:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERBELLY - SEIZOEN 1
UNDERBELLY - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-31
SERIE
Negen jaar. Zo lang heeft een bloedvete tussen twee drugkartels in Melbourne het milieu in zijn bloederige greep gehouden. Wat misschien nog schandaliger is, is dat de politie niet of nauwelijks ingegrepen heeft. De helft van de officieren zit in de zak van één van de bendeleiders en wanneer de twee nog min of meer integere agenten, Steve Owen (Rodger Corser) en Jacqui James (Caroline Craig), worden ingelijfd in de eenheid Purana die de straten schoon moet vegen van het gespuis, wordt Purana op alle mogelijke manieren tegengewerkt.

Deze impressionante gang war begint echter over een futiliteit. Afperser Alphonse Gangitano (Vince Colosimo), bijgenaamd de Black Prince en lid van de Carlton Crew-bende, de belangrijkste speler in de drugwereld van Melbourne, knalt Greg Workman (Lliam Amor) neer omdat die hem nog geld schuldig is en het er niet naar uitziet dat hij die kan v ereffenen. Bovendien heeft Alphonse een deel van de politie in zijn zak en meent hij ongenaakbaar te zijn. Daarmee escaleert het hele conflict tussen de elkaar beconcurrerende bendes en hun onontwarbare kluwen van subfracties. Samen met zijn makker Jason Moran (Les Hill) wil Alphonse zijn gekrengt ego herstellen en de twee maken tijdens een gevecht in een nachtclub 13 slachtoffers werkonbekwaam. Jason en Alphonse moeten hiervoor voor het gerecht verschijnen, maar om zijn aandeel toe te dekken vooraleer het tot een proces komt, vermoordt Jason zijn collega.

Doch er is meer en groter onheil op komst. Wanneer Jason en zijn broer Mark (Callan Mulvey) een laboratoriuminstallatie kopen om XTC-pillen te persen, is het één van de chauffeurs van de bende, de kleine garnaal Carl Williams (Gyton Grantley), die in het geniep pillen voor zichzelf maakt en ze tegen halve prijs op de markt gooit. De bendeleden beginnen onder elkaar ruzie te maken en wanneer Jason de gevangenis invliegt, moet Mark het imperium zien recht te houden. Mark is echter geen partij voor de ambitieuze Carl, die hem laat vermoorden. Carl komt ook in de gevangenis terecht en terwijl de kopstukken van de bende hun tijd uitzitten, worden de zaken genadeloos voortgezet door hun minnaressen, vrouwen en vriendinnen. De vader van Jason, Lewis Moran (Kevin Harrington), neemt de huurmoordenaar, "Benji" (Damian Walshe-Howling) in de arm om de moordenaar van zijn zoon op te sporen. Benji begint echter een verhouding met Carls vriendin Roberta (Kat Stewart), een nogal assertieve jongedame die ook haar ambities in het misdaadmilieu wil waarmaken. Wanneer ze vrijkomen, staan Carl en Jason elkaar zodanig naar het leven dat ze de bende in een uitzichtloos bloedbad storten, waar uiteindelijk maar één winnaar kan uitkomen. De politie doet intussen haar best om het geweld te laten escaleren, maar met de oprichting van een antibende-eenheid wordt het maar niets.

Deze 13-delige Australische maffiaserie gaat nog een stapje verder dan zichzelf het label "gebaseerd op werkelijke feiten" toe te meten: de namen van de betrokkenen bij de bendeoorlog die tussen 1995 en 2004 Melbourne teisterde, waren niet veranderd, wat onder meer tot gevolg had dat deze televisieserie in bepaalde delen van Australië niet of slechts gedeelteijk is uitgezonden omdat de juridische procedures nog lopende waren. De misdaadverslaggeving van journalisten John Silvester en Andrew Rule bleek een goede inspiratiebron voor een televisieserie, onder het motto "is het echt gebeurd, je kan het zelf zo gek niet bedenken". Het dramatiseren van een lopende gerechtszaak, waarbij het risico bestaat dat de beklaagden cassatie verkrijgen omdat ze geen eerlijk proces meer kunnen ondergaan, was eerder bedoeld als een marketinggimmick, maar de vis heeft gebeten. Een scherp uitgekiende marketingcampagne, met onder meer de mogelijkheid om de reeks te downloaden en een dvd-release daags na het uitzenden van de laatste aflevering, heeft de makers geen windeieren gelegd. Door het feit dat de reeks niet te koop is in de Australische provincie Victoria, wordt ze voor de consumenten aldaar als verboden vrucht nog eens dubbel zo aantrekkelijk.

De reeks zelf is variabel van kwaliteit, wat grotendeels te maken heeft met de overdaad van personages waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Dit wordt grotendeels opgelost door af en toe bij de personages op het scherm de namen te vermelden, wat geen overbodige luxe is. Ook wordt meestal op het einde van de aflevering de juridische afwikkeling verteld door het personage van agente Jacqui James, waardoor de reeks op één grote flashback lijkt. Er is ook nauwelijks sprake van spanningopbouw, want in feite is de reeks één opeenvolging van beurtelingse afrekeningen binnen het milieu. Toch is het geheel een intrigerend verslag van een misdaadepos dat zo goed de gevolgen van de erecode van de maffia laat zien, dat geen enkele scenarist het had kunnen bedenken. Wat seks en geweld betreft nemen de makers alleszins geen blad voor de mond: Underbelly is een onverbloemde en rauwe kijk op het misdaadmilieu van Australië.

BEELD EN GELUID
De reeks is opgenomen in het 1.85.1-formaat en is redelijk fatsoenlijk op dvd gezet. Het geheel ziet er soms wat minder filmisch uit en lijkt wat meer op een docusoap, maar dat zal allicht wel de bedoeling zijn. De kleuren zijn goed afgelijnd, maar wat aan de donkere kant en van het contrast straalt de diepte van de zwarttinten alleszins niet af. Ruis of printbeschadigingen heb ik niet waargenomen, wel af en toe een klein compressieartefact. De Dolby Surround 2.0-track is meer dan voldoende om de actie en de dialogen te ondersteunen, alhoewel d'r momenten zijn dat de reeks wel van een 5.1-remix had kunnen profiteren, zeker als je ziet welke reeksen er tegenwoordig wel een 5.1-mix krijgen zonder dat het echt nodig is.
 
EXTRA'S
D'r zijn geen extra's terug te vinden, wat jammer is gezien de basering op werkelijke feiten.
 
CONCLUSIE
Underbelly is een waar gebeurd misdaadepos over één van de bloedigste bendeoorlogen die Australië ooit gekend heeft. Alhoewel de makers hun reeks vooral op controverse laten drijven, is ze het bekijken waard.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Tony Tilse, Geoff Bennett, Peter Andrikidis, Grant Brown
Met: Rodger Corser, Caroline Craig, Gyton Grantley, Kat Stewart, Frankie J. Holden, Jane Harber, Robert Mammone

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
585 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij