:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY THE 13TH - PART III
FRIDAY THE 13TH - PART III
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-06-30

FILM
De mooie Chris (Dana Kimmell) en enkele vrienden blijven logeren in een gezellige bungalow nabij Crystal Lake. Terwijl de vrienden lol maken, sluipt de psychopathische seriemoordenaars Jason Voorhees (Richard Brooker) rond in het nabijgelegen bos…

 

A New Dimension In Terror...

Bij het verschijnen van Friday The 13th in 1980 was men in Hollywood nog helemaal niet zo bezig met sequels. Door het onverwachte monstersucces van Sean S. Cunninghams gewelddadige slasherfilm besloot distributeur Paramount toch snel een tweede film te bestellen. Toen Friday The 13th Part 2 eveneens een groot succes was (budget: 1 miljoen dollar en een onaangepaste opbrengst van 22 miljoen dollar in Amerika alleen), werd het licht op groen gezet voor een derde deel. Friday The 13th Part III verscheen amper een jaar later en was opnieuw in de regie van Steve Miner (Lake Placid, Day Of The Dead 2008). Om de reeks toch een nieuwe impuls te geven, kwam men op het idee om de film in 3-D op te nemen. Vandaar dat er zo vaak attributen gepookt worden in de richting van de camera en het is een beetje jammer dat de film in onze contreien niet uitgebracht wordt in 3-D. Het acteerwerk is zoals gewoonlijk niet veel speciaals, maar uiteindelijk toch degelijk voor een slasherprent als deze. Het is ook duidelijk dat er niet veel werk is gestopt in het scenario. Zo bevat het script van Martin Kitrosser (Friday The 13th Part V: A New Beginning, Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Maker) diverse onlogische lijnen die de mythologie van Jason Voorhees compleet overhoop gooien. Het is echter door de prima regie van Miner, enkele heerlijk inventieve moordsequenties en een memorabele Jason Voorhees (eindelijk met het iconische hockeymasker!), dat we deze fouten door de vingers kunnen zien. Friday The 13th Part III werd met zijn onaangepaste opbrengst van 35 miljoen dollar dé meest succesvolle sequel uit de reeks. Dit record bleef overeindn tot Freddy Vs. Jason in 2003 alle records verpulverde met een opbrengst van 83 miljoen dollar. Een bloederige horrorprent voor de liefhebbers en fans van het genre!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische
2.35:1-beeld is gezien de leeftijd meer dan behoorlijk, met een goede scherpte en warme kleuren. Het zwartniveau is strak en het schaduwdetail is eveneens bevredigend. De gebruikte filmprint is over het algemeen proper, met sporadisch eens een klein vuiltje. Ook is er soms wat filmgrain zichtbaar, maar digitale compressiefouten vormen dan weer geen probleem. De Engelse Dolby Digital 2.0 mono-track klinkt een beetje vlak en beperkt, maar de dialogen klinken helder en goed verstaanbaar. Ruis vormt bovendien geen enkel probleem.

EXTRA'S
Behalve de originele bioscooptrailer is er jammer genoeg helemaal niets te beleven.

CONCLUSIE
Jammer dat Friday The 13th Part III niet in 3-D kan worden bekeken zoals het de bedoeling was. De kale dvd van Paramount is gezien de lage aanschafprijs geen miskoop.
cover
Studio: Paramount

Regie: Steve Miner
Met: Dana Kimmell, Paul Kratka, Larry Zerner, Richard Brooker

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714865556511


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0
Frans Dolby Digital Mono 2.0
Duits Dolby Digital Mono 2.0
Italiaans Dolby Digital Mono 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij