:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLADE
BLADE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-11-23

FILM
Net voor Blade (Wesley Snipes) geboren werd, kreeg zijn moeder een stevige beet van een bloeddorstige vampier. Ze stierf en Blade kreeg alle voordelen, maar niet alle nadelen van een doorsneevampier. Toch zint Blade op wraak voor zijn moeder... Hij is vastbesloten om vampiers uit te roeien! Samen met de norse cowboy annex vampierenjager Abraham Whistler (Kris Kristofferson) begint Blade een bloedige strijd tegen de steeds groter wordende vampierenpopulatie...
 
"The power of an immortal. The soul of a human. The heart of a hero."

Terwijl er nu bij wijze van spreken elke week wel ergens een stripverfilming verschijnt, was dat niet zo normaal in 98. De grootste stripsuccessen waren de Superman-films, de Batman-reeks, de Teenage Mutant Ninja Turtles-franchise en The Mask met Jim Carrey. Een zwarte superheld was al helemaal niet makkelijk om te verkopen aan het moeilijke filmpubliek en het floppen van de miserabele stripverfilming Steel, met NBA-ster Shaquille O'Neal, deed de filmstudio's niet direct zin krijgen om veel geld te pompen in soortgelijk bronmateriaal.

Toch wilde New Line de stap wagen toen David S. Goyer (Dark City, The Dark Knight) aan kwam zetten met een idee om de strip "Blade" om te vormen tot een speelfilm. Hoewel Goyer onmiddellijk Wesley Snipes voor ogen had, hadden de studiobazen ook andere namen zoals Denzel Washington en Laurence Fishburne in gedachten. Gelukkig was regisseur Stephen Norrington (Death Machine, The League Of Extraordinary Gentlemen) ook meer te vinden voor Snipes en zodoende was de keuze snel gemaakt.

Een goede keuze zo blijkt, want Snipes is werkelijk op de top van zijn kunnen en speelt met zichtbaar plezier de rol van zijn leven. Hij maakt het minder bekende personage vanaf de eerst moment geheel eigen en krijgt fantastisch weerwerk van prima acteurs en actrices zoals Stephen Dorff, Kris Kristofferson, Udo Kier, N'Bushe Wright, Donal Logue en Sanaa Lathan. Regisseur Norrington legde tevens de basis van latere stripverfilmingen met bizarre camerastandpunten, opgeblazen kleuren, creatief gebruik van schaduwen, pompende beats op de soundtrack en een snedige montage.

Blade snelt dan ook vooruit met de tempo van een achtbaanrit, met adrenaline verhogende actie, horrorachtig geweld en een stevige geut speciale effecten. Die laatste zijn niet allemaal even goed door het naar relatief lage budget van 45 miljoen dollar en hier en daar is het ook merkbaar dat de film diverse aanpassingen ondergaan heeft na negatieve testscreenings. Het scenario van Goyer bevat ook wat schoonheidsfoutjes, maar algemeen gesproken is het een geslaagde stripverfilming met dynamische actie en uitstekende casting.

Blade werd dan ook een verrassend grote kaskraker en bracht wereldwijd bijna 132 miljoen dollar op. Er volgende vier jaar later nog Blade II, een superieure sequel die nog een grotere hit werd, zodat er twee jaar later een derde deel volgde in de vorm van de stinker Blade Trinity. Maar hoe minder we daarover zeggen hoe beter!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 HD-beeld (1080P) heeft een goede scherpte, met een meer dan behoorlijk niveau van diepte en detail. De kleuren zien er prima uit, met een warme en natuurlijk ogende aanblik. De print ziet er proper uit, zonder noemenswaardige oneffenheden. Wel is er soms wat noise en wat filmgrain aanwezig, maar die nemen nergens storende vormen aan. De Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track klinkt op zijn beurt positief, met een goede plaatsing van de geluidseffecten, een prima dynamiek en heldere, over de hele lijn netjes verstaanbare dialogen. Ruis, kraakjes en andere storingen zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
Behalve een rits promotionele trailers is er helaas geen fluit te beleven.

CONCLUSIE
De eerste Blade is nog steeds een zeer amusante stripverfilming met een perfect gecaste Wesley Snipes in zijn hoogtijdagen. De Blu-ray van RCV schiet tekort op het gebied van bonusmateriaal, maar heeft toch een meer dan behoorlijke beeld- en geluidskwaliteit. Gezien de scherpe aanschafprijs toch een must voor de liefhebbers van actie en spektakel!
coverStudio: RCV

Regie: Stephen Norrington
Met: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, Udo Kier

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045218782


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij