:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - INTO THE WILD GREEN YONDER
FUTURAMA - INTO THE WILD GREEN YONDER
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-06-17
FILM
Leo Wong (Billy West), de vader van Amy (Lauren Tom), heeft het krankzinnig idee opgevat om zijn obsessie voor minigolf te stillen met het creëren van de grootste minigolfbaan ooit. Dat daarvoor achttien procent van het universum moet wijken, en er horden unieke bedreigde diersoorten worden uitgeroeid, is voor de multi-multi-multimiljardair maar een vervelende bijkomstigheid. Leela (Katey Sagal) kan het niet langer aanzien, en ze vervoegt de Feministas, een groep eco-feministen die gezworen heeft om, strijdend in hun gammele ruimteschip dat als twee druppels water lijkt op een roze VW-bus, paal en perk te stellen aan het milieuonvriendelijke én machogedrag van Wong. Fry (Billy West) krijgt bij één van die protestacties een sieraad in zijn hersens, waardoor zijn mentale capaciteit wordt aangewakkerd en hij gedachten kan lezen. Alhoewel het eerste wat hij met zijn gave doet inschrijven is bij een pokertoernooi, waarbij hij ondanks zijn mentale gaven de duimen moet leggen tegen Bender (John Di Maggio) die ongelofelijk veel geluk heeft én de maffia achter zijn veren heeft zitten, is hij omwille van zijn liefde voor Leela ook gewonnen voor de goeie zaak, en laat hij zich aannemen als veiligheidsagent van Leo Wong. Fry wordt echter ook benaderd door een ondergrondse beweging van gedachtenlezers die hem kunnen overtuigen dat er veel meer op het spel staat.|
Sweet topology of cosmology!

Futurama
piekte bij de eerste aflevering. Futurama piekt opnieuw bij de laatste aflevering. En tussendoor is er bijzonder weinig materiaal uitgebracht waarvan we hebben gezegd dat het niét piekte. Jammer genoeg moeten we het in onze contreien nog altijd zonder Blu-ray stellen maar hier prevaleert de inhoud, plus het feit dat u bij elke aankoop van een Futurama-gerelateerd item de kans groter maakt dat de reeks terug opgepikt wordt. U zou voor minder double-dippen. Na het uitbrengen van vier seizoenen op Fox, en vier langspeelfilms op Comedy Central is na Bender's Big Score, The Beast With A Billion Backs en Bender's Game de cirkel voorlopig weer even rond. Comedy Central heeft zopas een nieuwe reeks korte afleveringen besteld, en ditmaal niet per 13 maar per 26. Wat ons wel een klein beetje een klein hartje doet krijgen is het bericht dat wel om kosten te besparen - het is crisis voor iedereen - de scenaristenstaf flink wordt uitgedund.

De formule voor Futurama is al die jaren vrij simpel gebleven: vuur zoveel mogelijk nonsens op het publiek af en zie wat er blijft hangen. Net zoals de vorige drie langspeelfilms is Into The Wild Green Yonder een samenraapseltje van min of meer losstaande verhaallijnen waarbij het wat aan coherentie ontbreekt omdat het geheel achteraf in vier min of meer gelijke stukken zou moeten kunnen worden verhakt om dan als "afleveringen" van de tv-serie te dienen. Een paar thema's, zoals Leela die met een bloedzuiger opgescheept zit, binden de losse stukjes aan elkaar, maar het is duidelijk dat de formule van afleveringen op wekelijkse basis Futurama meer recht aandoet. Omdat men het zich niet kan permitteren om daarbij een grootse introductie in te voeren waarbij de occasionele Futurama-kijker de personages leert kennen, is de film toch eerder bestemd voor fans die hier minstens toch wat over voorkennis beschikken. De echte liefhebbers kunnen zich dan meer focusen op de tal van tongue-in-cheek referenties die variëren van nogal subtiel en misschien niet dadelijk van de eerste keer opvallend, tot een bijzonder onsubtiel potje Celine Dion-bashing. D'r zijn al eens thema's eerder aangesneden; het feit dat Fry's dommigheid hem juist mentaal superieur maakt aan alle andere denkende wezens is bijvoorbeeld iets wat in The Day The Earth Stood Stupid al eens is gedaan. In 86 minuten kan je echter steeds heel wat referenties naar populaire cultuur proppen, en dat is bij Futurama wat je weet dat je krijgt eens je de schijf in de speler stopt. Alleszins overstijgt het niveau van de grappen zowat alles wat er op televisie te zien is, inclusief de illustere Simpsons-voorgangers.

De aflevering eindigt met een erg open einde dat de deur voor een vervolg méér dan op een flinke kier laat. Bender will be back, baby!
BEELD EN GELUID
Alhoewel we het zonder Blu-rayvariant moeten stellen is ook Into The Wild Green Yonder een kwalitatief hoogstande transfer met heldere en vibrante kleuren, scherpe aflijning en een volledige afwezigheid van printbeschadigingen. Bij recente animatiefilms kan er natuurlijk mits een beetje oplettendheid niet veel verkeerd gaan, en afgezien van het nét niet volledig afwezig zijn van compressieproblemen, voor de kommaneukers onder ons, is dit een zeer waardige referentiedisk. Ook de volledig in de studio opgenomen Dolby Digital 5.1-track is met zorg en aandacht gemaakt, waarbij hilarische geluidseffecten de actie ondersteunen, zo bijvoorbeeld in de achtervolging van het Futurama-ruimteschip door de Nimbus, waarbij Zapp Brannigan in zijn onbesuisd enthousiasme zonder verpinken zijn hele bemanning behalve hijzelf en zijn luitenant (en dat laatste was dan nog een vergissing) de dood injaagt.
EXTRA'S
Ook hier weer een mooi pakketje aan extra's. Zowat alles wat er van de hand van Matt Groening aan materiaal op dvd verschijnt is voorzien van een audiocommentaartrack, en dat is natuurlijk op deze release niet anders. Naast de grootmeester zelf en zijn rechterhand David X. Cohen horen we hier onder meer stemacteurs John DiMaggio en Maurice LaMarche, het producententrio Patric M. Verrone, Michael Rowe en Lee Supercinski en regissuer Peter Avanzino. Alhoewel het er op dit soort tracks altijd redelijk chaotisch aan toegaat, gooien de chef-koks hun keuken open en verraden alle geheime recepten waarmee ze de soep kruiden, en helpen de kijker nog een handje ook door hem te vertellen waar hij vooral op moet letten tjdens de film. Het eerste kwartje van de film is ook te bekijken via een storyboard animatic (22 min.). Het sarcasme druipt er dan weer af in de making of-documentaire "How We Make Futurama So Good" (5 min.), u gebracht door de mensen verantwoordelijk achter de "DVD Bonus Features That No One Bothers To Watch" (sic), en gepresenteerd door Lauren Tom (Amy Wong), die ons laat geloven dat zij en zij alleen de hele reeks maakt van begin tot einde. In de documentaire "Penn Jilette mania" krijgt de Amerikaanse komiek even het podium, terwijl zijn vaste aangever Joseph Teller zijn trademark volgend de lippen stijf op elkaar houdt. In "Matt Groening and David X. Cohen in Space!" (4 min.) zijn we er getuige van hoe de twee creatieve breinen achter de reeks ter promotie een parabolische vlucht maken. In de bij de op de vorige dvd's aansluitende documentaire "How To Draw Futurama in 10 Very Difficult Steps" (11 min.) leren we professor Farnsworth, Nibbler, de Hypnotoad en Fry tekenen. Dan volgt een korte demonstratie "3D Models" (4 min.) met computermodellen van onder meer de Gorilla Golf Hole, het VW-minibusje en de asteroïde. In het filmpje "Bender in the theatre" (1 min.) krijgen we een crash-couse van hoe we ons vooral niét mogen gedragen in een bioscoop, en het compilatiefilmpje "Zapp Brannigan's Guide To Making Love At A Women" (3 min.), een top tien van de versiertrucs van de grootste Casanova van de 31ste eeuw, is inderdaad zo vreselijk als het klinkt. Vijf verwijderde scènes (5 min.) zitten onder de noemer Golden Stinkers bevat, en de zaak wordt bijna even traditioneel afgerond met twee easter eggs.
CONCLUSIE
Alhoewel niet-kenners zich allicht niet thuis zullen voelen in het Futurama-verse, en beter beginnen met de seizoensboxen, besluit deze disk een boog van vier direct-to-video sequels die de fans na het op hiatus plaatsen van de show nooit voor mogelijk zouden hebben gehouden. Als dit de voorbode is van een nieuw, tweede leven voor de reeks, dan ziet de 21ste eeuw er goed uit. De 31ste ook overigens.


cover
Studio: Fox

Regie: Peter Avanzino
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr, Lauren Tom, David Herman, Dawnn Lewis, Snoop Dogg, Phil Hendrie, Seth McFarlane, Penn & Teller

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626042068


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door Matt Groening, David X. Cohen, John DiMaggio, Maurice LaMarche, Patric M. Verrone, Michael Rowe, Lee Supercinski en Peter Avanzino
• Storyboard animatic
• Making of-documentaire
• Documentaire "Penn Jillette mania"
• Documentaire "Matt Groening and David X. Cohen in Space!"
• Documentaire "How To Draw Futurama in 10 Very Difficult Steps"
• Documentaire "3D Models"
• Filmpje "Bender in the theatre"
• Filmpje "Zapp Brannigan's Guide To Making Love At A Women"
• 5 deleted scenes
• 2 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij