:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IT COULD HAPPEN TO YOU
IT COULD HAPPEN TO YOU (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-08-30
FILM
Iedereen heeft er al wel eens over gedroomd: de loterij winnen. En in New York tiert de lottokoorts welig, want er zit niet minder dan 64 miljoen dollar in de pot! Politieagent Charlie Lang (Nicholas Cage) heeft net die dag wel genoeg om zijn koffie te betalen, maar niet genoeg om de dienster Yvonne Biasi (Bridget Fonda) de in Amerika gebruikelijke fooi te geven. Yvonne heeft bovendien net een rotdag, want ze geraakt maar niet gescheiden van haar ex, terwijl die nog wel haar kredietkaarten op zak heeft en haar geld erdoor draait. Charlie belooft haar de helft van wat hij eventueel met zijn lotje gaat winnen. En natuurlijk gebeurt wat iedereen verwacht (anders was er geen verhaal): Charlie en zijn vrouw Muriel (Rosie Perez) winnen, maar moeten de pot wel met 15 andere winnaars delen. Nu is vier miljoen dollar een mooi bedragje. Twee ook; Charlie wil immers zijn woord niet breken en de helft aan Yvonne schenken, beloofd is immers beloofd. Dat is echter buiten de spilzieke Muriel gerekend, die bijna een zenuwtoeval krijgt wanneer ze hoort welk engagement haar man is aangegaan. Yvonne neemt prompt met haar deel de zaak over waar ze werkte, gooit haar hardvochtige baas de deur uit, en reserveert een tafeltje met Charlies naam op voor daklozen en kansarmen. Haar ex begint haar prompt weer lastig te vallen en te schooien. Charlie krijgt intussen problemen, want de mediabelangstelling naar aanleiding van zijn gulle daad zorgt ervoor dat hij zijn job niet sereen meer kan uitoefenen. Midden in de nacht opgebeld worden door iemand die dreigt zich van kant te maken als hij geen duizend dollar krijgt is geen pretje. En Muriel, die intussen de smaak van beleggingsclubs te pakken heeft gekregen, heeft een andere visie op hoe het geld moet worden beheerd dan Charlie, die zijn geluk met zijn medemensen wil delen. Het komt tot een zware huwelijkscrisis, en Charlie en Yvonne vinden troost in elkaars armen.

It Could Happen To You
is een zeer warme en menselijke film, die eens te meer aantoont dat geld het leven van mensen kan veranderen, en niet altijd ten goede. De plot draait om de kleine dingen des levens, en dat maakt het geheel niet alleen genietbaar, maar tevens herkenbaar. In tegenstelling tot de meeste Amerikaanse romantische komedies wordt er in deze film niet echt aan overacting gedaan, behalve dan door de karikaturale Rosie Perez, die als de boven haar stand levende vrouw van Charlie zorgt voor hilarische toestanden, zoals wanneer ze net met haar nieuwe bontjas uit de winkel komt en pardoes tegen een anti-bontbetoging oploopt. Gelukkig is haar rol genoeg ingeperkt om niet te gaan enerveren. De morele boodschap, namelijk dat je moet kunnen delen, wordt er wel duchtig ingepeperd, maar je kan je terecht de vraag stellen of eenvoudige mensen inderdaad gelukkiger zijn als ze plots van ene dag op de andere stinkend rijk worden. Bovendien vormen Cage en Fonda écht een mooi koppel, mooier dan pakweg Tom Hanks en Meg Ryan ooit zullen kunnen faken. De kracht van de film is ook dat het sympathiseren met de toestand van de twee hoofdpersonages zeer laagdrempelig wordt gehouden. De manier waarop de pas overleden Isaac Hayes als verteller het geheel aan elkaar praat, én op het einde van de film plots een belangrijke rol krijgt, geeft de film nog een beetje meer dat extra sprookjesachtige tintje.

BEELD EN GELUID

Deze Blu-ray is vooralsnog niet in de Benelux uitgebracht, dus zijn we voor deze even in Frankrijk gaan shoppen. Op andere reviewsites had ik reeds een paar onheilspellende berichten gelezen over de beeld-en geluidskwaliteit van deze uitgave, maar dat blijkt al bij al nog best mee te vallen. Het geluid is uitgevoerd in een simpele maar effectieve Engelse Dolby TrueHD 5.1-track, die zeker meer dan volstaat voor een film waarin weinig tot geen actie voorkomt, buiten een occiasioneel keertje waarop Charlie een kruimeldief door het venster werpt. De dialogen zijn helder verstaanbaar maar mochten af en toe wat meer gericht zijn. Voor een high definition-transfer zien de oppervlakken er wat wazig uit, en zijn de kleurvlakken af en toe wat uitgesmeerd. Af en toe steekt de beeldtransfer die van de dvd voorbij, bijvoorbeeld in de scène waarin Charlie en Yvonne samen met de kinderen van de wijk honkbal gaan spelen in een stralende middagzon. Hier en daar zitten er wat printbeschadigingen in het beeld, die bijvoorbeeld goed te zien zijn in de scène waarin Charlie door een tunnel van de metro rijdt.

EXTRA'S

Wauw, ze zijn erin geslaagd om zelfs de kale dvd-release te overtreffen. Die bevatte nog een trailer en wat cast en crew-informatie, deze disk bevat helemaal niks.

CONCLUSIE

It Could Happen To You is een heelrijke feelgoodfilm zonder al te veel overdrijvingen over twee mensen die elkaar niet kennen, maar door een ongelofelijk toeval elkaar leren appreciëren. Is de Blu-ray niet beter dan de dvd, slechter is 'ie alleszins ook niet.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Andrew Bergman
Met: Nicholas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez, Isaac Hayes, Seymour Cassel, Stanley Tucci, J.E. Freeman

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1994

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333299215822


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby TrueHD 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Deens, Fins, Hindoestaans, Noors, Zweeds, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij