:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 1
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 1
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-06
ACHTERGROND
“Beam me up Scotty”, “Full power Scotty - I cannot do it Captain, I don’t have the power”, “To boldly go where no man has gone before”... het zijn maar enkele van de vele historische uitspraken van de legendarische Enterprise-crew. Het brein achter de series en de films is Gene Roddenberry die na wat aandringen zijn project verwezenlijkt zag. Op 8 september 1966 ging de eerste aflevering van de eerste Star Trek televisieserie in première en dat betekende het startsein van een franchise die na bijna veertig jaar nog steeds niet is doodgebloed. De acteurs in de originele serie waren naast de set geen al te beste maatjes en dat straalt uiteraard van het scherm af. Onvergetelijk zijn de soms verhitte discussies tussen James T. Kirk (William Shatner), Spock (Leonard Nimoy) en dokter McCoy (DeForest Kelley) die het op de één of andere manier nooit echt eens raakten. Andere memorabele crewleden zijn technieker Montgomery Scott (James Doohan), Sulu (George Takei) en Chekov (Walter Koenig). Het succes van de eerste serie was voldoende groot om er een vervolg aan te breien maar de plannen voor een tweede serie werden met de komst en het immense succes van Star Wars Episode IV opgeborgen. Bij Paramount broedde eveneens het plan voor een langspeelfilm met de originele crew van de serie.


SERIE
Na het succes van de eerste films en het schrappen van een tweede tv-serie werd Gene Roddenberry ingeschakeld om een totaal nieuw concept uit te werken. Het resultaat hiervan was Star Trek The Next Generation (afgekort ST:TNG) dat tussen 1987 en 1994 zeven seizoenen lang ontelbare fans aan het scherm kluisterde. De hoofdrol was weggelegd voor de Britse Shakespeare-acteur Patrick Stewart die de rol van kapitein Jean-Luc Picard vertolkt. Deze serie echter toont een fundamenteel verschil met de originele reeks uit de jaren zestig, namelijk dat de intermenselijke relaties centraal staan. Na zeven seizoenen leer je niet enkel de personages en hun achtergronden beter kennen, maar ook hun relaties onderling zijn van groot belang. De karakterontwikkeling is veel dieper uitgespit dan bij de originele reeks waar het geruzie soms tot niets leidde. Psychologe en consulente Deanna Troi (Marina Sirtis) speelt hierin een belangrijke rol, zij moet zorgen voor evenwicht in het team en gaat geen onderwerp uit de weg. ST:TNG heeft bovendien enkele opmerkelijke crewleden aan boord, denk maar aan de Klingon Worf (Michael Dorn) en androïde Data (Brent Spiner) die de humor van de mensen maar niet kan vatten. Intriges bevat deze serie ook, zij het eerder subtiel. Zo is Picard’s rechterhand Riker (Jonathan Frakes) niet altijd opgezet met de keuzes die Picard maakt en dat soms ook laat blijken. Dit eerste seizoen bevat uiteraard enkele minder geslaagde afleveringen, maar eveneens een aantal zeer memorabele episodes zoals de afleveringen Conspiracy en The Neutral Zone die het eerste seizoen afsluiten. Actie en spanning verzekerd! Paramount is zelfs van plan om alle seizoenen nog dit jaar op DVD uit te brengen. Het worden dure tijden voor de fans!


AFLEVERINGEN
De DVD box bevat alle 26 afleveringen van het eerste seizoen: Encounter At Farpoint, Part I, Encounter At Farpoint, Part II, The Naked Now, Code of Honor, The Last Outpost, Where No One Has Gone Before, Lonely Among Us, Justice, The Battle, Hide And Q, Haven, The Big Goodbye, Datalore, Angel One, 11001001, Too Short A Season, When the Bough Breaks, Home Soil, Coming Of Age, Heart Of Glory, The Arsenal Of Freedom, Symbiosis, Skin Of Evil, We'll Always Have Paris, Conspiracy en The Neutral Zone. Een synopsis bij elke aflevering vind je op de officiële Star Trek website.


BEELD EN GELUID
Star Trek The Next Generation behoudt op DVD het oorspronkelijke 1.33:1 beeldformaat, zoals het in die tijd trouwens werd opgenomen. De kwaliteit is over het algemeen redelijk goed, maar is zeker niet perfect. Het beeld vertoont hier en daar duidelijk sporen van grain, aliasing en soms ook een ghost-effect. Tevens zijn er een aantal scènes waar de kleuren en het contrast zeker niet optimaal zijn geregeld, dit doet zich voornamelijk voor bij scènes waar achteraf speciale effecten zijn aan toegevoegd. Het geluid werd opgewaardeerd naar Dolby Digital 5.1 (448 kbps) en klinkt met momenten fris en overtuigend. De hoofdmoot van de actie speelt zich af in de voorste speakers met gebruik van directionele geluidseffecten en split-surround in de achterste kanalen. De lage tonen ondersteunen de actiescènes voldoende, maar mochten gerust nog wat dieper doorgaan.


EXTRA’S
Elke box bevat een compleet seizoen van The Next Generation en bestaat uit zeven DVD's. Paramount heeft duidelijk werk gemaakt van de presentatie. De box is vervaardigd uit een stevig plastieken omhulsel, voorzien van het Star Trek-logo. Heb je alle zeven seizoenen in je bezit, vormen deze boxen een mooi en coherent geheel binnen je verzameling. Binnenin bevinden zich dan de zeven schijfjes in een uitklapbaar doosje. Elke box bevat bovendien een informatief boekje. De (eerder beperkte) extra’s bevinden zich op de zevende schijf en bestaan uit een viertal korte documentaires. The Beginning (18 min.) behandelt het ontstaan van de nieuwe serie en toont daarbij interviews met Gene Roddenberry, Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Marina Sirtis en andere cast en crewleden. In de featurette Selected Crew Analysis (15 min.) praten de acteurs over hun rol in de serie, waarom ze gecast werden en hun indrukken over het Star Trek fenomeen in het algemeen. Leuk om te horen zijn de verschillende commentaren van de acteurs bij het opstarten van de serie in 1987 en op het einde van het zevende seizoen in 1994. Ook bij de creatie van een televisieserie komt heel wat kijken. Zo belicht Making of a Legend (15 min.) aan de hand van interviews met de crew de totstandkoming van een aflevering, de make-up van Worf en zelfs de techniek van de ‘beamstraal’ wordt uit de doeken gedaan. In Memorable Missions (17 min.) tenslotte halen cast en crewleden herinneringen op over specifieke afleveringen en gebeurtenissen die zich tijdens het eerste seizoen voordeden.


CONCLUSIE
Een onmisbare box voor fans van Star Trek en sciencefiction in het algemeen. Dit eerste seizoen staat garant voor uren kijkplezier. De beeldkwaliteit is bevredigend, het geluid scoort goed, en de extra's zijn voldoende interessant, maar mogen bij de volgende boxsets zeker uitgebreider.


coverStudio: Paramount

Regie: Corey Allen, Robert Becker, Cliff Bole, Rob Bowman, Richard Colla, Richard Compton, James L. Conway, Les Landau, Paul Lynch, Kim Manners, Russ Mayberry, Win Phelps, Michael Rhoades, Joseph L. Scanlan, Mike Vejar
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Denise Crosby, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Wil Wheaton

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556689


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens Noors, Zweeds
Extra's:
• The Beginning,
• Selected Crew Analysis,
• Making of a Legend,
• Memorable Missions,
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij