:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROTHERS
BROTHERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-15
FILM
De plicht roept: kapiten Sam Cahill (Tobey Maguire) moet naar Afghanistan om er de Amerikaanse troepen steun te verlenen. Zijn vrouw Grace (Natalie Portman) en zijn twee dochters Isabelle (Bailee Madison) en Maggie (Taylor Geare) blijven thuis alleen achter. Zijn helikopter wordt echter in the line of duty neergeschoten, en hij en soldaat Joe Willis (Patrick Flueger) vallen in handen van de lieverdjes van de Taliban. Sam wordt doodverklaard en Grace krijgt plots de status van alleenstaande oorlogsweduwe met twee kinderen. Ze vindt echter troost bij Sams broer Tommy (Jake Gyllenhaal), een flierefluiter met lichtjes criminele neigingen die net uit de gevangenis is ontslagen, en op de voet gevolgd wordt door de dienst rehabilitatie. Er groeit wat moois tussen de twee en vooral de leemte die bij de twee meisjes door het ontbreken van een vaderfiguur wordt geslagen, vult Tommy mooi op. De Taliban probeert intussen om de twee soldaten mentaal en fysiek te breken: ze verplichten Sam om Joe dood te schieten, als prijskaartje voor zijn eigen leven. Kort daarop wordt hij door een commando bevrijd. De terugkeer naar huis verloopt echter niet zoals gepland: zijn gezin is ingepikt door zijn broer, van wie Sam vermoedt dat hij met zijn vrouw heeft liggen neuken tijdens zijn afwezigheid - wat overigens niet waar is, het is bij één zedig kusje gebleven - en doordat hij niemand heeft kunnen vertellen dat hij één van zijn eigen manschappen heeft moeten doodschieten, krijgt Sam oncontroleerbare woedeaanvallen die hem een ticket richting gekkenhuis bezorgen.

In dezelfde hausse van de Scandinavische film waarin David Fincher zich nu stort op een remake van Millennium, werd ook Brødre van Susanne Bier voor een Amerikaanse remake klaargestoomd. Regisseur van dienst is Jim Sheridan die niet aan zijn proefstuk toe is met het verfilmen van familiale cohesiedrama's, getuige daarvan In America, en die nauwgezet het scenario van de originele film volgt met nagenoeg als enige inhoudelijke wijziging dat de soldaten uit de film niet langer deel uitmaken van de Deense VN-vredesmacht, maar uiteraard van het yankeeleger. Sheridan had ook iets meer middelen ter beschikking, wat onder meer betekent dat hij de scènes in Afghanistan iets beter kan aankleden met beelden van overvliegende helikopters en uitgebrande tankwrakken. Desondanks blijft dit een sobere film, zonder een noemenswaardig gehalte testosteronspektakel, misschien uitgezonderd de éne scène waarin Sam door de Amerikaanse troepen bevrijd wordt, maar ook daar is eenvoud troef: de Taliban-soldaten worden koudweg en zonder boe of ba afgeknald door de Amerikanen. Naast het redelijk rechtlijnige scenario waarin geen plotgaten van betekenis zitten en de gebeurtenissen als vallende dominostenen elkaar opvolgen, is Brothers een film met fijn uitgekristalliseerde, sterke karakterrollen waarin de drie hoofdrolspelers elkaar perfect aanvullen. Vooral de chemie tussen Tobey Maguire en Jake Gyllenhaal is verrassend effectief: essentieel zijn ze broers die sinds lang uiteen gegroeid zijn door de verschillende keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt, maar mede door hun fysieke gelijkenis - Gyllenhaal was ooit in de running om Maguire te vervangen als hoofdpersonage in de Spiderman-franchise - is het interessant om naast de verschillen ook de parallellen tussen hun personages op te lijsten. Eén belangrijke overeenkomst is de manier waarop ze op conflicten met gelijksoortige woedeuitbarstingen reageren, Tommy als hij op een familiefeest te zeer geconfronteerd wordt met zijn gevangenisverleden, Sam als hij het op de zenuwen krijgt van de nieuwe keuken die Tommy tijdens zijn afwezigheid heeft geïnstalleerd, overigens een mooie metafoor voor wie er de man des huizes is. Het siert Sheridan dat hij zijn film ten behoeve van zijn Amerikaans publiek niet stompzinniger heeft gemaakt en aan de essentie van deze parabel over broederliefde en -haat niet heeft geraakt. Toch zijn er verschillen: vooral als het Afghaanse front in beeld komt en Sheridan zijn beelden lardeert met links en rechts de overblijfselen van een gesneuvelde soldaat, valt het op dat het budget van de Amerikaanse remake iets ruimer was.

BEELD EN GELUID
Brothers heeft alleszins een bestaansreden naast de dvd-release die collega William heeft besproken. De film bevat vooral veel zachte tinten, maar de verschillen komen eens zo goed tot hun recht in high definition, zoals in de scène waarin Tommy en zijn maats de keuken schilderen. De scherpte komt in verhouding tot die op de dvd uiteraard wat meer tot haar recht, de huidskleuren zijn, in combinatie met de zachtere tinten, min of meer normaal. De details komen erg tot hun recht; zo is er een fragment waarin Sam door de sneeuw loopt en de sneeuwvlokken stuk per stuk onderscheidbaar zijn. De DTS-HD MA 5.1-track is overkill voor een praatfilm als deze, maar anderzijds is het voor de scènes in Afghanistan toch maar mooi meegenomen dat het spervuur en de explosies weerklinken. De muziek van componist Thomas Newman (o.a. American Beauty) past zeer mooi bij het geheel, qua soberheid en emotionele geladenheid.
 
EXTRA’S
De disk bevat 3 extra's: vooreerst is er een trailer Trailer (2 min.) die op het internet ook terug te vinden is, maar dan vertaald. In de documentaire Jim Sheridan: Film and Family (15 min.) vertelt de regisseur hoe hij aan de juiste cast is geraakt voor een Amerikaanse versie en welke visie hij in de Amerikaanse versie wilde overhouden. Die ligt verdacht dicht bij de originele aanpak. In Remade in the USA (12 min.) praat de regisseur over de verschillen met de film van Susanne Bier aan de hand van enkele fragmentjes.
 
CONCLUSIE
Brothers is een sterk en somber familiedrama dat opvalt door de doorleefde acteerprestaties. De Blu-ray is kwalitatief zeer goed, maar helaas wat aan de dure kant.coverStudio: A-Film

Regie: Jim Sheridan
Met: Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Bailee Madison, Taylor Geare, Sam Shepard, Mare Winningham, Patrick Flueger

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer
• Documentaire "Jim Sheridan: Film and Family"
• Documentaire "Remade in the USA"

Andere recente releases van deze maatschappij