:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUG
BUG (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-01-17
FILM
Ooit was William Friedkin verantwoordelijk voor één van de grootste horrorfilms uit de geschiedenis (The Exorcist) en wist hij in The French Connection één van de meest tenenkrommende achtervolgingsscènes aller tijden te maken, toch ging het nadien alleen maar bergafwaarts met dit wonderkind. Op het ondergewaardeerde Cruising en To Live And Die In LA na, bleek de man amper goed genoeg te zijn om enkele afleveringen van CSI in te blikken, alsook een resem films die één voor één miskleunen van jewelste waren.
 
Een ezel zou beter moeten weten, maar omdat we nu eenmaal blijven geloven in beterschap gaven we deze Bug een kans; toch bleek al gauw dit vehikel geen uitzondering op de regel te zijn. Hier vind je niks terug van het genie dat Friedkin ooit was, behalve dan de verveling die regelmatig opdook in zijn latere films. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Tracy Letts en vertelt ons het verhaal over Agnes White (Ashley Judd) wier leven totaal in het slop geraakt wanneer haar zoontje spoorloos blijkt te zijn. Alles went, ook het gemis van haar kind, maar gedreven door de drang naar drugs en zelfdestructie trekt de vrouw op met allerlei randfiguren zoals de lesbienne R.C. (Lynn Collins) of haar partner Jerry Goss (Harry Connick Jr.) die net uit de nor ontslagen is. Respect binnenin de relatie is ver te zoeken en geregeld krijgt Agnes een pak slaag, wat haar in de armen drijft van de verlegen Peter (Michael Shannon). Daar Agnes best wel een beschermende schouder kan gebruiken, besluit ze om met deze zonderling een relatie aan te knopen. Wanneer de tortelduifjes voor het eerst de liefde bedrijven komen echter de rare kantjes van Peter naar boven, want plots wordt de man overvallen door een gevoel dat er overal bladluizen te bespeuren zijn. De man lijkt alles af te weten van de wereld van de insecten, maar het is meer dan zomaar wat kennis, de rare snuiter ziet werkelijk overal beestjes opdagen. Ze zitten zelfs tot in zijn kiezen wat er hem toe aanzet om met eigen hand al zijn tanden op beestachtige wijze uit te trekken. Agnes weet niet goed wat haar nieuwe geliefde bezielt, tot Peter haar bekent dat hij een deserteur is die ontsnapt is uit het legerhospitaal. De man lijkt te lijden aan paranoïde waanvoorstellingen met schizofrene trekjes. Naar eigen zeggen is hij het slachtoffer geworden van allerlei experimenten die de legerartsen tijdens de Golfoorlog op hem uitvoerden. Langzaam aan raakt ook Agnes in de ban van de beestjes en krabt ze haar huid open. Kan de arme vrouw nog gered worden van de ondergang of is zij voorgoed een slachtoffer van het krankzinnig gedrag van haar partner?
 
Wanneer u tijdens deze recensie nog niet in slaap bent gevallen dan zal u dat beslist doen bij het bekijken van dit gedrocht. Friedkin bleef hondstrouw aan het toneelstuk waardoor de film zich bijna volledig afspeelt in een motelkamer en zoiets vergt een ijzersterk scenario om het publiek te blijven boeien. Dat doet het echter niet en na een tijdje hangt het verhaaltje over de beestjes je de keel uit, waarbij we het nog niet eens hebben gehad over het van de pot gerukte einde dat werkelijk nergens op slaat. De film is nooit spannend, zit vol ongeïnspireerde dialogen en oogt bovendien als een goedkope tv-thriller die gedraaid is door één of andere amateur. Gelukkig blijft er de goddelijke Ashley Judd die van dit misbaksel nog het beste probeert te maken door groots te acteren. Net zoals Charlize Theron in Monster is ook deze knappe brunette bijna onherkenbaar als een aan lagerwal geraakte drugsverslaafde wier leven zinloos is.
 
BEELD EN GELUID
De Blu-ray-versie van deze film biedt geen enkele meerwaarde en oogt bij momenten als een goedkope tv-film. De binnenopnames vallen best mee, maar de buitenopnames vertonen afschuwelijke, felle kleuren met een grote hoeveelheid filmgrain. Wat het geluid betreft, hebben we minder klagen, maar weet wel dat deze horrorfilm het meer moet hebben van dialogen in plaats van special effects.
 
EXTRAS
Het is onbegrijpelijk dat de extra’s die op de dvd aanwezig waren volledig verdwenen zijn bij de Blu-ray-versie. Niks is hier te vinden, alhoewel we na het bekijken van deze miskleun eigenlijk geen zin meer hadden in wat extra’s!
 
CONCLUSIE
Bug is een film die totaal verloren loopt in het filmlandschap. Ongeïnspireerd, een lullig verhaaltje, slechte regie, oersaai, maar gelukkig een voortreffelijke Ashley Judd. Als de moraal van deze film is dat je maar beter geen krankzinnige in huis neemt, dan is de les die je uit deze recensie moet trekken dat je je tijd maar beter niet besteedt aan dit soort onzin.coverStudio: A-Film

Regie: William Friedkin
Met: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Connick Jr., Lynn Collins

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777928585


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij