:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOLLHOUSE - SEIZOEN 2
DOLLHOUSE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-02-11
SERIE
Nadat de losgeslagen ex-Active Alpha (aan het einde van het eerste seizoen) het dollhouse is binnengedrongen en heel wat schade heeft aangericht, hernemen de zaken zich in het futuristische bedrijf. Stilaan gaat alles weer z'n normale gangetje. Voor zover het leven in het dollhouse normaal te noemen is natuurlijk. Maar zoals we allemaal wel weten, kan schijn bedriegen. Alpha is namelijk weer ontsnapt en loopt nog steeds vrij rond, terwijl Victor maar moeizaam geneest van zijn ontmoeting met Alpha. Dokter Claire Saunders heeft ontdekt dat ze in een vorig leven de belangrijkste Active was van het dollhouse en kan maar moeilijk omgaan met die nieuwe informatie. Bovendien gaat het duidelijk de verkeerde kant op met Echo. Zij krijgt steeds meer te maken met flitsen en herinneringen van haar vorige imprints en zelfs van haar eigen persoonlijkheid Caroline. Het spreekt voor zich dat daardoor de werking van het dollhouse ernstig in het gedrang komt. Meer nog omdat Echo haar geheim toevertrouwd heeft aan Paul Ballard die ook zijn eigen plannen met het dollhouse heeft. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt het dollhouse ook te maken met publieke tegenkanting. Senator Daniel Perrin heeft het immers zijn erezaak gemaakt om dollhouse bekend te maken en uit te schakelen.

In dit tweede en tevens laatste seizoen van Dollhouse zien we grotendeels dezelfde sterke cast terugkomen. Uiteraard zijn er enkele nieuwe personages zoals Daniel Perrin (Alexis Denisof) en verschuiven er enkele anderen naar de achtergrond. Maar de basis blijft alleszins behouden. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de inhoud van de serie. Hoewel het natuurlijk nog altijd gaat over de nieuwe imprintingtechnologie van persoonlijkheden, krijgt de serie een heel andere toon. Terwijl het eerste seizoen meer inzoomt op de nieuwe technologie, de mogelijkheden die het creëert en het leven in het dollhouse, wordt er nu duidelijk meer gefocust op Echo's problemen en op het ontmaskeren van de organisatie achter dollhouse. Bovendien was het aan het einde van het eerste seizoen al duidelijk dat de kennis over het menselijk brein zou leiden tot apocalyptische toestanden en daaraan wordt  in, seizoen 2 veel meer aandacht besteed. Daardoor gaat jammer genoeg een deel van de subtiliteit van de reeks verloren en krijgen we meer het gevoel alsof we dit al eerder gezien hebben.


AFLEVERINGEN
1. Vows
Echo wordt ingeschakeld voor een opdracht van iets langere termijn. Ze moet trouwen met een Britse zakenman die, volgens Ballard, een belangrijk figuur is in de wapenhandel. Door Echo hoopt hij informatie te krijgen die kan leiden tot z'n arrestatie. Maar met Echo gaat het niet zo goed. Zij krijgt af te rekenen met flitsen uit het verleden die het haar heel moeilijk maken om haar huidige opdracht tot een goed einde te brengen.

2. Instinct
Topher is apetrots op zijn laatste vooruitgang bij het imprinten. Hij is erin geslaagd om de imprint een heel reële en nieuwe invloed te geven op het lichaam. Daardoor kan hij Echo de persoonlijkheid aanmeten van de moeder van een kleine baby. Echo is daardoor niet alleen mentaal de moeder, maar ze kan zelfs borstvoeding geven. Alleen heeft Topher niet echt rekening gehouden met de kracht van het moederinstinct.

3. Belle Chose
Na de vorige problematische imprint, krijgt Echo nog eens een simpele opdracht toegewezen. Als de niet al te snuggere studente Kiki, is ze de fantasie van een oudere professor. In het dollhouse krijgt Adelle DeWitt ondertussen te maken met een bijzondere vraag van één van de aandeelhouders, Bradley Karrens. Zijn neef was betrokken bij een zwaar ongeluk en ligt in een coma. Karrens dringt erop aan dat de persoonlijkheid van zijn neef Terry aan een Active wordt toegekend. En de tijd dringt. Terry is namelijk een gestoorde seriemoordenaar die mogelijk een aantal vrouwen gevangen houdt. Door Victor de persoonlijkheid van Terry te geven hoopt Bradley een drama te vermijden. Maar wanneer Victor ontsnapt, gaan de poppen pas echt aan het dansen.

4. Belonging
In deze aflevering komen we meer te weten of Sierras verleden en hoe zij in het dollhouse terechtgekomen is. In haar echte leven was Sierra een kunstenares, Priya Tsetsang. Een zekere Nolan, dokter bij the Rossum Corporation, werd verliefd op Priya, maar zij zag een relatie niet zitten. Dus zorgde Nolan ervoor dat Priya opgepikt werd door dollhouse zodat hij te pas en te onpas over haar zou kunnen beschikken. Topher krijgt schuldgevoelens doordat hij telkens Sierra moet overhandigen aan Nolan en dit leidt tot een onverwachte en radicale beslissing.
Ondertussen begint Boyd door te hebben dat Echo een steeds sterkere zelfbewustheid ontwikkelt.


5. The Public Eye

Echo wordt naar Washington gestuurd om senator Daniel Perrin tegen te houden voordat hij het dollhouse kan ontmaskeren. Topher en Adelle gaan ook naar Washington, naar een andere vestiging van dollhouse. Daar maakt Topher kennis met Bennett Halverson, het plaatselijke imprintinggenie. Tussen Topher en Bennett klikt het meteen. Maar toch is er wat aan de hand met Bennett. Zij heeft immers een verleden met Caroline, Echos echte persoonlijkheid.

6. The Left Hand
Echo komt in de handen van Bennett terecht en het wordt snel duidelijk dat die nog een rekening met haar te vereffenen heeft. Adelle doet alles om Echo weer veilig naar haar dollhouse te krijgen, maar Stuart Lipman – de baas van de afdeling in Washington – is niet zo gemakkelijk te overtuigen. Ondertussen komt Ballard steeds dichter bij het uitvoeren van zijn eigen plannen.


7. Meet Jane Doe

Na de gebeurtenissen in het dollhouse van Washington komt Echo in de echte wereld terecht. Ze is in haar doll-toestand en moet zelf leren afrekenen met alle stemmen in haar hoofd. Het dollhouse doet al het mogelijke om Echo terug te vinden, maar dit is lang niet evident. Zeker niet omdat ze hulp krijgt van een oude bekende. De zoektocht naar Echo is niet het enige wat het dollhouse van Los Angeles bezighoudt. Topher ontdekt de gevaren verbonden aan de technologie die hij gebruikt en Adelle heeft het moeilijk om de leiding over het dollhouse in haar eigen hand te houden.

8. A Love Supreme
Dollhouse wordt op de hoogte gesteld van een reeks moorden. Alle voormalige klanten van Echo die haar inhuurden voor romantische doeleinden worden dood teruggevonden. Adelle en haar team zien daarin de hand van Alpha.

9. Stop-Loss
Na de laatste gebeurtenissen in het dollhouse heeft Echo heel wat te verwerken gekregen. Komt daarbij dat één van haar vrienden het dollhouse mag verlaten. Victors contract met het dollhouse is afgelopen en hij krijgt zijn eigen persoonlijkheid terug. Als ex-soldaat Antony Ceccoli wordt hij weer de echte wereld ingestuurd. Jammer genoeg verliest hij daardoor zijn heden met Sierra. Maar als Anthony opgepikt wordt door een geheime en experimentele militaire unit, blijkt zijn relatie met Sierra toch nog van pas te komen.

10. The Attic
The Attic is een gevreesde plaats binnen het dollhouse. Alle Active of mensen die niet meer van nut zijn of die een gevaar vormen voor de organisatie, worden daar immers naartoe gestuurd. Als Echo, Sierra en Victor door Adelle naar The Attic verbannen worden, komen we eindelijk te weten hoe het er in deze mysterieuze plaats aan toe gaat.


11. Getting Closer
Eindelijk is het voor Echo en haar vrienden duidelijk geworden welke rol Rossum Corporation speelt m.b.t. het dollhouse. Maar een einde maken aan de praktijken van Rossum zal niet zo gemakkelijk zijn. Echo is ervan overtuigd dat daarvoor de hulp nodig is van Caroline.

12. The Hollow Man
Het conflict tussen Echo en haar groep en Rossum loopt uit de hand. Bovendien is er nog maar heel weinig tijd over om de desastreuze gevolgen van één van de uitvindingen van Topher te vermijden.

13. Epitaph Two: Return
Zoals we al zagen aan het einde van het eerste seizoen, ziet de wereld in 2020 er helemaal anders uit. De meerderheid van de bevolking bestaat uit hersenloze zombies die er alleen op uit zijn elkaar uit te moorden. De laatste Actuals – de niet-besmette minderheid – doen hun uiterste best om te redden wat er te redden valt.

BEELD EN GELUID
Over de beeld- en geluidkwaliteit van dit tweede seizoen kunnen we hetzelfde zeggen als over die van het eerste. Het ziet er allemaal goed uit. Naast het feit dat de beelden scherp en helder zijn, is alles ook weer heel knap in scène gezet. Ook het geluid is in orde.

EXTRA'S
Dit tweede seizoen van Dollhouse bevat iets minder extra’s dan het eerste, maar dat wil niet zeggen dat deze extra’s niet de moeite waard zijn. Naast een aantal audiocommentaren bij sommige afleveringen, hebben we op de laatste disk nog een reeks extraatjes. In Outtakes krijgen voor iets meer dan vijf minuten bloopers en dat is natuurlijk altijd wel leuk om te zien. De Deleted Scenes spreken voor zich. We krijgen 10 minuten verdwenen scènes (verspreid over 7 afleveringen) waarvan sommigen echt wel de moeite waard zijn. Zeker de scènes met Mellie/November zijn zeer goed en eigenlijk is het jammer dat die niet in de eigenlijke serie opgenomen zijn. Defining Moments is een bijna dertien minuten durende reportage waarin Joss Whedon en zijn team vertellen voor een aantal bepalende momenten tijdens het film van de reeks. Zo’n moment is o.a. de finale opname van het eerste seizoen toen het team vreesde dat de serie niet meer hernomen zou worden. Een ander moment is dat waarop Joss Whedon te horen kreeg dat het tweede seizoen het laatste zou zijn. Daardoor heeft Whedon uiteraard een aantal keuzes gemaakt die hij anders niet gemaakt zou hebben. De uitleg die in deze reportage gegeven wordt, is heel interessant en werpt een heel ander licht over de serie. Looking Back is nog een tafelgesprek met Joss Whedon en de belangrijkste acteurs van de serie. Samen blikken ze terug op de mooiste momenten, de dingen die ze niet zullen vergeten, enz.: een aantal extra’s dus die zeker de moeite waard zijn.


CONCLUSIE

Na het eerste seizoen van Dollhouse waren onze verwachtingen wel erg hoog gespannen. Jammer genoeg kan dit tweede seizoen ze niet helemaal inlossen. Nochtans is het tweede seizoen van Dollhouse zeker niet slecht. Maar na het ijzersterke eerste seizoen hadden we nog net iets meer verwacht. Toch is het bijzonder jammer dat deze serie geen derde seizoen meer gekregen heeft. Hoewel Joss Whedon er alles aan gedaan heeft om het verhaal van Dollhouse af te ronden, is het duidelijk dat er nog veel meer in deze serie inzat.


cover
Studio: Fox

Regie: Joss Whedon
Met: Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman en Olivia Williams

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
8.5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
15

Speelduur:
542 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels voor gehoorgestoorden
Extra's:
Defining Moments: A retrospective with Joss Whedon
Looking Back: Roundtable with Joss Whedon & Cast
• Commentaries on selected episodes and much more

Andere recente releases van deze maatschappij