:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - NOTHING IMPORTANT HAPPENED TODAY
X-FILES, THE - NOTHING IMPORTANT HAPPENED TODAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-06-26
FILM
Onmiddellijk aansluitend op de dubbelaflevering Essence/Existence, de slotaflevering van het achtste seizoen, vervolgt 20th Century Fox de reeks X-Files-dubbelafleveringen met de seizoensopener van seizoen 9, Nothing Important Happened Today. John Doggett (Robert Patrick) leidt het onderzoek naar de moordpoging op de baby van Scully (Gillian Anderson), twee dagen na diens geboorte, door zijn voormalige Vietnam-makker Knowle Rohrer (Adam Baldwin), bij de X-Files-habitués beter bekend als de Alien Bounty Hunter. Doggett vermoedt dat ook onderdirecteur Kersh (James Pickens Jr.) bij de zaak betrokken is. Alle bewijzen, zoals een belastende videotape, verdwijnen echter, en nu Mulder spoorloos verdwenen is blijft het het woord van hemzelf en Skinner (Mitch Pileggi) tegen dat van Kersh. Maar ook Skinner wil de zaak laten rusten, en alleen Monica Reyes (Annabeth Gish) steunt het onderzoek van Doggett tegen Kersh. Kersh heeft Reyes' overste én voormalig lief, A.D. Brad Follmer (Cary Elwes) opgedragen om het onderzoek naar hem met alle mogelijke middelen te dwarsbomen. Doggett en Reyes krijgen een anonieme tip: de mysterieuze verdrinkingsdood van een bediende voor de federale milieuinspectie zou kunnen te maken hebben met de belemmering van het onderzoek. Scully voert illegaal een autopsie op het lijk uit, en Follmer probeert dit als reden aan te grijpen om Doggett te laten schorsen. Niet alleen volgt er binnen een paar dagen een gelijkaardige moord, de moordenares meldt zich vrijwillig bij Doggett, en redt hem en passant uit de klauwen van Follmer, wanneer die Doggett laten betrappen op het uitvoeren van ongerechtvaardigde onderzoeksdaden. Het betreft Shannon McMahon (Lucy Lawless), een voormalige soldaat uit dezelfde eenheid als Doggett en Rohrer. McMahon beweert dat ze een zogenaamde super soldier is, een produkt van een geheim genetisch verbeteringsprogramma van de overheid. Ze is een soort übermensch, een onstopbare vechtmachine die nooit moet rusten en onder water kan ademen. Ze heeft de twee ambtenaren, die allebei in waterzuivering werkten, vermoord, omdat ze deel uitmaakten van een geheim netwerk die van plan zijn binnenkort een chemische substantie in de waterleidingen in nietsvermoedend Amerika te dumpen, waardoor de kans dat ongeboren kinderen genetisch "verbeterd" kunnen worden tot supersoldiers, gevoelig toeneemt. Dit plan waar de nazi's jaloers zouden op zijn geweest is nog altijd bestaande, en een marineschip waarop een DNA-laboratorium gevestigd is, legt aan in de haven van Baltimore. De kapitein ervan heeft bovendien gewetensproblemen, en wil de hele zaak opbiechten. Zijn contacten aan de wal zijn echter net de twee door McMahon vermoorde ambtenaren, en daardoor twijfelt Doggett aan McMahons loyauteit. Terecht of niet? En wat nog belangrijker is: is William ook een supersoldier of niet?



Nothing Important Happened Today moest het bewijs leveren dat the truth nog altijd out there is, zelfs na het vertrek van opper-paranoïde David "Mulder" Duchovny, en dat is met deze aflevering aardig gelukt, alhoewel we moeten toegeven dat voor mensen die de mythology niet zo op de voet volgen, en vooral diegene die Essence/Existence niet gezien hebben, de plot niet echt te volgen zal zijn. De dubbelaflevering bevat alle elementen die The X-Files zo succesvol hebben gemaakt, waaronder bovennatuurlijke elementen, samenzweringen en de stuntelige tussenkomst van The Lone Gunmen; maar vooral: een goed scenario, ijzingwekkende actie en af en toe een streepje gore. Omdat het ten tijde van het draaien van deze aflevering nog niet bekend was dat na seizoen negen het doek definitief over de reeks zou vallen, maar wel dat Gillian Anderson niet meer beschikbaar was voor een eventueel tiende seizoen, hebben de scenaristen alle moeite gedaan om Annabeth Gish goed in de reeks in te schrijven. In tegenstelling tot de originele opzet speelt zij ditmaal de vrouwelijke believer Reyes die tegenover de mannelijke scepticus Doggett komt te staan. De scènes met Annabeth Gish, die met Monica Reyes een veel minder duister karakter neerzet dan Dana Scully, en - geloof het op niet - zelfs op gebied van sex-appeal het met gemak van Gillian Anderson wint, hebben ongetwijfeld meer potentieel dan die met de andere hoofdrolspelers, misschien uitgezonderd de onderkoelde en huiveringwekkende guest appearance van Lucy (Xena) Lawless. Zoals het bij The X-Files stilaan gewoonte wordt, is bijzonder veel aandacht besteed aan de keuze van locaties: de troosteloosheid van de nagenoeg verlaten industriële waterzuiveringsinstallaties, het afgeleefde W.O. II-schip en het leeggehaalde appartement van Mulder (zelfs alle porno is weg!) scheppen een macabere sfeer, waarbij je alle momenten verwacht dat er ergens iets vreselijks achter de hoek komt kijken. Wat ook effectief gebeurt, maar laat ons de spanning niet verknoeien.



BEELD EN GELUID
We beginnen te vermoeden dat 20th Century Fox deze besprekingen echt leest en onze kritiek ter harte neemt. Elk van de dubbelafleveringen van The X-Files is namelijk weer technisch superieur aan de vorige, precies op de punten waar we vorige keer nog kritiek over hadden, en voorlopig gaat die stijgende lijn altijd maar door. Was de verbetering bij Existence tegenover DeadAlive dat de widescreen-versie werd gebruikt, in tegenstelling tot de pan&scan versies die op TV worden uitgezonden, dan krijgen we nu voor het eerst een X-Files-dvd met een 5.1-soundtrack gepresenteerd. Deze dient vooral om de muziek - alweer een briljante score van synthesizer-whizkid Mark Snow - je de rillingen over het lijf te doen laten lopen, maar uiteraard bevat elke aflevering ook genoeg surprise-elementen die zeer goed door de geluidstrack ondersteund worden. Nu eens worden bij een occasionele explosie of schietpartij de grote kanonnen bovengehaald, dan weer hoor je zeer subtiel het speelgoedje boven de wieg van baby William spookachtig kraken. De beeldkwaliteit is overigens nagenoeg perfect, met veel detail tot in de meest donkere scènes toe, en zonder enige imperfectie van betekenis. Enige puntje van kritiek is dat in de scène waarin John Doggett zijn oude legerfoto's bovenhaalt, de naamplaatjes op de borst van de soldaten niet leesbaar is, maar we weten niet of dat de bedoeling was. Ook wordt ten bate van de vier 5.1-tracks ten opzichte van de vorige dubbelafleveringen voor het eerst een dual layer disc gebruikt, wat de ook beeldkwaliteit zeker niet heeft verminderd. Volgende keer misschien een DTS-track? Wie weet...



EXTRA'S
Als ze tegen de volgende keer nog iets aan de disc willen verbeteren, dan zijn het misschien wel de nu nog karige extra's die een upgrade verdienen. Na de portretten van Robert Patrick (John Doggett) op DeadAlive en Nicholas Lea (Alex Krycek) op Existence is het nu de beurt aan Annabeth Gish (Monica Reyes) om met een korte documentaire over haar personage vereerd te worden. Van haar zit er ook deze keer weer een exclusieve trading card bij de disc. In een tweede documentaire krijgen we een korte behind the scenes-documentaire die vooral de veranderingen na het vertrek van David Duchovny en de gastrol van Lucy Lawless toelichten. Beide filmpjes duren maar een paar minuten, en zijn dus niet erg substantieel, maar bevatten deze keer niet echt spoilers, in tegenstelling tot de vorige disc. Ook nu weer is deze disc met maanden voorsprong verkrijgbaar in de UK, alhoewel zowel film als bonusmateriaal Nederlands ondertiteld is. Na een rode (DeadAlive) en een gifgroene (Existence) amaray is er deze keer geopteerd voor een stijlvol donkerpaars doosje; alleszins mooi om naast de X-Files-boxen te zetten. Voor wie het mocht interesseren, de inlay vermeldt nog dat we dit jaar nog mogen rekenen op de dubbelaflevering Provenance/Providence in september, en seizoensbox 5 in oktober.

CONCLUSIE
Anderhalf uur X-Files van de bovenste plank voor een aantrekkelijke prijs. Zoiets laat je toch niet liggen, al moet je er voor (virtueel) naar de UK. Of Jersey.


cover




Studio: Fox

Regie: Kim Manners & Tony Wharmby
Met: Gillian Anderson, Robert Patrick, Annabeth Gish, Mitch Pileggi, Lucy Lawless, Cary Elwes, Adam Baldwin, James Pickens Jr., Bruce Harwood, Dean Haglund, Tom Braidwood

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
15

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036008525


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans
Extra's:
• Kortfilmpjes over Annabeth Gish,
• Behind The Scenes,
• Exclusieve trading card

Andere recente releases van deze maatschappij