:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRASIER - SEIZOEN 3
FRASIER - SEIZOEN 3
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2011-01-20
SERIE
In het derde seizoen van Frasier beginnen zich duidelijk een aantal patronen af te tekenen. Zo krijgen we ook nu weer een aflevering waarin de broers samen iets ondernemen... en elkaar als gevolg daarvan in de haren vliegen. Na het schrijven van een boek (seizoen 1) en het overnemen van een restaurant (seizoen 2) beginnen de Crane-broers in seizoen 3 samen een psychiaterspraktijk. Het gebrek aan innovatie van de plot wordt grotendeels verdoezeld doordat de makers in deze aflevering gebruik maken van een flashbackstructuur die verschillende visies op dezelfde gebeurtenissen bevat. Dat is eigenlijk de show in een notendop: een klassiek gegeven en personages die op de rand van het stereotype balanceren worden verrijkt door de literaire kwaliteit van de dialogen en structurele innovaties.

Het blijft een klein mirakel hoe Frasier erin slaagt om de gulden middenweg te vinden tussen farce en highbrow. Neem bijv. de subplot met radiostationmanager Kate Costas die de eerste episodes van het seizoen domineert. Een romance op de werkplek kan in een komedie maar enkele richtingen uitgaan en Frasier volgt nagenoeg slaafs die platgetreden paden. Toch komen de afleveringen fris en innovatief over omdat de kwaliteit van de woordenstrijd die Frasier en Kate met elkaar aangaan alvorens elkaar in de armen te vliegen zelfs Molière trots zou hebben gemaakt; omdat de farce van hun live op de radio uitgezonden escapade zo perfect is uitgevoerd (door scenaristen, regisseur én cast) dat je brult van het lachen als was het de eerste keer dat je zo'n grap zag; en omdat de timing zo scherp is als het beste slagersmes.

Toegegeven, het derde seizoen van Frasier is ook het seizoen waarin routine de kwaliteit van de show niet altijd ten goede komt. Na Lilith en Sam komt nu immers ook Diane overwaaien uit Cheers en de gimmick blijft eerder nostalgisch dan een komische goudmijn. Ook de episode waarin Frasiers onuitstaanbare agent Bebe Glazer tracht te stoppen met roken, is een van de mindere halfuurtjes van dit seizoen. Daar staat tegenover dat een andere terugkerende plotlijn - de platonische relatie tussen Niles en Daphne - extra zuurstof krijgt wanneer Niles in een echtscheiding verwikkeld raakt. Voor veel series zou dit een teken zijn van creatieve bloedarmoede, maar de scenaristen van Frasier buiten de situatie op een optimale dramatische wijze uit, ook al zou blijken dat seizoen 3 op dit vlak nog maar een opstapje is voor de hoogoplopende seksuele spanningen in seizoen 4.

Deze box bevat ook een van dé grote klassiekers van de Niles-Daphne-plotlijn. De aflevering Moondance scoort steevast hoog in de lijstjes van beste Frasier-episodes ooit en onterecht kan je dat niet noemen. Op zich is de aflevering niet een van de meest hilarische (hoewel de nevenplot over de intelligentie van hond Eddie dat wel is), maar als toppunt van alle onderdrukte emoties van de voorgaande zestig afleveringen is het een topper zonder weerga. De aflevering slaagt erin de seksuele spanning even te breken zonder het voortbestaan van een van de meest beklijvende doen-ze-het-of-doen-ze-het-niet-relaties in het gedrang te brengen en is alleen al daarom een tour de force. Maar ook het aanstekelijke ritme van Moondance en de ambitieuze regie (van Kelsey Grammer zelf) maken de aflevering tot het hoogtepunt van het derde seizoen.

Ook al is de kwaliteit van Frasiers derde seizoen wisselvalliger dan dat van de twee voorgaande, de reeks blijft met kop en schouders uitsteken boven alles wat qua comedy in dezelfde periode te zien was op de Amerikaanse televisie. Dat ligt aan de al eerder aangehaalde scripts en regie, maar ook aan de acteurs, die met ieder volgend seizoen beter op elkaar ingespeeld geraken. Kelsey Grammer is een fantastisch veelzijdige leading man en David Hyde Pierce zijn ideale contrepoint. Ook de drie andere protagonisten kunnen hun karakter voort uitdiepen, zonder te raken aan de komische kern van hun personage. De serie won in 1996 dan ook voor de derde opeenvolgende keer de Emmy voor Beste Komedie. Het zou niet de laatste bekroning blijken van een reeks die kwalitatief boven zichzelf uitstijgt in het vierde seizoen.

AFLEVERINGEN
49. She's the Boss
Frasier gaat de confrontatie aan met Kate Costas, de nieuwe baas van het radiostation wanneer zij verbeterpunten voor zijn show voorstelt. Het duurt niet lang eer de woordenstrijd ervoor zorgt dat Frasier verbannen wordt naar de middernachtshift.

50. Shrink Rap
Frasier mist diepgravende sessies met patiënten en grijpt zijn kans wanneer er een bureauruimte vrijkomt in Niles' gebouw. Maar de twee broers onder één dak blijkt geen zaligmakende combinatie.

51. Martin Does It His Way
Frasier en Niles helpen hun vader met het afwerken van een song die hij decennia geleden schreef voor Frank Sinatra. Inmiddels heeft Frasier moeite een eerlijke grafrede te verzinnen voor een tante aan wie hij een bloedhekel had.

52. Leapin' Lizards
Na eens te meer het slachtoffer te zijn van een grap van Bulldog, wil Frasier wraak nemen door een hagedis te verstoppen in een tomboladoos. Helaas is het niet de hand van Bulldog die de trekking verricht.

53. Kisses Sweeter Than Wine
Uren voordat hij een wijnclub ontvangt, moet Frasier een aannemer inhuren om een kras in de vloer op te lappen. Wanneer Niles merkt dat er chemie is tussen Daphne en de aannemer, tracht hij stokken in de wielen te steken.

54. Sleeping with the Enemy
Frasier neemt het op voor zijn collega's wanneer Kate hun jaarlijkse bonus schrapt. Maar wat begint als een reeks hoogoplopende ruzies tussen de psychiater en de radiobaas eindigt in ongebreidelde passie.

55. The Adventures of Bad Boy and Dirty Girl
Frasier en Kate willen hun relatie een versnelling lager schakelen, maar per ongeluk wordt hun laatste daad van liefde live uitgezonden op de radio. In Seattle is iedereen nu in de ban van wie de 'dirty girl' is t.o.v. van Frasiers 'bad boy'.

56. The Last Time I Saw Maris
Niles vreest dat Maris ontvoerd is als ze drie dagen lang niets van zich laat horen. Als blijkt dat ze was gaan shoppen in New York zonder hem te verwittigen, eist Niles een verontschuldiging. Maris reageert echter door de scheiding aan te vragen.

57. Frasier Grinch
Frasier is in de wolken als zijn zoon Frederick voor het eerst de kerstdagen met hem komt doorbrengen. Vlak voor het vliegtuig landt, moet hij echter nog op zoek naar een goed kerstcadeau.

58. It's Hard to Say Goodbye If You Won't Leave
Wanneer Kate bekendmaakt dat ze verhuist naar Chicago, beseft Frasier dat hij waarachtige gevoelens voor haar heeft. Maar hij komt er ook achter dat dit niet noodzakelijk betekent dat ze veel met elkaar gemeen hebben.

59. The Friend
Frasier komt tot de jammere conclusie dat hij in twee jaar tijd geen nieuwe vrienden heeft gemaakt in Seattle. Via een radio-oproep leert hij Bob kennen. Frasier ergert zich dood aan zijn nieuwe 'vriend', maar durft hem niet te dumpen. Want Bob zit in een rolstoel.

60. Come Lie with Me
Wanneer Joe de nacht doorbrengt bij Daphne, dringt Frasier er op aan dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. Daarop besluit Daphne te verhuizen. Frasier en Martin gaan elkaar zonder haar kalmerende aanwezigheid echter al snel op de zenuwen werken.

61. Moon Dance
Niles heeft een afspraakje op een bal. Omdat hij niet kan dansen, geeft Daphne hem wat les. Omdat zijn date afzegt, biedt Daphne zich als vervangster aan. Niles accepteert het aanbod meteen en beleeft zo de avond van zijn leven.

62. The Show Where Diane Comes Back
Als Diane Chambers op bezoek is in Seattle, wordt Frasier eraan herinnerd dat zij hem dumpte aan het altaar. Maar hij weet niet hoe hij de opgekropte frustratie moet loslaten.

63. A Word to the Wiseguy
Een kerel uit de onderwereld lost op NIles' verzoek een zaak van onbetaalde parkeertickets op voor Maris. Hij vraagt echter een wederdienst... van Frasier.

64. Look Before You Leap
Op de 29ste februari moedigt Frasier zijn vrienden en collega's aan een sprong in het diepe te wagen. Hij wil dat zelf ook doen door een moeilijke aria te zingen op een benefietuitzending. Maar als hij merkt dat de 'sprongen' van zijn vrienden stuk voor stuk faliekant aflopen, bekruipt de twijfel hem.

65. High Crane Drifter
Een gebrek aan elementaire beleefdheid noopt Frasier ertoe een bezoeker van Café Nervosa hardhandig de deur te wijzen. Al gauw weet de hele stad daarvan en volgt men zijn voorbeeld. Maar of Frasier daar zo blij mee is...

66. Chess Pains
Frasier kan niet aanvaarden dat Martin hem keer op keer verslaat bij het schaken. De frustratie wordt al snel een obsessie, die alle bewoners van de Crane-residentie wakker houdt.

67. Crane vs. Crane
Niles is zo fier als een gieter omdat hij mag optreden als gerechtspsychiater in een zaak die op tv vertoond wordt. Zijn ego krijgt een stevige deuk als Frasier zich aanbiedt als psychiater van de tegenpartij.

68. Police Story
Frasier is onder de indruk van een politieagente die hem aanhoudt en gaat haar samen met Martin opzoeken in een politiecafé. Maar de agente is meer geïnteresseerd in de vader dan in de zoon.

69. Where There's Smoke There's Fired
Big Willie, de nieuwe Texaanse eigenaar van het radiostation, wil dat Frasier zijn echtgenote-in-spe van haar rookgewoonte afhelpt. De toekomstige bruid blijkt niemand minder te zijn dan Frasiers zakelijke vertegenwoordiger Bebe.

70. Frasier Loves Roz
Frasier krijgt van Niles te horen dat Rozs nieuwe vriend een compulsieve versierder is. Omwille van het beroepsgeheim kan hij Roz daarvoor niet waarschuwen. Maar zijn vijandige attitude tegenover de vriend doet Roz vermoeden dat Frasier op haar verliefd is.

71. The Focus Group
In een focusgroep voor zijn show is er één man die laat vallen dat hij Frasier niet kan uitstaan. Met zo'n vage uitspraak kan de psychiater niet leven. Hij gaat de man opzoeken, met desastreuze gevolgen.

72. You Can Never Go Home Again
Naar aanleiding van een jubileum van de radioshow schenkt Roz Frasier een tape van de eerste uitzending. Dat voert ons drie jaar terug in de tijd, naar de eerste week van Frasier in Seattle.

BEELD EN GELUID
Met ieder seizoen gaat de beeldkwaliteit er lichtjes op vooruit, maar optimaal kan je die nog altijd niet noemen. Vooral het gebrek aan scherpte is een doorn in het oog, terwijl ook het contrast best een tandje kon bijsteken. De kleuren ogen degelijk en de hoeveelheid grain blijft beperkt. De kwaliteit van de soundtrack varieert van aflevering tot aflevering, vooral dan wat de mix betreft. Over het algemeen kan je zeggen dat de dialogen voldoende helder zijn en de geluidseffecten goed tot hun recht komen, maar referentiekwaliteit is dit allerminst.

EXTRA'S
De meeste extra's staan op de vierde schijf. In The Crane Brothers Remember Season 3 (13 min.) blikken Kelsey Grammer en David Hyde Pierce o.a. terug op de eerste keer van Grammer achter de camera en enkele interessante plotlijnen van seizoen drie. De decors van de reeks worden vluchtig onder de loep genomen in A Conversation with Art Director Roy Christopher (8 min.). Bull Dog Crazy en The Mystery of Maris: The Break-Up Begins (elk 2 min.) zijn echter niet meer dan een aaneenrijging van fragmenten uit de show. Op iedere disk vind je onder de noemer Celebrity Voices ook de fragmenten terug met alle gastbellers van Frasiers radioshow, stuk voor stuk gespeeld door bekende namen uit de entertainmentindustrie.

CONCLUSIE
Het derde seizoen van Frasier bouwt voort op de kwaliteit van de eerste twee seizoenen, maar is iets wisselvalliger. Daar staat tegenover dat dit seizoen enkele van de grootste comedyklassiekers van de voorbije twintig jaar bevat, waaronder de legendarische aflevering Moon Dance. Beeld en geluid zijn degelijk van kwaliteit. De bonussectie kon een stuk inzichtelijker.


coverStudio: Paramount

Regie: Philip Charles MacKenzie; David Lee; Jeffrey Melman; Kelsey Grammer; James Burrows; Gordon Hunt
Met: Kelsey Grammer, David Hyde Pierce, Jane Leeves, Peri Gilpin, John Mahoney

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1995-96

Leeftijd:
PG

Speelduur:
528 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014437851635


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Celebrity Voices
• 4 Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij