:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - A CHARLIE BROWN CHRISTMAS
PEANUTS - A CHARLIE BROWN CHRISTMAS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-04-20
AFLEVERINGEN
A Charlie Brown Christmas (1965)
Wat is de ware betekenis van Kerstmis? Charlie Brown (Peter Robbins) meent in elk geval dat de mensen te materieel ingesteld zijn, maar wat kan het sulligste kind van de klas daar nu aan veranderen? Zijn perspectief wordt er niet beter op wanneer Lucy (Tracy Stratford) hem aanwijst als regisseur voor het kerstspel. Wanneer Charlie een kerstboom gaat kopen en de miserabelste spar uit de hele collectie meebrengt - uit medelijden - is hij nog maar eens het mikpunt van spot.

It's Christmastime Again, Charlie Brown (1992)

Kerstmis betekent meestal voor Charlie Brown (Jamie E. Smith) geldgebrek. Met de verkoop van kerstkransen wil het zo niet lukken, en Charlie heeft zich voorgenomen om dit jaar een paar handschoenen te kopen voor het knappe roodharige meisje dat hij wel ziet zitten. Charlie moet echter leren dat zulks offers betekent, en uiteindelijk is het de vraag of de sop de kool wel waard is. Peppermint Patty (Phillip Lucier) moet intussen in het kerstspel een schaap spelen, en zelfs dan slaagt ze er nog in om de éne lijn tekst die ze heeft ("Baaaa") te verknoeien.

SERIE

The Coca Cola Company bestelde bij regisseur Bill Melendez een tekenfilmspecial over de figuurtjes van Peanuts-auteur Charles M. Schulz. Schulz verleende zijn medewerking, maar het project moest op een onmogelijk korte tijd af zijn. Een tekenfilm maken van de dagstrip van Schulz was bovendien, naast de inhoudelijke uitdaging, nog nooit eerder gedaan, en er waren enkele ernstige animatieproblemen om de bewegingen van de figuurtjes naar een vloeiende tekenfilm om te zetten; om er maar ééntje van te noemen, het feit dat de haarlijn van Charlie Brown er frontaal compleet anders uit ziet dan in profiel. Er werd ook geopteerd om - niet evident - de muziekscore volledig uit jazzmuziek te laten bestaan, behalve natuurlijk het occasionele streepje Beethoven dat Schroeder gewoontegetrouw ten gehore brengt. Hiervoor werd jazzpianist Vince Guaraldi aangezocht, die een thema rond Lucy en Linus componeerde dat met zijn eigen merites één van de bekendste stukjes jazzmuziek uit tekenfilms is geworden, en in nagenoeg alle daaropvolgende Peanuts-tekenfilmpjes werd herhaald. De makers vonden dat de film erg slecht was, compleet aan tempo ontbrak, en bij een testscreening waren de studiobazen erg wars over de gebruikte muziek. Ook zat er in de tekenfilm een voor die tijd "gewaagd" stukje in waarin Linus een stuk uit het evangelie van Lucas voorleest, waarbij men vreesde dat een bijbeltekst citeren in een tekenfilm een storm van verontwaardiging zou veroorzaken. Een andere doorn in het oog was dat alle kinderrollen werden ingesproken door... kindacteurs, wat nu evident zou zijn, maar dat was het in de jaren '60 zeker niet. Ondanks alle negatieve adviezen werd A Charlie Brown Christmas toch uitgezonden, omdat de marketingcampagne al was begonnen en het werkstuk nu toch al betaald was.

De verrassing was dat A Charlie Brown Christmas niet alleen het tweede meest bekeken programma op kerstavond werd (dat alleen de duimen moest leggen voor een aflevering van het immens populaire Bonanza), de reacties van de kijkers waren zodanig laaiend enthousiast en hartverwarmend dat er vrijwel onmiddellijk beslist werd om de tekenfilm het jaar daarop met Kerstmis te hernemen, en een contract voor een drietal nieuwe filmpjes werd 's anderendaags nog getekend. Vooral de "zwakheden" zoals de muziek van Guaraldi en het gebruik van de bijbeltekst werden door de kijkers ervaren als een verfrissing in het aanbod van duffe kerstspecials voor kinderen die allemaal op elkaar leken. Hoe dan ook, voor de makers, die er nog aan getwijdeld hadden of ze de filmlassen niet ter elfder ure beter in de vuilnisbak hadden gekieperd, was het de verrassing van de dag. Tot op de dag van vandaag wordt A Charlie Brown Christmas bijna zonder uitzondering elk jaar opnieuw getoond, en heeft nog niets aan succes ingeboet. Gemiddeld gesproken heeft elke Amerikaan dit programma, met de vele heruitzendingen meegerekend, ooit bekeken.

De versie die we op deze Blu-ray terugvinden is iets korter dan de originele uitgezonden versie, tijdens de reclameblokken ging namelijk de tekenfilm gewoon verder waarin Charlie Brown en zijn vriendjes plots zonder aanwijsbare reden reclame maakten voor Coca Cola - uiteraard in opdracht van de mecenas. Dit filmpje is dus het niet-commerciële blok, en alhoewel het zeker vanuit filmhistorisch standpunt wel eens interessant zou geweest zijn om de integrale uitzending mét reclame te kunnen zien, zij het slechts in een extra, kunnen we met deze versie van A Charlie Brown Christmas leven. Het filmpje doet in elk geval de personages uit de strip eer aan, enkele van de grappen komen rechtstreeks uit de strips uit die periode, en de geanimeerde figuurtjes combineren de vormelijke simpelheid nog steeds met een zwaar geval van Weltschmerz wanneer Charlie zich alle leed en ongenoegen over Kerstmis persoonlijk schijnt aan te trekken, en er dan ook nog eens op wordt afgerekend.

It's Christmastime Again, Charlie Brown is een iets luchtigere "collectie" van cartoons van Schulz van een latere datum, in tekenfilmgedaante gegoten. Het ontbreekt erg aan een centrale verhaallijn, maar onder meer de aanwezigheid van Woodstock en zijn neefjes en het eeuwig olijke duo Peppermint Patty en Marcie maakt van It's Christmastime Again, Charlie Brown zeker niet tot de slechtste van de filmpjes.

BEELD EN GELUID

Deze blu-ray werd uitgegeven met een dvd-combo en de beide bevatten identiek dezelfde informatie, hetzij in HD, hetzij in SD. Uiteraard heeft het beeld een wat amateuristisch uitzicht, maar dat is inherent aan al was Schulz bij leven op papier heeft gezet, en is in dit geval dus eerder een troef dan een probleem. Er zitten enkele fijne details in de film, zoals wanneer het gaat regenen op kerstavond en je de fijn afgewerkte regenlijntjes zeer goed kan waarnemen tegen een donkere achtergrond. De geluidstrack is uitgevoegd in Dolby Digital 5.1, wat misschien de verstaanbaarheid ten goede is gekomen, maar zeker voor de eerste aflevering zou zelf een monotrack ruim hebben volstaan. De verstaanbaarheid is niet altijd even hoog, wat natuurlijk een gevolg is van het gebruik van kindacteurs, en het Engels CC-spoor is geen overbodige luxe.

EXTRA'S

Deze disk maakt deel uit van een set van drie disks die eerder apart verschenen. Elke disk bevat twee tekenfilms uit de intussen breed uitgegroeide Peanuts-collectie, samen met een stukje documentaire. Hier werd uiteraard gekozen voor A Christmas Miracle: The Making of A Charlie Brown Christmas (16 min.) waaruit inderdaad mag blijken dat het een mirakel was dat de film af was voor de deadline.

CONCLUSIE

Zeker A Charlie Brown Christmas is een essentieel item uit de tekenfilmgeschiedenis, en wel om meerdere reden. Het was ook de start van een lange reeks tekenfilmsuccessen waarbij de tekenfilms en de strips elkaar duidelijk versterkten. Wat er erg voor deze tekenfilms spreekt, is de creatieve vinger die Schulz vroeg én kreeg. Er schijnen nog disks op ons af te komen met materiaal uit de bodemloze Schulz-put. Laat maar komen!



cover



Studio: Warner

Regie: Bill Melendez
Met: Ann Altieri, Chris Doran, Sally Dryer, Bill Melendez, Karen Mendelson, Geoffrey Ornstein, Peter Robbins, Christopher Shea, Kathy Steinberg, Tracy Stratford, Jamie E. Smith, John Christian Graas, Marnette Patterson, Mindy Ann Martin, Lindsay Benesh

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Tragikomedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1965,1992

Leeftijd:
NR

Speelduur:
48 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
883929085118


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
Documentaire "A Christmas Miracle: The Making of A Charlie Brown Christmas"

Andere recente releases van deze maatschappij