:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERTICAL LIMIT
VERTICAL LIMIT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-19
FILM
Bergbeklimmen zit broer Peter Garrett (Chris O'Donnell) en zus Annie Garrett (Robin Tunney) in het bloed; ze hebben tijdens een noodlottige klimtocht zelfs hun vader Royce (Stuart Wilson) zijn eigen touw zien doorsnijden opdat de twee anderen niet mee zouden te pletter zijn geslagen. Jaren later neemt Annie voor heel veel geld deel aan een expeditie om de K2 te beklimmen, de lastigste berg ter wereld. Wanneer het weer plots omslaat geraakt ze echter geklemd in een spleet, samen met de zelfingenomen Elliot Vaughn (Bill Paxton) en de gewonde Tom McLaren (Nicholas Lea). Peter organiseert een reddingsexpeditie, maar de kans wordt bijzonder klein dat hij na 36 uur de slachtoffers nog levend van onder het puin haalt. Hij krijgt daarbij onder meer de hulp van de stugge sherpa Montgomery Wick (Scott Glenn), die ooit zijn tenen er heeft laten afvriezen om mensen te redden, maar die feitelijk meegaat om Vaughn de nek om te wringen, omdat door zijn schuld eertijds zijn vrouw verongelukt is. Om de spleet open te breken heeft het team bovendien nitroglycerine nodig.

Vertical Limit
is weer zo'n compleet onlogische reddingsfilm waarbij meerdere slimmeriken met meer adrenaline dan verstand hun leven in de waagschaal werpen om een paar losers te redden, daarbij de harde logica van het begin van de proloog compleet opzij schuivend (het aantal geredde levens telt), zodat uiteindelijk de body count véél hoger ligt dan wanneer iedereen netjes op zijn plaats was gebleven. Anders was er uiteraard anders geen film geweest, maar in plaats van een verticale limiet wordt er qua scriptschrijven in deze film vaak een horizontale limiet gehaald. De personages zijn van bordkarton en het scenario is enorm knullig geschreven, maar de uitgebreide en spectaculaire actiescènes strelen toch op de één of andere manier op weldadige manier het niet-actieve (!) deel van de menselijke hersenen. Naast een lijst min of meer bekende acteurs zoals Chris O'Donnell (Batman & Robin) en Scott Glenn (The Silence Of The Lambs) vinden we in de castlijst enkele TV-coryfeeën terug zoals Nicholas Lea (The X-Files) en Robin Tunney (Prison Break); echt geïnspireerde vertolkingen leveren ze geen van allen, tenzij gillend wegrennen van een sneeuwstorm of er net met een stalen gezicht in lopen kwalificeert als iets wat enkel in een master class in acteren wordt gegeven. Death by stupidity is dan ook waarschijnlijker geweest als verplicht nummertje in de screentests - u weet wel, vol verbijstering kijken terwijl er nitroglycerine uit uw rugzak druipt. De geslaagden kan u in deze film zien.

BEELD EN GELUID

Vertrekkende van een foutenvrije print levert Sony een redelijk mooi ogende disk af met een klein beetje filmisch grain en hier en daar een beetje softness, maar met zeer mooi contrast, levendige kleuren die er vooral bij afvriezende lichaamsdelen erg genuanceerd uitien, en weidse panoramische zichten op het Pakistaans hooggebergte. Helaas is de Blu-ray soms iets te onthullend in de zin dat het té overduidelijk is welke shots er met de CGI-trucjes van de foor zijn samengesteld. Voor de audio hebben we keuze tussen een gecomprimeerde Dolby Digital 5.1-track en een ongecomprimeerde PCM 5.1-track, die nog net iets dat meer dimensionaliteit heeft, zeker in de scènes waarin een duidelijk verschil moet worden gemaakt, bijvoorbeeld wanneer het scenario noopt dat er nog eens links en rechts een acteur onder een lawine moet worden bedolven. Eén scène, waarin de hoofdpersonages uit een vliegende helikopter moeten springen terwijl ze een goeie kans maken om door de rotorbladen tot filét américain te worden gemalen, maakt een zeer goede beurt en kan makkelijk als referentiemateriaal dienen. De subtiliteit van de gierende sneeuwbuien komt goed over in deze mix, en de dialogen blijven altijd duidelijk hoorbaar.

EXTRA'S

Helaas vinden we niet al het bonusmateriaal van de dvd terug op de Blu-ray. Naast een uitgebreide commentaartrack, ingesproken door regisseur Martin Campbell en producent Lloyd Phillips, die bij momenten soms echt wel moeite hebben om hun eigen film vol te kletsen, krijgen we een documentaire gemaakt voor HBO "Surviving the limit" (24 min.), een klassieke promodocumentaire waarin middels interviews en achter de schermen-materiaal de kijker warm moet worden gemaakt voor een bezoekje aan de cinema of een aanschaf op schijf. Zes korte featurettes "Search and Rescue tales" (25 min.) bevat nog eens wat korte stukjes gelijkaardig promotiemateriaal, en tot slot krijgen we nog wat cross-promotionele trailers van Sony opgelepeld. De National Geographic-documentaire "Quest for K2"  is verdwenen.

CONCLUSIE
Vertical Limit schiet inhoudelijk wat te kort om een onvergetelijke indruk na te laten, maar de presentatie in high definition maakt veel goed.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Martin Campbell
Met: Chris O'Donnell, Bill Paxton, Robin Tunney, Scott Glenn, Izabella Scorupco, Nicolas Ray

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609676532


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Tsjechisch, Deens, Fins, Hebreeuws, Hindoestaans, Hongaars, Noors, Pools, Zweeds, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door regisseur Martin Campbell en producent Lloyd Phillips
• Documentaire "Surviving the limit"
• 6 korte featurettes: "Search and Rescue tales"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij