:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 5
X-FILES, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-09-02
SERIE
De langverwachte vijfde boxset komt er aan eind september. Twintig episodes en een aantal extra's op zes DVD's verspreid, maar jammer genoeg nog altijd dezelfde (te hoge) prijs. We laten het niet aan ons hart komen want deze keer krijgen we ons favoriete duo voor de eerste maal in breedbeeld aangeboden, maar daarover later meer.


Ergens in de herfst van 1997 werd in de States destijds het vijfde seizoen op de kijker losgelaten met een nooit geziene ondersteunende marketingscampagne (voor een tv-serie althans). Mulder stond in de laatste episode van seizoen 4 op het punt zichzelf een kogel door het hoofd te jagen en de mensen bij fox sprongen goed in op het bijna ondraagelijke wachten naar de al dan niet zelfmoord van de hoofdacteur. Alhoewel de echte philes wisten dat het onmogelijk was dat Mulder het loodje ging leggen blijft de opener van het vijfde seizoen nog altijd de meest bekeken episode in de geschiedenis van de show. De marketingcampagne van Fox had natuurlijk ook alles te maken met de aankomende film (Fight The Future) aan het einde van het seizoen. Goed om weten misschien is dat deze film reeds ingeblikt werd alvorens men het vijfde seizoen opnam, de acteurs wisten dus héél goed bij het filmen van dit seizoen wat er ging volgen en zodoende konden ze er ook hun prestaties op afstemmen. Voor veel fans is dit seizoen dan ook het einde van de 3-jarige hoogconjuctuur waarin de serie zich bevond. Alhoewel het niet zozeer geliefd is als seizoenen drie en vier blijft het vijfde jaar het laatste dat zich kan meten met de klassiekers. De armani-kostuums staan Mulder en Scully nog even perfect en ook de 'chemistry' tussen de twee is er nog overduidelijk. Het was ook tijdens dit seizoen dat de eerste strubbelingen er kwamen: Duchovny vond enerzijds dat hij verzadigd begon te geraken als Mulder, was bovendien bang voor typecasting en de daarbijhorende moeilijkheden betreffende andere projecten. Anderson daarentegen had zich reeds een tijdje ontwikkeld als de evenknie van Duchovny en klopte aan bij de Fox-bonzen met de vraag waarom ze zo weinig verdiende in vergelijking met Duchovny. Dit alles was dus reeds aanwezig bij het draaien van seizoen 5 maar daar merken we niks van op het scherm, de twee acteren op de toppen van hun tenen en ook de verhaallijnen zijn nog altijd van uitmuntende kwaliteit. Het syndicaat zweert nog altijd samen met de aliens als nooit te voren en de buitenaardse rebellen werden geïntroduceerd om het kolonisatie-hoofdstuk een 'lichte' wending te geven. Scully's kankerverhaal krijgt een vervolg en Mulder verliest zelfs zijn geloof in buitenaards leven.


Voor de rode draad-mythologie was seizoen 5 dus een enorme meevaller maar ook de stand-alone episodes werden met veel zorg uitgewerkt. Beroemde sci-fi gastschrijvers werden uitgenodigd en o.a niemand minder dan Stephen King schreef 'Chinga' terwijl William Gibson 'Kill Switch' afleverde. De origine van Langley, Byers en Frohike krijgen we voorgeschoteld in 'Unusual Suspects' en 'Kitsunegari' brengt ons de terugkeer van 'Pusher' Robert Modell. De 2 buitenbeentjes van dit seizoen (en van de gehele serie eigenlijk) zijn het extreem grappige 'Bad Blood' en het in zwart-wit gedraaide 'The Post Modern Prometheus', één van Chris Carters' meer experimentele episodes.


AFLEVERINGEN
Disc 1: Redux - Redux II - Unusual Suspects - Detour
Disc 2: Post-Modern Prometheus - Christmas Carol - Emily - Kitsunegari
Disc 3: Schizogeny - Chinga - Kill Switch - Bad Blood
Disc 4: Patient X - The Red And The Black - Travelers - Mind's Eye
Disc 5: All Souls - The Pine Bluff Variant - Folie à deux - The End
Disc 6: Extra's


1. Redux (1/2: Mulder dringt binnen in een onderzoekscentrum op zoek naar een middel tegen Scully's ziekte.

2. Redux II (2/2): Mulder zoekt verder naar een middel tegen Scully's kanker en komt een spion op het spoor binnen de FBI.

3. Unusual Suspects: de origine van Byers, Langly en Frohike, onze drie Lone Gunmen, krijgen we te zien in deze episode.

4. Detour: de agenten onderzoeken de verdwijning van verschillende personen in Florida.

5. Post-Modern Prometheus: de bewoners van een landelijk plaatsje in Indiana geloven dat er een Frankenstein-achtig wezen ronddwaalt.

6. Christmas Carol (1/2): een mysterieus telefoontje en een zelfmoord leiden Scully naar een klein een meisje dat wel eens het dochtertje van haar zus kan zijn.

7. Emily (2/2): ons duo zoekt naar een middel tegen Emily's ziekte.

8. Kitsunegari: Robert Modell, a.k.a 'Pusher', ontsnapt uit de gevangenis.

9. Schizogeny: een tiener onder behandeling wordt de hoofdverdachte van de moord op z'n stiefvader.

10. Chinga: in Stephen King's Maine worden de bewoners geterroriseerd door een klein meisje en haar pop.


11. Kill Switch: een computerprogramma heeft het gemunt op zijn ontwerpers.

12. Bad Blood: beide agenten vertellen hun versie van een tiener waarvan men dacht dat het een vampier was.

13. Patient X (1/2): wanneer een groep 'abductees' samenkomt en ze even later levend verbranden, gaat ons duo op onderzoek uit.

14. The Red And The Black (2/2): Scully ondergaat hypnose om te ontdekken wat er zich afspeelde tijdens de brand onder de 'abductees'.

15. Travelers: in de jaren '50 onderzoeken 2 FBI-agenten een paar moorden die op de één of andere manier gelinkt zijn met de moord op Mulder's vader.

16. Mind's Eye: Mulder denkt dat een blind meisje de gave heeft om door de ogen van een moordenaar te zien.

17. All Souls: een priester vraagt Scully om hulp wanneer een gehandicapt meisje een vreemde dood sterft.

18. The Pine Bluff Variant: Mulder gaat undercover bij een militante vereniging waarvan men denkt dat ze een biologisch wapen bezitten.

19. Folie à deux: Mulder wordt gekidnapt door een man die denkt dat zijn baas een monster is (in de letterlijke betekenins van het woord).

20. The End: Gybson Praise, een jongetje met psychische gaven, kan wel eens de sleutel zijn tot het oplossen van de mysteries achter de X-Files.


BEELD EN GELUID
Op het Dolby Digital 5.1 geluid is het nog één seizoentje wachten maar vanaf heden kunnen we dus onze favoriete serie in een anamorisch 1.78:1 widescreen beeldformaat bekijken. En u mag er zich van verzekeren: het is de moeite waard. Een fantastisch diepgaand en helder kleurenpalet. Het grotere beeldvlak en de hogere resolutie geven ons een beeld waardig aan een serie als deze. Voornamelijk de buitenscènes krijgen door dit alles een meer drie-dimensionaal karakter. Afgezien van enkele compressiefoutjes en een paar mindere binnenscènes met redelijk wat grain in de eerste afleveringen, kunnen we dit beeld een hoge waardering meegeven.


De surround-track van dit seizoen is er terug eentje van hoogstaande kwaliteit en veel beter is er in televisie-landschap nog altijd niet te vinden. De stereo krijgt vooraan een perfecte verdeling en de dialogen komen nog altijd helder en goed verstaanbaar door de centerspeaker. Het surround-kanaal krijgt enkel bepaalde sfeer- en achtergrondgeluiden te verwerken maar komt nog altijd het meest tot zijn recht wanneer Marc Snow's beklijvende soundtrack erdoor galmt. Op de echte 5.1 ervaring blijft het nog één seizoentje wachten maar releases van o.a 'X-Files Movie' en de 'Nothing Important Happened Today' laten ons alvast het beste vermoeden.


EXTRA'S
Naast de verschillende internationale clips, de verwijderde scènes en 2 commentaartracks (eentje van Chris Carter bij Post-Modern Prometheus en eentje van John Shiban bij The Pine Bluff Variant) op de 5 andere discs vinden we een volledige resem aan extra's op de speciaal daarvoor bijgevoegde zesde disc. We beginnen met het 20 minuten durende 'The Truth About Season 5': interviews met Chris Carter en iedereen die iets of wat met de show te maken heeft buiten de 2 hoofdacteurs. Deze documentaire is interessanter dan de vorige omdat men het volledige seizoen moest schrijven met de X-Files feature in het achterhoofd, want deze werd reeds opgenomen vóór het begin van dit seizoen. De volgende extra is een 2 minuten durende 'Season 5 featurette' die we eigenlijk best kunnen omschrijven als een zuiver promotioneel filmpje voor de show. De 'Inside The X-Files' documentaire is een superextra: een 45 minuten durende documentaire waarvan de bedoeling was ons op te warmen voor de aankomende film achter dit seizoen. De twee hoofdacteurs plus alle andere belangrijke personages komen aan het woord, de mythologie, de film, de toekomst van de show, bloopers, behind-the-scenes verhalen, het zit er allemaal in. Een hele opluchting voor de echte fans dat Fox deze 45 minuten niet in de kast liet liggen. Verder krijgen we dan nog de gewone extra's die we ook op de andere sets terugvonden waaronder de altijd interessante promo-spots, (een tip: wil je je partner of vrienden aansporen om eens een X-Files aflevering te zien, speel een paar promo-spots af!), zes speciale effecten clips, allen met commentaar door producer Paul Rabwin en nogmaals de 6 deleted scenes die we ook terugvinden op de discs met de desbetreffende afleveringen (Christmas Carol-The Red And The Black, Post-Modern Prometheus en All Souls). Om af te sluiten krijgen we nog 7 'FX: Behind the truth' filmpjes voorgeschoteld met allerlei achtergrondmateriaal, interviews met researchers, regisseurs, over hoe een bepaalde show tot stand kwam, enz. Een betere en meer volledige set aan extra's kan je nergens vinden!
CONCLUSIE
Alhoewel de reeks op het moment van dit seizoen reeds haar beste pijlen verschoten had, blijft het toch aangenaam om als fan bepaalde stand-alone episodes te zien waarin de makers hun grenzen probeerden te verleggen. De mythologie afleveringen blijven nog altijd interessant genoeg om volgen en bovendien worden vanaf nu alle episodes gepresenteerd in breedbeeld. Personen met de eerste 4 boxen in hun bezit moeten zeker niet aarzelen om dit vijfde seizoen aan hun rijtje toe te voegen, nieuwkomers daarentegen starten best met één van de vorige vier sets.


cover
Studio: Fox

Regie: Diversen
Met: Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Nick Lea, William B. Davis, Tom Brainwood, Dean Hanglund, Bruce Harwood

Film:
8,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
97-98

Leeftijd:
12

Speelduur:
+/- 850 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012412


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• The Truth About Season 5
• Seizoen 5 featurette
• 2 commentaartracks
• Inside the X-Files
• Special effects: Behind the truth
• Promotionele tv-spots
• Verwijderde scènes met commentaar door Chris Carter
• Speciale effecten met commentaar door Paul Rabwin
• Internationale clips

Andere recente releases van deze maatschappij