:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEVER LET ME GO
NEVER LET ME GO
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-03-04
FILM
Ruth, Kathy en Tommy groeien samen met honderden andere kinderen op binnen de muren van Hailsham, een op het eerste gezicht typisch Engelse kostschool aan het einde van de jaren zeventig. Hoewel zowat alle kostscholen een ijzeren regime hanteren, is de situatie in Hailsham toch wel heel speciaal. De leerlingen lijken geen enkel contact te hebben met de buitenwereld. Meer nog, ze zijn zelfs vreselijk bang buiten de schoolpoort terecht te komen, want over wat er dan gebeurt, doen de meest vreselijke verhalen de ronde. Daardoor is de wereld waarin de kinderen groot worden bijzonder beperkt, maar dat lijken ze niet al te erg te vinden.


Door rollenspellen worden ze voorbereid op de buitenwereld en af en toe komt er ook wel bezoek op Hailsham. Eén van hen is Madame, een statige dame die door de leerlingen met het nodige ontzag behandeld wordt. Madame komt geregeld naar de school om het werk van de kinderen te bekijken. Op Hailsham wordt er immers heel wat aandacht besteed aan kunst en de mooiste kunstwerken worden dan door Madame geselecteerd voor haar Galerie. Voor alle kinderen is het een hele eer om opgenomen te worden in de Galerie. Kathy en Ruth hebben op dat vlak niet te klagen. Hun kunstwerkjes vallen in de smaak bij de leerkrachten en bij Madame. Voor Tommy ligt de zaak anders. Hij is niet zoals de andere kinderen. Hij is niet zo artistiek en bovendien blinkt hij niet uit in sport, nog een discipline die hoog in het vaandel staat op Hailsham. Daardoor heeft hij het soms zwaar te verduren en eigenlijk is Kathy de enige die echt voor hem wil opkomen.


Er zijn echter veranderingen op til voor Hailsham. De komst van miss Lucy, een nieuwe leerkracht, zal een grote invloed hebben op het leven van de klas van Kathy, Ruth en Tommy. Miss Lucy snapt niet waarom de kinderen dom gehouden worden en vindt het uiteindelijk zelfs haar taak om hen in te lichten over de ware bedoelingen van Hailsham. In tegenstelling tot gewone kinderen, ligt de toekomst van de Hailsham-leerlingen immers al vast. Zij zijn voorbestemd om reeds voor hun dertigste te beginnen met orgaandonatie. Daarmee zullen ze doorgaan totdat ze sterven. Sommigen zullen slechts één donatie doen, anderen misschien drie of meer. In tegenstelling tot de verwachtingen, gaan de kinderen daar uiterst kalm mee om. Ze doorlopen rustig hun schooltijd - zonder miss Lucy uiteraard, want die wordt vakkundig aan de deur gezet - en vertrekken daarna naar een woonproject buiten de schoolmuren.


Ruth, Kathy en Tommy komen terecht in The Cottages. Hoewel Kathy en Tommy altijd een boon voor elkaar gehad hebben, is het uiteindelijk Ruth geworden die met Tommy aan de haal is gegaan. Daardoor raakt Kathy wat geïsoleerd van de rest, maar dat lijkt ze niet al te erg te vinden. Tijdens hun verblijf in The Cottages komt het drietal steeds meer te weten over de ware toedracht van het National Organ Donor Program waartoe ze behoren. Ze ontdekken dat Hailsham lang niet de enige school is waar kinderen zoals zijzelf verblijven. Dergelijke instellingen liggen verspreid over heel het land. Ze komen te weten dat ze eigenlijk niet meer zijn dan klonen, gekweekt voor hun organen. Uiteraard bestaat er een grote nieuwsgierigheid naar hun originelen, maar de kans dat ze die ooit tegen het lijf lopen is bijzonder klein. Eigenlijk staat hen niet veel anders te doen dan te wachten op hun eerste oproepingsbrief. Wanneer dieprecies komt en hoe groot de impact zal zijn van hun eerste donatie kan niemand inschatten. Het enige wat ze kunnen doen om de tijd te doden is zich opgeven als vrijwilliger, wat Kathy dan ook doet. Zij volgt een opleiding en mag carer worden wat inhoudt dat ze andere donoren mag begeleiden tijdens en na hun donatie. Jammer genoeg verliest ze Ruth en Tommy zo uit het oog. Hoewel het werk emotioneel enorm zwaar is, geniet Kathy ervan. Ze is een zorgzaam persoon en bovendien krijgt ze zo de vrijheid heel het land te doorkruisen. Tijdens één van haar bezoeken loopt ze Ruth en Tommy weer tegen het lijf. Het is duidelijk dat hun situatie er helemaal anders uitziet dan die van Kathy.


Never Let Me Go
is zonder meer een prachtige film. Regisseur Mark Romanek heeft schitterend werk geleverd om dit verhaal, dat toch alles behalve lichte kost is, op een zeer mooie manier in beeld te brengen. Geen grote drama's in deze film, maar wel een ingetogen sfeer die het geheel nog aangrijpender maakt. Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield doen het schitterend, maar de acteurs die hun jongere versies vertolken moeten daar niet voor onderdoen. Eigenlijk bestaat het verhaal uit drie grote delen waarvan het eerste volledig de tijd in Hailsham behandelt. We zien alleen de jonge acteurs, namelijk Isobel Meikle-Small (Kathy), Charlie Rowe (Tommy) en Ella Purnell (Ruth). Maar dat stoort niet in het minst. Er is overigens ook duidelijk heel wat aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen de jonge en de oudere acteurs wat het geheel alleen sterker maakt.

Naast een ijzersterk verhaal en steengoede acteerprestaties, oogt de film ook bijzonder mooi. Never Let Me Go situeert zich tussen eind jaren zeventig en eind jaren negentig en die tijdsgeest wordt perfect weergegeven. Ergens zorgt dat voor een bevreemdende ervaring. Het is immers vreemd een wereld die zo herkenbaar is zo te zien veranderen door de inbreng van het donorprogramma.


BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van Never Let Me Go is zeker degelijk voor een dvd-release. Er zitten geen fouten in het beeld en ook de ruis blijft zeer beperkt. De contrasten zijn voldoende duidelijk ondanks het feit dat de kleuren zeker niet helder ogen. Door gebruik te maken van mattere kleuren komt de tijdsgeest van de film perfect tot zijn recht en oogt het geheel heel erg mooi. Ook het geluid is degelijk. De dialogen zijn duidelijk en de soundtrack is verbluffend mooi. Het surroundgeluid komt  wel niet duidelijk tot uiting.

EXTRA'S
De dvd van Never Let Me Go bevat een aantal extra's die de moeite waard zijn. In eerste instantie vinden we Geheimen van Never Let Me Go, een halfuur durende making-of waarin we de acteurs, de regisseur en ook de schrijver van het gelijknamig boek waarop de film gebaseerd is aan het woord komen. Zij vertellen over de sfeer van de film, het leven op de set, de verschillende personages en nog veel meer. De making-of is een gevarieerd en interessant geheel dat de moeite waard is om te bekijken. Voorts vinden we Foto's genomen door Mark Romanek op de set. Zoals de titel al doet vermoeden, krijgen we hier een slideshow te zien van foto's van op de set, in zwart-wit, maar wel erg mooi. In Tommys Kunst wordt ingezoomd op de tekeningen en schilderijen die Tommy maakt in de loop van het verhaal. Campagnemateriaal voor het nationale donorprogramma van Hailsham belicht het donorprogramma zoals het voorgesteld wordt in de film als ware het echt gebeurd. We zien affiches, teksten en pamfletten van voor- en tegenstanders van het programma. Een laatste extra is de bioscooptrailer van de film.


CONCLUSIE

Never Let Me Go is een echte aanrader. Voor ons zit het goed op alle vlakken in deze prent. Sterke acteerprestaties, een soundtrack die de moeite waard is en een steengoed verhaal. Wat kan een mens nog meer wensen?


cover
Studio: Fox

Regie: Mark Romanek
Met: Carey Mulligan, Keira Knightley, Andrew Garfield

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626074083


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Geheimen van Never Let Me Go
• Foto's genomen door Mark Romanek op de set
• Tommys kunst
• Campagnemateriaal voor het Nationaal Donorprogramma van Hailsham
• Bioscooptrailer


Andere recente releases van deze maatschappij