:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFE DURING WARTIME
LIFE DURING WARTIME
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2011-11-23
FILM
De levenswandel van de zusjes Trish (Allison Janney), Helen (Ally Sheedy) en Joy (Shirley Henderson) wordt nog steeds gekenmerkt door ups en vooral downs. Trish vertelt haar jongste zoon Timmy (Dylan Riley Snyder) eindelijk dat zijn vader Bill (Ciaran Hinds) niet dood is, maar een veroordeelde pedofiel. Trish ondervindt al snel dat haar nieuwe relatie met Harvey Wiener (Michael Lerner) niet voor iedereen even evident is. Nadat Joy haar man heeft verlaten zoekt ze troost bij haar moeder, terwijl ze ook nog een lastige ex buiten de deur moet zien te houden.

Met Welcome To The Dollhouse, Storytelling en vooral Happiness wist regisseur Todd Solondz ons in het verleden niet alleen een aantal keer serieus te charmeren, maar ook te overtuigen van zijn kunnen. We waren dus best wel benieuwd naar deze Life During Wartime, zeker ook omdat de dvd/Blu-ray in de VS is uitgebracht door Criterion, wat doorgaans toch wel een goede indicatie is voor de kwaliteit van een film. Helaas, driewerf helaas, Life During Wartime is een ontgoocheling, een film die ons ondanks de sterke cast grotendeels onverschillig liet. Grootste verschil tussen Life During Wartime en de leuke eerdere films van Solondz zijn de beperkte hoeveelheid sterke/grappige dialogen, elementen die we bij het eerdere werk van Solondz wisten te appreciëren. Zeggen dat Life During Wartime totaal niet grappig is zou de waarheid onrecht aandoen, maar het verschil met de eerdere films valt toch op. Een film hoeft uiteraard niet grappig te zijn om goed te zijn, maar bij Life During Wartime zit voor wat ons betreft de balans tussen de zwarte humor en de meer serieuze momenten niet zo goed. We kunnen dan ook niet akkoord gaan met het citaat uit De Volkskrant dat we op de hoes van de dvd-release kunnen lezen, nl. dat het de perfecte balans is tussen sarcasme, realisme, overdrijving en ontroering. Zeker met de ontroering zijn we het oneens, want de personages lieten ons op enkele uitzonderingen na koud. Een aantal van de leukste momenten uit Storytelling hadden te maken met kleine etter Mikey en Consuelo. Ook in Life During Wartime zijn een aantal van de leukste momenten te danken aan het jongste personage Timmy. Jammer dat de personages en de verhaallijnen niet interessanter zijn, want met o.a. Allison Janney (die vooral bekend werd als CJ uit The West Wing), Michael Kenneth Williams (Omar uit The Wire), Shirley Henderson (Villa Des Roses van onze landgenoot Frank Van Passel), Ciaran Hinds (Miami Vice, Julius Caesar in de serie Rome), Paul Reubens (die u wellicht beter kent als zijn personage Pee-Wee Herman), Charlotte Rampling (Swimming Pool) en Michael Lerner (Barton Fink, A Serious Man) had regisseur Solondz wederom een meer dan fatsoenlijke cast tot zijn beschikking die goed acteert. Dat de verhaallijnen en personages niet interessanter zijn is des te spijtiger en des te vreemder omdat Life During Wartime eigenlijk een vervolg is op Happiness. Beide films volgen grotendeels het leven van dezelfde personages, maar ze worden door andere acteurs vertolkt. Hoe goed Michael Kenneth Williams ook moge zijn als acteur, het is gewoon vreemd om hem het Allen-personage te zien vertolken na de briljante Allen-vertolking van Philip Seymour Hoffman in Happiness. Uiteindelijk voelt Life During Wartime aan als een half geslaagd experiment dat ons nog meer doet verlangen naar “the real thing”: een mooie Blu-rayrelease van de moderne klassieker Happiness staat dan ook al een tijdje op onze verlanglijst.

BEELD EN GELUID
We krijgen een onopvallende transfer die zowel op het vlak van beeld als van geluid de verwachtingen weet in te lossen. De kleuren en het contrast mogen dan wel bij momenten vreemd lijken, ze volgen wel de intentie van de regisseur. Omdat Life During Wartime een film is die het vooral moet hebben van de dialogen, hoeft het niet te verbazen dat de Dolby Digital 5.1-track niet erg dynamisch is. De dialogen zijn echter perfect te volgen.

EXTRA'S
We moeten het stellen met trailers voor Life During Wartime, The Fighter, Welcome To The Rileys en The Girlfriend Experience.

CONCLUSIE
Slecht is Life During Wartime zeker niet, maar uiteindelijk worden de verwachtingen niet ingelost. Life During Wartime lijkt ons geen film om vaak opnieuw te bekijken dus voor wat ons betreft eerder een huurtip.


cover
Studio: A-Film

Regie: Todd Solondz
Met: Allison Janney, Ally Sheedy, Shirley Henderson, Dylan Riley Snyder, Ciaran Hinds, Michael Lerner, Michael Kenneth Williams, Charlotte Rampling

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777931530


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij