:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABANDONED, THE
ABANDONED, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-07-02
FILM
De succesvolle Amerikaanse filmproducente Marie Jones (Anastasia Hille) kent haar echte ouders niet en is al een heel leven op zoek naar antwoorden. Die hoopt ze te vinden in haar vroegere vaderland Rusland. Marie heeft namelijk na de dood van een ver familielid het voorouderlijk huis geërfd. Eenmaal aangekomen aan het compleet vervallen pand beginnen er erg vreemde gebeurtenissen plaats te vinden. Niet alleen komt Marie oog in oog te staan met zichzelf, bovendien loopt ze een vreemde man tegen het lijf die beweert haar tweelingbroer Nicolai (Karel Roden) te zijn...

"40 years to learn the truth. 24 hours to survive it."

In 1994 werd de internationale horrorwereld compleet op zijn kop gezet door Aftermath, een controversiële kortfilm van de Spaanse cineast Nacho Cerdà. Hoewel de man nog bitter weinig gemaakt had, was de kortfilm filmisch technisch perfect en was de cinematografie bloedmooi. Dat maakte het shockerende onderwerp van de kortfilm voor de meeste kijkers nog moeilijker te slikken! Aftermath ging namelijk over een werknemer in een mortuarium die na een gedetailleerde autopsie ranzige seks heeft met een lijk. Het compleet ontbreken van dialogen en de verbluffend realistische make-upeffecten lieten werkelijk niemand onberoerd. De verhalen van nietsvermoedende kotsende kijkers op filmfestivals gingen het wereldje rond en Aftermath groeide uit tot de heilige graal onder de horrorkortfilms.

Ook de opvolger - het verbluffend mooie Genesis uit 1998 - was een schot in de roos en zwengelde de hoop aan dat Cerdà ooit een speelfilm zou inblikken. In 2006 was het eindelijk zover en blikte de Spaanse  filmmaker The Abandoned in. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, maar de prent wist jammer genoeg geen publiek te vinden en bracht wereldwijd iets meer dan 4 miljoen dollar op. En dat is toch een beetje jammer. Hoewel The Abandoned inderdaad niet alle verwachtingen kan inlossen, is het zeker geen slechte film. Integendeel! De film barst van de sfeer en hier en daar pakt Cerdà uit met scènes waarvan je spontaan kippenvel krijgt. De cineast neemt duidelijk de tijd om zijn verhaal te vertellen en door zijn iets tragere opbouw komen de paar gore scènes in de film twee keer zo hard aan.

The Abandoned is weliswaar geen Saw of Hostel, maar toch zitten er enkele behoorlijk schokkende scènes in! Filmax - de Spaanse genrestudio die ook horrorfilms als Dagon, Beyond Re-Animator en The Nun - wilde een bekende Hollywoodster in de hoofdrol, maar Cerdà hield zijn been stijf en zodoende kreeg de minder bekende Anastasia Hille de rol. Wat een geluk trouwens, want de Britse actrice speelt de pannen van het dak en tilt de film eigenhandig naar een hoger niveau! Ook Karel Roden - bekend uit onder andere Blade II, Hellboy en Running Scared - is prima op dreef. Het is door hun acteerwerk dat je elke seconde meeleeft en jezelf regelmatig op het puntje van je stoel bevindt. De climax stelde ons een beetje teleur, maar The Abandoned is hoe dan ook een meer dan behoorlijke horrorfilm geworden die we zeker en vast aanraden aan de liefhebbers van het genre!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft een prima scherpte, met warm ogende kleuren en een bevredigend contrast. Het zwartniveau is solide en het beeld is vrij van vuiltjes en andere beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eveneens dik in orde met een goede stereospreiding en puik geplaatste geluidseffecten. De filmmuziek klinkt prima en de heldere, steevast verstaanbare dialogen komen netjes uit de middelste luidspreker. Ruis of andere opvallende geluidstoringen hebben we gelukkig niet waargenomen.

EXTRA'S
Jammes genoeg is er geen informatie over het maken van de film aanwezig en moeten we het stellen met de originele bioscooptrailer plus drie cross-promotionele trailers. We hadden nochtans graag meer tekst en uitleg gekregen van de talentvolle cineast over het tot stand komen van zijn langspeelfilmdebuut. Een gemiste kans! 

CONCLUSIE
The Abandoned is een sfeervolle en best grimmige horrorfilm uit 2006 van de hand van de talentvolle Nacho Cerdà. De dvd van A-film heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Het is dan ook een beetje jammer dat de extra's beperkt zijn tot enkele trailers. Gezien de zachte prijs toch een aanrader voor de horrorfans!


cover




Studio: A-Film

Regie: Nacho Cerdà
Met: Anastasia Hille, Karel Roden, Valentin Ganev, Carlos Reig-Plaza

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777921685


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij