:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - IT'S THE GREAT PUMPKIN, CHARLIE BROWN
PEANUTS - IT'S THE GREAT PUMPKIN, CHARLIE BROWN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-05
AFLEVERINGEN
It's The Great Pumpkin, Charlie Brown (1966)
De kinderen uit Charlies wijk maken zich klaar om Halloween trick or treat te gaan zingen bij de volwassenen, en zelfs Charlie (Peter Robbins) is mee uitgenodigd, wat volgens Lucy (Sally Dryer) vast en zeker een vergissing moet zijn. Alleen Linus (Christopher Shea) heeft zoals gewoonlijk weer andere plannen: hij zal halloweenavond in het pompoenenstruikje doorbrengen, geduldig als altijd wachtend op de Great Pumpkin, die de brave kinderen speelgoed brengt. Terwijl de andere kinderen pret maken, blijft Linus onverstoorbaar wachten op de komst van zijn held, de Great Pumpkin. En kijk: hij heeft een volgeling. Sally (Kathy Steinberg), die tot over haar oren verliefd is op Linus, heeft besloten om hem tijdens het wachten te vergezellen. Maar zou de Great Pumpkin wel komen? Vooral als je weet dat het een figment van Linus' verbeelding is...

It's Magic, Charlie Brown (1991)

Om Snoopy eens wat anders te laten doen dan altijd vadsig op zijn hok te laten liggen, raadt Charlie Brown (Michael Mandy) hem aan om eens een boek te halen in de bibliotheek. Helaas valt zijn oog op het boek Magie Voor Beginners, en de aan grootheidswaanzin lijdende Snoopy meent dat hij dadelijk genoeg maturiteit bezit om een volwaardige show te geven. En alhoewel een deel van de trucs duidelijk mislukt - de duif in de hoed van de goochelaar is zonder mogelijkheid tot vergissing een vermomde Woodstock - lukt het Snoopy toch aardig om Peppermint Patty (Brent Hauer) in drie te zagen en Lucy (Sydney Penny) te laten leviteren. Alleen bij het grote verdwijnnummer loopt het helemaal mis: Snoopy maakt Charlie onzichtbaar, en hij weet niet meer hoe hij hem terug zichtbaar kan maken. Charlie profiteert van de situatie door Lucy eindelijk eens een lesje te leren wanneer ze steeds de voetbal voor zijn neus wegtrekt.

SERIE

Net als bij A Charlie Brown Christmas werd aan Bill Melendez gevraagd om een selectie strips van Charles M. Schulz te verfilmen tot een speciale aflevering van een half uur voor uitzending op televisie met Halloween. Geleerd door vorige ervaringen verscheen daarom in 1966, amper een half jaar na het kantelmoment A Charlie Brown Christmas deze halloweenspecial, die uiteraard is opgebouwd uit het rotsvaste geloof dat Linus als enige tentoonspreidt in de Great Pumpkin, een concurrent van de Kerstman, die zijn ding doet op 31 oktober in plaats van op 24 december. De timing van de tekenfilm zit goed, alhoewel de openingsscène waarin de kinderen in het bos menen allemaal toverwezens te zien best had mogen geschrapt, en een paar andere klassieke grappen uit het Peanuts-universum zoals Lucy die net op het laatste momentje de bal wegtrekt voor de neus van Charlie, en Snoopy's wedervaren als stuntpiloot in de Eerste Wereldoorlog, voortdurend van plan om de Rode Baron uit de lucht te schieten, wordt aan het geheel toegevoegd. Net als A Charlie Brown Christmas staat dit filmpje op Halloween vaak op het menu van televisiekijkend Amerika. De meeste Amerikanen kunnen Parijs niet op een blinde kaart van Europa aanduiden, maar ze weten wél wie de Great Pumpkin is. Vooral het verschuiven van Charlie Brown naar het achterplan ten voordele van Linus in dit filmpje, voorkomt dat de herhaling toeslaat.

It's Magic, Charlie Brown
is van 1991 en dat merk je, onder meer door het feit dat er meer semi-reguliere figuren aan de cast zijn toegevoegd, zoals Marcie en Woodstock. Het filmpje straalt minder de kinderlijke naïviteit uit en wordt zelfs een beetje surrealistisch, iets wat voor Schulz' werk hoogst uitzonderlijk is. Magie en tovenarij is anders iets dat niet thuishoort in de wereld van Peanuts, maar laten we er de spons over vegen en er één keer een oogje voor dichtknijpen, behalve dan voor het feit dat Linus' dekentje in stukken is geknipt (de magische truc om ze terug aan elkaar te breien is jammerlijk mislukt). De sukkelaar.

BEELD EN GELUID

Ook deze blu-ray werd uitgegeven met een dvd-combo en de beide bevatten identiek dezelfde informatie, hetzij in HD, hetzij in SD. De uitzendgrootte is 1.37:1 wat het dichtst de originele televisiebroadcast benadert. Het beeld weet wat van de tijd, maar is toch geremasterd, wat je onder meer merkt in de scène waarin Linus bloost omdat Sally hem als enige gelooft en mee in de pompoenenwei met hem wil wachten op de komst van de Great Pumpkin. De eenvoudige maar effectieve stijl van Schulz komt efficiënt tot leven; de DTS-HD MA 5.1-audiotrack is overkill want met een monotrack zou men hetzelfde resultaat bereikt hebben. De Engelse CC is mooi meegenomen maar steekt soms wat weinig af tegen de witte achtergrond.

EXTRA'S

Deze disk maakt deel uit van een set van drie disks die eerder apart verschenen. Elke disk bevat twee tekenfilms uit de intussen breed uitgegroeide Peanuts-collectie, samen met een stukje documentaire. Hier werd uiteraard gekozen voor We Need A Blockbuster, Charlie Brown (14 min.) waaruit blijkt dat ondanks het succes van A Charlie Brown Christmas en Charlie Brown's All Stars (te vinden op de Duitse release Peanuts 1960s collection, echter zonder Nederlandse ondertitels) televisiestation CBS duidelijk had gesteld dat de kijkcijfers van It's The Great Pumpkin, Charlie Brown bepalend zouden zijn voor het feit of er ooit nog nieuwe Peanuts-tekenfilms het daglicht zouden mogen aanschouwen. De druk waaronder de makers stonden wordt allicht op deze disk een beetje overdreven: zo was er het feit dat kindacteur Kathy Steinberg, die Sally speelt, net haar tanden aan het wisselen was, en haar lijnen moest inlezen alvorens ze zou beginnen lispelen. Toch een leuk document.

CONCLUSIE

Ook It's The Great Pumpkin, Charlie Brown is een onmisbaar stukje Schulz-archief dat voor fans van het eerste uur hartverwarmend is om terug te zien. Jammer genoeg worden de afleveringen van Peanuts in een nogal warrige volgorde over verschillende regio's en continenten uitgegeven, waardoor het verzamelen van de filmpjes iets is voor specialisten. Deze regiovrije Blu-ray is, mits u genoegen neemt met Engelse ondertiteling, een mooie start, en maakt deel uit van een box van drie dergelijke disks, samen met A Charlie Brown Christmas en A Charlie Brown Thanksgiving.



cover



Studio: Warner

Regie: Bill Melendez, Phil Roman
Met: Peter Robbins, Christopher Shea, Sally Dryer, Kathy Steinberg, Ann Altieri, Gail DeFaria, Lisa DeFaria, Bill Melendez, Glenn Mendelson, Michael Mandy, Brent Hauer, Cindi Reilly, Rocky Reilly, Sydney Penny, Casey Carlson, Christopher, Shannon Cohn

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1966, 1981

Leeftijd:
NR

Speelduur:
50 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
88392914577


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels CC, Frans, Spaans
Extra's:
Documentaire "We need a blockbuster, Charlie Brown"

Andere recente releases van deze maatschappij