:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEVEN YEAR ITCH, THE
SEVEN YEAR ITCH, THE
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-08-11
FILM
Richard Sherman (Tom Ewell), werkzaam bij een New Yorkse uitgeverij van “paperbacks”, stuurt zijn vrouw en zoon naar koeler oorden om hun zomervakantie door te brengen. Ze zijn al zeven jaar getrouwd, maar Richard kan niet mee omdat het drukke weken zijn bij de uitgeverij wegens voorbereiding van de nieuwe uitgaven. Maar hij vindt het niet zo erg want nu kan hij doen wat hij wil zonder dat zijn vrouw hem op de vingers kijkt. Op een avond belt er iemand aan het flatgebouw aan en Richard opent de deur. Een “meisje” (Marilyn Monroe, haar personage heeft nooit een naam gekregen en werd simpelweg “the girl” genoemd) komt binnen en verontschuldigt zich omdat ze haar sleutel is vergeten. Ze is een nieuwe bewoonster en logeert voor de zomermaanden boven Richard. Deze verschijning laat een diepe indruk op Richard achter en hij nodigt haar dan ook uit voor een drankje bij hem. Kan hij de verleiding weerstaan om zijn vrouw niet te bedriegen?


De film is gebaseerd op een succesvol Broadway stuk waarin Tom Ewell de hoofdrol speelde. Men vond het dan ook gepast dat hij de hoofdrol voor zich nam. Marilyn mag de rol van wulpse blondine neerzetten en dat doet ze dan ook met overgave. Enkele kenmerken van haar zijn dat ze haar ondergoed in de ijskast steekt en dat ze klassieke muziek herkent omdat er niet in gezongen wordt. Op de momenten dat het personage van Tom Ewell over haar droomt komt het komische acteertalent van Marilyn nog meer boven. Zo is er de Rachmaninoff scène aan de piano en het voorval waar Marilyn’s personage de wereld waarschuwt voor de overspelige Richard. Gewoon grappig omdat Richard zijn dromen soms niet van werkelijkheid kan onderscheiden. De eerste minuten van de film erger je jezelf wel aan het feit dat Richard constant tegen zichzelf praat, maar na verloop van tijd stoort dit niet echt meer. De scène die men spijtig genoeg het best herinnert, is die van de boven de metro ventilatie opwaaiende jurk. Dit was een promotiestunt van Fox en trok enorm veel aandacht. Dat is spijtig, want tegenwoordig kent men het voorval, maar weet men zelfs niet in welke film dat zich afspeelde. En zo zijn er nog veel voorvallen die de meerderheid zich herinnert en zo de mythe van het “domme” blondje in stand houdt. Zeer spijtig voor een vrouw die zeer intelligent was en iets waar ik mij telkens enorm aan erger bij gesprekken met niet kenners. Of bijvoorbeeld bij het kijken naar een nieuwsonderwerp ter aanleiding van haar dood. Deze film hoort in het rijtje van haar beste films en is dan ook een genot om naar te kijken.


BEELD EN GELUID
Wederom is er niet zoveel aan te merken op deze uitgave. We krijgen een kwaliteit voorgeschoteld die dik boven de middelmaat ligt voor de ouderdom van het materiaal. Zeer goed werk werd geleverd om ons van deze film te laten genieten met de best mogelijke kwaliteit.

EXTRA’S
Ze kunnen het dus wel als ze willen. Nu hebben we wat extra’s die de naam waardig zijn.

- Back Story “The Seven Year Itch” (23 min.): een interessante documentaire met achtergrond informatie over de film. Hier krijg je bijvoorbeeld buitenopnames te zien van de opwaaiende jurk. Deze zijn nooit gebruikt omwille van teveel lawaai komende van de horden geile mannen die om 1 uur ’s nachts naar de opnames kwamen kijken. De volledige scène werd later in de studio opnieuw overgedaan. Het voorval betekende ook de scheiding met haar tweede man Joe DiMaggio. Hij kon het niet slikken dat zijn vrouw daar stond terwijl iedereen naar haar keek.

- 2 Deleted Scenes: één scène in bad en eentje met de opwaaiende zomerjurk werden te geladen bevonden en vervangen met bravere versies. Het is het jaar 1955 en dan is een loodgieter die zijn tang in een bad laat vallen en die dan opvist terwijl er een vrouw inzit nogal gewaagd.

- Movietone “Sneak Preview” (32 sec.): de première van de film waar Marilyn met haar ex DiMaggio kwam opdagen.

- 2 bioscooptrailers: een Engelstalige en een Spaanstalige trailer van de film.

- Restauratievergelijking: we krijgen het verschil te zien tussen origineel en bewerkt beeldmateriaal.

- One Sheets: 5 voorbeelden van filmposters.


CONCLUSIE
Een leuke komedie waar je zeker van zal genieten. Marilyn en Tom Ewell spelen zeer goed op elkaar in en geven ons enkele memorabele filmmomenten. Deze dvd maakt deel uit van de Marilyn Monroe Diamond Collection Box 2.


cover
Studio: Fox

Regie: Billy Wilder
Met: Marilyn Monroe, Tom Ewell

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
070F93C939EAA6FA


Beeldformaat:
2.55:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 4.0:
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Turks
Extra's:
• Back Story “The Seven Year Itch"
• 2 Deleted Scenes
• Movietone: “Sneak Preview”
• 2 bioscooptrailers
• Restauratievergelijking
• One Sheets

Andere recente releases van deze maatschappij