:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUE BLOOD - SEIZOEN 1
TRUE BLOOD - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-11-01
SERIE
Sookie Stackhouse is een zachtaardige, op het eerste gezicht wat naïeve serveerster uit Bon Temps, Louisiana. Sookie woont samen met haar grootmoeder in het kleine dorpje dat wel een hele hoge concentratie weirdo’s lijkt te huisvesten. Sookies broer Jason heeft naast zijn reputatie van rokkenjager ook nog die van grootste dommerik van de regio hoog te houden. Jason slaagt in allebei wonderwel en belandt daardoor constant in nesten. Tara, de beste vriendin van Sookie, is een harde tante – op z'n zachtst uitgedrukt weliswaar. Doordat ze altijd haar mannetje heeft moeten staan ten opzichte van haar aan de drank verslaafde moeder, is Tara haar vertrouwen in mensen kwijtgespeeld. Gelukkig kan ze steeds terecht bij Sookie en bij haar gestoorde neef en dealer van dienst, Lafayette. Sam Merlotte, de uitbater van de bar "Merlotte’s" waar Sookie werkt, lijkt de enige normale bewoner van Bon Temps te zijn, maar niets is minder waar. Sookie heeft trouwens ook wat te verbergen. Zij bezit de kracht om gedachten te lezen. Hoewel dit heel spannend klinkt, wordt het snel duidelijk dat dit al voor heel wat teleurstellingen en problemen gezorgd heeft.

Naast dit al kleurrijke allegaartje zijn er natuurlijk ook nog de vampiers die hun intrede doen in Bon Temps. Zij hebben immers beslist dat het hoog tijd is om zich te outen. Door de uitvinding van het synthetische bloed Tru Blood kunnen ze overleven zonder hun nog levende soortgenoten uit te roeien. Hoewel... niet iedereen in Bon Temps – en de rest van de wereld – is te vinden voor loslopende vampiers. Naast de vampierrechtenactivisten en fangbangers zijn er immers ook heel wat mensen die liefst zouden zien dat alle vampiers weer in hun kisten kruipen. Anderen grijpen de situatie dan weer aan om een handel op te starten in “V” – ofwel vampierbloed – dat beter werkt dan de beste drug.

Wanneer Bill Compton, een 173-jarige vampier, zich opnieuw settelt in Bon Temps, waar hij woonde nog voor hij vampier werd, gaat voor Sookie een hele nieuwe wereld open. Ze wordt verliefd op Bill en komt terecht in een omgeving die tot dan mijlenver afstond van de hare. Maar een relatie met een vampier zorgt ook voor heel wat moeilijkheden. En dan zijn er nog de mysterieuze moorden op jonge vrouwen die Bon Temps teisteren en de bevolking in hun greep houden…

I don’t know what you’ve done to me
But I know this much is true:
I wanna do bad things with you.

Vampiers zijn weer helemaal hot. Na Buffy The Vampire Slayer leek de hype even bekoeld, maar mede dankzij Twilight is de aandacht voor deze vreemde wezens groter dan ooit. In True Blood krijgen we geen mooi glinsterende vampiers te zien, maar wel duistere wezens zonder al te veel morele normen die wel degelijk in vlammen opgaan in het zonlicht. Meer nog dan een verhaal over vampiers, is True Blood een weergave van de hedendaagse samenleving waar het contrast tussen de uiterst losse zeden van sommigen en het conservatisme van anderen zeer sterk uitgesproken is.

Het eerste seizoen – dat uit 12 afleveringen bestaat – kent een zeer sterke samenhang en de makers van True Blood weten maar al te goed wat het principe van de cliffhanger inhoudt. Hierdoor is de neiging om er nog één aflevering bij te doen wel erg groot en word je al snel in het verhaal gezogen. Doordat Bon Temps wel erg vreemde inwoners heeft, komen de personages in het begin vrij karikaturaal over – naïeve Sookie, vuilbekkende Tara,… – maar naarmate de serie vordert, komt daar verandering in. Beetje bij beetje komen we meer te weten over de verschillende personages en hierdoor worden de verschillende karakters ook beter uitgewerkt. Zo zien we Sookie een deel van haar oorspronkelijke naïviteit verliezen en krijgen we ook Tara’s zachtere kant te zien. Het feit dat we meer te weten komen over de verschillende personages doet overigens geen afbreuk aan de mysterieuze sfeer die sterk aanwezig is in de serie. Zelfs aan het einde van de eerste serie blijven er nog heel wat vragen over. Dit zorgt er zeker voor dat True Blood smaakt naar meer!

BEELD EN GELUID
Qua beeld valt op True Blood niets aan te merken. De contrasten zijn scherp, zelfs in de donkere scènes. De kleuren zijn heel sfeervol en goed gekozen. Vaak geven de kleuren al wel wat weg over de scène die we te zien zullen krijgen. Zo zijn de verhaallijnen die te maken hebben met het losbandige leven van de verschillende inwoners vaak rood gekleurd. Het leven van Bill Compton krijgt dan weer vorm in allerlei grijzig groene kille kleuren. Dit onderscheid krijgen we al te zien tijdens de intro, die we omwille van het aanstekelijke nummer op de achtergrond telkens opnieuw hebben bekeken. Ook wat het geluid betreft, scoort True Blood goed.

EXTRA'S
De extra’s die vermeld staan op de hoes van de Blu-ray lijken op het eerste gezicht interessant. Bij 6 afleveringen is er een audiocommentaar beschikbaar door regisseur Alan Ball, maar ook door Anna Paquin (Sookie) en Stephen Moyer (Bill). Maar wat vooral onze aandacht trekt, zijn de extra weetjes en achtergrondinformatie over Bon Temps, de personages en natuurlijk de vampiers. Maar wanneer we deze extra’s willen bekijken, merken we al gauw wat het grote probleem is. HBO heeft ervoor gekozen om te werken met enhanced viewing, ofwel een klein beeld onderaan in het grotere beeld van de serie. Wie dus de extra’s wil bekijken, moet de hele serie opnieuw doorlopen om af en toe onderaan een extra “schermpje” te zien verschijnen met wat bonusmateriaal. Jammer genoeg zijn de weetjes en de achtergrondinformatie te beperkt en niet interessant genoeg om hiervoor alle afleveringen opnieuw te doorlopen.

CONCLUSIE
In tijden van Twilight-hypes, loopt True Blood het risico te worden aangezien als de zoveelste serie over vampiers. Maar dit mag over True Blood helemaal niet gezegd worden. Het is een serie geworden met een sterke eigenheid, een duidelijke verhaallijn en een heel eigen sfeer. We zijn alvast door True Blood gebeten!


coverStudio: Warner

Regie: Alan Ball
Met: Anna Paquin, Stephen Moyer, Rutina Wesley

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
18

Speelduur:
640 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 2.0


Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Enhanced Viewing
• Audiocommentaar bij 6 afleveringen

Andere recente releases van deze maatschappij