:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CANAL ROAD - SEIZOEN 1
CANAL ROAD - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-07-22
SERIE
In Melbourne ligt het adviescentrum van Canal Road. Dokter Olivia Bates heeft er de leiding en samen met haar team probeert ze haar patiënten met raad en daad bij te staan. Naast medische zorg - die voornamelijk verstrekt worden door Olivia, verpleegster Bridget Keenan en fysiotherapeut Tom Squires - krijgt Canal Road ook hulp van psychiater Spencer MacKay. Hoewel Spencer ook een privépraktijk heeft waar een heel ander type van patiënten komt, blijft hij zijn medewerking geven aan het adviescentrum. Deze bereidwilligheid valt minder te bespeuren bij jurist Steve Yunnane. Hij werkt enkel voor Canal Road omdat hij geen andere keuze heeft. Hij heeft zijn vorige job moeten opzeggen na een slippertje met de vrouw van zijn baas, maar dat neemt niet weg dat Steve nog grootse plannen heeft voor de toekomst. En werken voor Canal Road hoort hier alleszins niet bij. Holly Chong werkt ook in Canal Road Centre als reclasseringsambtenaar en trekt daardoor heel wat ruige types naar het centrum. Maar Holly lijkt hier perfect tegen opgewassen.

 

De patiënten van Canal Road zijn niet altijd van het gemakkelijkste soort, maar toch hebben de personeelsleden van het adviescentrum allemaal meer last met zichzelf dan met hun klanten. Olivia werkt hard om de zaken op orde te hebben en als verzetje heeft ze geregeld vrijblijvende seks met medewerker Tom - wat uiteraard niemand mag te weten komen. Spencer MacKay lijdt nog altijd onder de dood van zijn vrouw en zijn zoontje. Zij kwamen om bij een tragische auto-ongeluk, maar Spencer kan hun dood maar moeilijk  verwerken. Omdat hij nog niet toe is aan een nieuwe relatie en emotionele betrokkenheid, betaalt Spence wekelijks voor de diensten van call girl Tanya. En dat terwijl één van zijn patiënten - de succesvolle advocate Daina Connelly - maar wat graag met hem tussen de lakens zou duiken. Verpleegster Bridget is een echt fuifbeest en lijkt met volle teugen van het leven in Melbourne te genieten. Maar haar wilde levensstijl heeft haar al heel wat problemen bezorgd. Vooral de geldproblemen veroorzaakt door haar druggebruik blijven haar achtervolgen. Zelfs Holly, die haar werk als reclasseringsambtenaar graag en goed doet, blijft niet gespaard van problemen als ze verliefd wordt op één van haar klanten. Het is duidelijk dat iedereen in Canal Road wel iets te verbergen heeft. Dat kan uiteraard niet zonder gevolgen blijven.

Australische reeksen staan meestal garant voor uren televisieplezier. En op zich klinkt het idee achter Canal Road ook niet slecht. Maar jammer genoeg is deze serie het perfecte voorbeeld geworden van hoe het niet moet. Eigenlijk valt er niet veel voor de serie te zeggen. De verhaallijnen zijn niet alleen ver gezocht en onwaarschijnlijk, er wordt ook heel slordig mee omgesprongen. In Canal Road volgen we verschillende verhaallijnen over verschillende personages die uiteindelijk allemaal wel iets met elkaar te maken hebben. Maar deze samenhang gaat soms helemaal verloren. Verhaallijnen worden opgestart, opzij geschoven en daarna te pas en te onpas weer opgerakeld. Intussen zweven andere verhaallijnen ergens in het ijle. Daardoor krijg je als kijker constant de indruk dat de makers van deze serie er eigenlijk zelf nog niet uit waren waar ze nu eigenlijk naartoe wilden. Voorts spreekt de cover van een topcast, maar ook daar is weinig van te merken. De verschillende personages blijven allemaal zeer oppervlakkig en geen enkel lid van de cast slaagt erin zijn personage wat meer diepgang te geven. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat er maar één seizoen van Canal Road gemaakt is.

AFLEVERINGEN
1. Aflevering 1
Spencer MacKay is een succesvol psychiater. Hij heeft een privépraktijk en werkt bovendien nog voor het adviescentrum van Canal Road. Door hard te werken, probeert Spencer de dood van zijn vrouw en zijn zoontje te vergeten. Zij kwamen om in een tragisch ongeluk nadat ze van de weg gereden werden door een junkie. Wanneer de junkie in kwestie, Greg Manor, opduikt in Canal Road kan Spencer zijn ogen niet geloven. Greg Manor is vervroegd vrijgelaten. Aangezien het rechtssysteem gefaald heeft, wil Spencer het recht in eigen handen nemen. In een confrontatie tussen Spencer en Greg bekent Greg dat het ongeval geen toeval was. Spencer wil koste wat kost nog informatie loskrijgen, maar Greg is niet zo gemakkelijk als hij lijkt.

2. Aflevering 2
Holly Chong krijgt heel wat moeilijke klanten over de vloer. Maar wanneer ze een vrouw helpt te ontkomen aan haar gewelddadige partner, komt Holly pas echt in de problemen en wordt ze zelf het slachtoffer van een angstaanjagende stalker. Zij verdenkt Jack Logan die nog maar net uit de gevangenis is. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Ondertussen raakt Spencer er meer en meer van overtuigd dat de dood van zijn vrouw geen ongeluk was. Hij doet er dan ook alles aan om meer te weten te komen over zijn vrouw en de omstandigheden van het ongeval.

3. Aflevering 3
Door haar werk komt Olivia weer in contact met een vroegere vriendin Bianca. Bianca en Olivia werden bevriend nadat Bianca's zus Meredith verdween. Maar Bianca werd te bezitterig en Olivia voelde zich verplicht om meer afstand te nemen. Nu ze opnieuw contact met elkaar hebben, wordt het duideijk dat Bianca de verdwijning van haar zus nog niet verwerkt heeft.

4. Aflevering 4
Steve Yunnane heeft de mogelijkheid om een opvallende zaak binnen te halen. Een moeder wil de plastisch chirurg aanklagen die bij haar dochter een moedervlek verwijderde. De moeder beweert dat haar dochter sinds de operatie depressief is. Yunnane ziet in deze zaak zijn kans om naambekendheid te verwerven. Dat zowel moeder als dochter er niet slecht uitzien, is voor Steve een mooie extra. Maar wanneer hij met zijn twee klanten seks heeft, loopt de zaak uit de hand. Spencer heeft wat last met de vader van Daina Connelly, één van zijn patiënten. De vader - vooraanstaande rechter Malcolm Reynolds - wil te weten komen wat zijn dochter allemaal aan Spencer verteld heeft.

5. Aflevering 5
Holly Chong neemt grote risico's door een relatie te beginnen met de voorwaardelijk vrijgelaten Jack Logan. Ze probeert het geheim te houden, maar dat is niet zo gemakkelijk in Canal Road. Ook Steve speelt een gevaarlijk spel als hij - in opdracht van Malcolm Reynolds - Spencer in de gaten begint te houden.


6. Aflevering 6

Bridgets wilde leven begint zijn tol te eisen. Ze is opgepakt voor vandalisme, wordt uit haar woning gezet en ze heeft bergen schulden. Ze zal tot het uiterste moeten gaan om uit deze situatie te geraken. Spencer wordt ook tot het uiterste gedreven wanneer hij vermoedens heeft dat zijn vrouw een affaire heeft. Olivia zet een punt achter haar ontmoetingen met Tom. Hij lijkt dat niet zo erg te vinden, maar al snel wordt duidelijk dat dat maar schijn is.

7. Aflevering 7
Skye - de prettig gestoorde receptioniste bij Canal Road - krijgt een zware slag als ze verneemt dat haar zus Tanya vermoord is. Wanneer Skye verneemt dat Tanya er een heel andere levensstijl op nahield dan ze dacht, stort haar wereld in elkaar.


8. Aflevering 8

Spencer krijgt een wel heel vreemde patiënte toegewezen. De vrouw beweert dat ze haar vader wilde vermoorden omdat stemmen haar daartoe aanzetten. Aanvankelijk hecht Spencer niet veel geloof aan het verhaal totdat de vrouw ook in contact lijkt te staan met Spencers overleden vrouw.

9. Aflevering 9
Op weg naar het werk maakt Bridget kennis met een vreemde dakloze man. De man beweert niet meer te weten wie hij is of waar hij vandaan komt. Als het personeel van Canal Road daarr probeert achter te komen, stuiten ze op meer geheimen dan verwacht.

10. Aflevering 10
Holly wil met een propere lei beginnen en ze maakt een einde aan haar relatie met Jack Logan. Ook op het werk wil ze afstand nemen en ze vertelt iedereen dat ze toe is aan een reisje. Maar dan blijkt dat Holly heel andere, gevaarlijkere plannen heeft.

11. Aflevering 11
Skye is zwaar teleurgesteld in de politie. Zij hebben nog altijd geen informatie over de moord op haar zus. Daardoor ziet Skye zich verplicht zelf op onderzoek uit te trekken.

12. Aflevering 12
Bridget is er slecht aan toe. Ze voelt zich ziek en ze lijkt ook mentale problemen te hebben. Eerst denken haar collega's dat Bridgets zware levensstijl eindelijk zijn tol begint te eisen, maar Bridget heeft andere vermoedens.


13. Aflevering 13

Spencer is er eindelijk van overtuigd dat hij het mysterie omtrent de dood van zijn vrouw en zoon heeft opgelost en hij probeert een nieuw leven op te bouwen. Een aantal vreemde gebeurtenissen in het adviescentrum zetten Olivia aan het denken. Zij vermoedt dat Spencer het bij het verkeerde eind heeft. Daardoor begint een nieuwe zoektocht voor Spencer en zijn collega's die gevaarlijker is dan ze denken.

BEELD EN GELUID
Het verhaal van Canal Road stelt niet veel voor, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het met beeld en geluid nog erger gesteld is. De beeld- en geluidskwaliteit - hoewel de vraag misschien is of we hier nog van kwaliteit durven spreken - is zo erbarmelijk slecht dat we bijna door de grond zakken van plaatsvervangende schaamte. Voor het geluid kan er gekozen worden tussen een 5.1-geluidstrack en stereogeluid, hoewel op de hoes enkel sprake is van een 2.0-geluidstrack. Degenen die kiezen voor de 5.1-geluidstrack staat een aparte verrassing te wachten. Men is er bij deze dvd-box immers in geslaagd om de 5.1-geluidstrack bij aflevering 6 te vervangen door die van aflevering 7. Het spreekt voor zich dat zulks een heel speciaal effect geeft. Terwijl we Bridget en één van haar vrienden graffiti zien spuiten en een gesprek zien hebben dat volgens de ondertiteling gaat over Star Wars, horen we geluiden die passen bij een seksscène. Na enige verwarring wordt het dan in de volgende scène duidelijk dat er wat grondig mis is met de geluidsopname - tenzij Bridget ineens klinkt als een man natuurlijk. Van pure wanhoop zijn we dan voor deze aflevering maar overgeschakeld naar stereogeluid dat gelukkig wel correct is.

Maar daarmee zijn we nog niet aan het einde gekomen van een aantal vreemde situaties. Een drietal afleveringen hebben nog een ander interessant probleem. Daar gaat telkens na een dertigtal minuten de kijker onverbiddelijk terug naar het hoofdmenu waardoor hij de laatste tien minuten niet meer kan bekijken. Wil hij de rest wél zien, dan moet de fastforward voorbij het pijnpunt waarna hij weer gewoon verder kan kijken. Spannend, nietwaar? Er zitten ook heel wat storingen in het beeld - zoals witte blokjes nu en dan - en dat kan toch echt niet voor een recente reeks als Canal Road.

EXTRA'S
Geen.

CONCLUSIE
Er is maar één seizoen gemaakt van Canal Road en eigenlijk is dat er nog één te veel. Laten liggen die troep!


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Kevin Carlin, Shawn Seet, Ian Watson
Met: Paul Leyden, Diana Glenn, Brooke Satchwell, Patrick Brammall, Alyssa McClelland

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
2/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609594348


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij