt de talentrijke Britse regisseuse Sharon Maguire opnieuw aanzetten met een verfilming van een gerenomeerd boek. Dit keer echter geen luchtige komedie, maar een verhaal over verlies, schaamte, verwerking en hoop. Het boek "Incendiary" van Chris Cleave haalde in 2005 de internationale pers door het angstwekkende toeval dat net op de dag van de release van het boek (dat uiteraard gaat over terroristische aanslagen in Londen) enkele terroristen aanslagen pleegden op verschillende Londense doelwitten.

De film start in elk geval enorm sterk met een aangrijpende en doorleefde vertolking van Michelle Williams (Brokeback Mountain, Deception). Incendiary gebruikt een achtergrond van hartverscheurende menselijke ellende en het is een verademing dat Maguire zich lijkt te focussen op de kleine menselijke gevoelens. Het drama dat zich in de huiskamer afspeelt als het ware, terwijl het land in puin ligt. Jammer genoeg ontspoort de film nadien, wanneer de regisseuse besluit om allerhande complottheorieën en thrillerellementen in de mixer te gooien. Daardoor wordt het opgebouwde krediet wat teniet gedaan en wordt Incendiary een onevenwichtig allegaartje van genres. Ook besluit Maguire om de film af te ronden met een overbodige en overigens ietwat gefoceerde positieve noot, waardoor het drama bijna finaal de dieperik in tuimelt! Jammer dat ze teveel tegelijk wil vertellen, want Incendiary barst van het potentieel. Dankzij de verbluffende vertolking van Williams is dit toch een bekijkenswaardige film, maar niet meer dan dat.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-formaat is bevredigend qua scherpte, met een goed contrast en schaduwdetail. De fraaie kleuren ogen helder en natuurlijk. Er is soms wat filmgrain te zien en we hebben ook een enkel compressiefoutje opgemerkt, maar voorts valt er weinig af te keuren aan de beeldkwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt op zijn beurt eveneens prima, met een goede stereospreiding en heldere, steevast verstaanbare dialogen die mooi uit de centerspeaker komen. Ruis of andere storingen hebben we niet direct waargenomen.

EXTRA'S
Zoals gewoonlijk zijn de extra features beperkt tot een drietal automatische cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Incendiary is een drama dat barst van de goede bedoelingen, maar dat jammer genoeg nogal onevenwichtig overkomt. De dvd van RCV is daarentegen wel van een degelijke kwaliteit. Eerder een huurtip!


cover
Studio: RCV

Regie: Sharon Maguire
Met: Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew Macfadyen

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij