:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRASIER - SEIZOEN 9
FRASIER - SEIZOEN 9
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2011-03-29
SERIE
Tegen het negende seizoen van een tv-reeks proberen de makers doorgaans een aantal wijzigingen door te voeren die de levens van de personages grondig door elkaar schudden. Frasier is op dat vlak geen uitzondering. Aan de toevoeging van een baby (de meest gebruikte truc) wagen de schrijvers zich (voorlopig) nog niet, maar een nieuwe baan (Martin), een huwelijksaanzoek (Niles), familieleden die komen inwonen (Daphne) en collega's die met elkaar in bed belanden (Frasier en Roz) passeren wel de revue. Meestal betekenen dit soort plots de doodsteek voor een reeks omdat de kijker ze kan identificeren als symptomen van creatieve bloedarmoede. Daarom is het een aangename verrassing om te zien hoe seizoen negen van Frasier die valkuil handig ontwijkt. De toevoegingen geven zelfs een nieuwe creatieve injectie aan de reeks, waardoor de sitcom na enkele wisselvallige seizoenen weer helemaal terug is.

Neem bijv. de aflevering waarin Martin aan de slag gaat als veiligheidsagent in een kantorencomplex. De episode is vaak ontzettend grappig omdat de familieleden en vrienden vooral ruziën over wie Eddie moet uitlaten nu Martin 's avonds werkt. Maar de makers nemen ook de tijd om het trauma op te rakelen over het schietincident dat Martin kreupel maakte. Mede dankzij de doorleefde vertolking van John Mahoney beloont de aflevering daardoor zowel de occasionele kijker als degene die al negen jaar lief en leed deelt met de personages op het scherm. Zelfs een op het eerste zicht overgeeflijke zonde blijkt in een andere episode een goede zet. Door Frasier en Roz het bed te laten delen, verdwijnt de al lang sluimerende aantrekkingskracht voorgoed naar de achtergrond, maar omdat ze zelfs geen passionele kus tonen, houden de schrijvers op slimme wijze de geïdealiseerde gedachte aan die kus levendig bij de kijker, waardoor niemand teleurgesteld kan zijn door wat hij/zij te zien heeft gekregen.

Een bijkomend voordeel aan het introduceren van enkele nieuwe personages is dan weer dat de talenten van goede acteurs ten volle tot hun recht kunnen komen. Millicent Martin is bijv. uitstekend gecast als de moeder van Daphne. Vooral de wijze waarop ze slinks haar dochter tracht te manipuleren, is zeer herkenbaar. Intelligent van de schrijvers is bovendien dat ze nooit de nadruk leggen op het feit dat de moeder tijdelijk onderdak vindt bij Niles. Het cliché van de 'odd couple'-plot wordt zo handig omzeild. Nog een prachtige coup van de makers is dat ze Brian Cox bereid vonden om Daphnes vader te spelen. De présence van de Brit is slechts de kers op de taart in een seizoen waarin o.a. ook Kristin Chenoweth, Michael Keaton en maar liefst drie Cheers-alumni hun opwachting maken.

Dat Bill Gates eveneens te gast is (in de 200ste aflevering) legt echter een ander opvallende nieuwigheid bloot in het negende seizoen en die is minder positief. De belangrijkste reden om Gates op te voeren - naast het feit dat hij inderdaad de beroemdste inwoner van Seattle is - lijkt immersde exposure van het meest recente Windows-systeem te zijn. Wat volgt is geen grap: Bill Gates beantwoordt in de episode gewoonweg twee vragen over hoe zijn nieuwste product onmiskenbaar een verbetering is van de vorige versie. Enkele afleveringen later rijdt Niles in iedere scène waarin hij dialogen heeft rond op een Segway. En in de afsluiter van het seizoen duikt een robothond van een speelgoedfabrikant op. In het verleden plaatste de show nooit zo opvallend producten in beeld, tenzij ze deel uitmaakten van de karakters van de personages (bv. de automerken Mercedes en BMW voor Niles en Frasier en het bier Balllantine's voor Martin). Op zich heb ik niets tegen product placement, maar als het op zo'n opvallende manier gebeurt in een show die subtiliteit als een erecode beschouwt, komt het de integriteit van de reeks niet ten goede. Dat dit net gebeurt in een seizoen waarin het scenaristenteam de beste episodes in jaren uit zijn mouw schudt, maakt dit des te pijnlijker.

AFLEVERINGEN
189. Don Juan In Hell
Frasier kan maar geen keuze maken: Claire is alles wat hij zoekt in een vrouw, maar in zijn dromen blijft hij fantaseren over Lana. Als hij dan toch een beslissing neemt, wordt hij in een droomsequentie geconfronteerd met alle exen met wie hij een betekenisvolle relatie had, inclusief Lilith en Diane.

190. The First Temptation Of Daphne
Daphne is jaloers omdat een patiënte van Niles een oogje op hem blijkt te hebben. Frasier en Martin trachten inmiddels het appartement te bevrijden van een eeuwig tjirpende krekel door een leguaan in huis te halen.

191. The Return Of Martin Crane
Martin heeft een baantje aangenomen als veiligheidsagent in een kantorencomplex. Dat roept herinneringen op aan de dag dat hij in de heup werd geschoten.

192. Love Stinks
Frasier houdt een feestje om zijn tanende reputatie bij de medewerkers van het radiostation op te vijzelen. Roz brengt haar nieuwe vlam mee, maar is beschaamd om te zeggen dat hij vuilnisman van beroep is. Niles en Daphne wisselen ondertussen genante jeugdherinneringen uit.

193. Room Full Of Heroes
Omdat zijn Halloween-feest niet de richting uitgaat die hij wil, beschuldigt hij Niles - die als zijn 'held' Martin verkleed is - ervan continu meer in de gunst van zijn vader te willen staan dan hij.

194. Bla-Z-Boy
Een ruzie tussen Frasier en Martin escaleert als het kamerbreedtapijt onder inkt bedolven wordt en Martins stoel 'toevallig' van het balkon valt. Niles geeft Daphne pianoles, maar ze blijkt geen goede leerlinge.

195. The Two Hundreth
Naar aanleiding van zijn tweeduizendste uitzending merkt Frasier dat er één tape ontbreekt in zijn collectie. De enige die de uitzending nog in zijn bezit heeft, is een obsessieve fan.

196. Sharing Kirby
Kirby wil een stageplaats op het radiostation versieren, maar Frasier scheept hem af richting Niles. Als blijkt dat Kirby uitgaat met een kleindochter van een rijkaard met een exclusieve wijnkelder ontstaat een competitie om de gunst van de tiener.

197. Junior Agent
Een nieuwe radiopsycholoog is een stevige concurrent voor Frasier. Bovendien zadelt impressario Bebe hem op met een onervaren agente, net wanneer zijn contract opnieuw onderhandeld moet worden.

198. Bully for Martin
Martin wordt gepest door zijn overste op zijn nieuwe baan. Ondanks het verbod van zijn vader om daar iets over te zeggen, wil de psychiater Martin niet in de kou laten staan.

199. Mother Load, part 1
Net op de dag dat Niles en Daphne bij elkaar willen intrekken, komen Daphnes broer en haar moeder op bezoek. En die laatste heeft zeer conservatieve opvattingen over de relatie tussen een man en een vrouw. Frasier is inmiddels verwikkeld in een hevige vete met zijn bovenbuurman.

200. Mother Load, part 2
Frasier heeft de grootste moeite om de appartementsraad te overtuigen dat de patriottische vlag die zijn bovenbuurman over het balkon hangt, zijn uitzicht belemmert. Niles en Daphne worstelen met de vraag wie Daphnes moeder moet opvangen nu ze haar echtgenoot verlaten heeft.

201. Juvelilia
In de hoop een jonger publiek aan te spreken, is Frasier te gast bij een tienershow op KACL. De vragenstellers blijken er echter op gebrand om Frasiers reputatie te ondergraven.

202. The Proposal
Het zorgvuldig voorbereide huwelijksaanzoek van Niles dreigt in het water te vallen omdat Daphne ziek is en haar moeder roet in het eten gooit.

203. Wheels Of Fortune
Frasier krijgt bezoek van Liliths broer Blaine. Hoewel de man nu in een rolstoel zit, vertrouwt Frasier hem nog steeds voor geen haar. De rest van de familie wordt wel ingepakt door Blaines opmerkelijke transformatie.

204. Three Blind Dates
Roz, Martin en Niles willen elk op hun manier Frasier koppelen aan een van hun kennissen. Iedere blind date loopt faliekant af, maar de dag kent voor Frasier toch nog een happy end.

205. War of the Words
Frasier is zo fier als een gieter als Frederick de Nationale Spellingswedstrijd wint. Helaas is zijn vreugde van korte duur, want de jury beschuldigt hem ervan de spelling van het laatste woord  te hebben voorzegd aan zijn zoon.

206. Deathtrap
Bij een bezoek aan het huis waarin de broers opgroeiden, ontdekken Frasier en Niles een schedel onder de planken. Meteen verzinnen ze de meest vreemde hypotheses over 'murder most foul'.

207. The Love You Fake
Martin doet alsof hij verliefd is op de moeder van de bovenbuurman aan wie Frasier een hekel heeft om zijn zoon tegen de haren in te strijken. Niles is inmiddels helemaal in de ban van de Segway.

208. Cheerful Goodbyes
Tijdens een bezoek aan Boston loopt Frasier Cliff Clavin tegen het lijf. Die nodigt hem uit voor zijn pensioenfeestje. Daar blijkt ook meer dan één oude Cheers-bekende aanwezig te zijn.

209. Frasier Has Spokane
Frasiers radioshow wordt uitgezonden in Spokane. Daarom houdt de psychiater eenmalig een uitzending vanuit die stad. Dan blijkt dat  zijn show er een programma van een plaatselijk, en zeer populair radio-icoon vervangt.

210. The Guilt Trippers
Na de breuk met haar vriend spendeert Roz de nacht bij Frasier. Om die ongemakkelijke situatie te ontmijnen, gaat Frasier Roz opzoeken op een familiefeest.

211. Moons over Seattle
Niles is naar Engeland gevlogen om Daphnes vader op te halen in de hoop dat een verzoening met Daphnes moeder mogelijk is. Maar dat hij hierbij cavalier seul speelt zorgt voor spanningen in de relatie tussen Niles en Daphne.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van dit negende seizoen is de beste tot nu toe in de reeks Frasier-releases. De kleuren ogen beter dan ooit, op de scherpte is niets aan te merken en het contrast is uitstekend, wat met name in de aflevering Deathtrap voor zeer sfeervolle beelden zorgt. De stereosoundtrack geeft de dialogen erg helder weer en klinkt eveneens beter dan in alle voorgaande seizoenen.

EXTRA'S
De disks bevatten geen extra's. Vooral een speciale interviewaflevering die op de Amerikaanse buis te zien was naar aanleiding van de 200ste episode wordt gemist.

CONCLUSIE
Het negende seizoen van Frasier sluit weer aan bij de traditie van intelligente karakterhumor die de superieure eerste vier seizoenen kenmerkte. Helaas wordt dit af en toe ondergraven door een wel erg opzichtige product placement. Beeld en geluid halen een uitstekend niveau op deze release, maar het ontbreken van extra's is onvergeeflijk in een seizoen waarin de 200ste aflevering is uitgezonden.


cover
Studio: Paramount

Regie: Diversen
Met: Kelsey Grammer, David Hyde Pierce, Jane Leeves, Peri Gilpin, John Mahoney

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2001-02

Leeftijd:
12

Speelduur:
503 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij