:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VANILLA SKY
VANILLA SKY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-09-08
FILM
Enkele jaren geleden scoorde de Spaanse cineast Alejandro Amenabar met Abre Los Ojos, een mysterieuze prent die balanceert tussen droom en realiteit. Dat is de Hollywood bonzen niet ontgaan want Tom Cruise kreeg het voor elkaar om de rechten voor een remake te bekomen terwijl hij The Others produceerde, een film van Amenabar notabene en waar zijn toenmalige vrouw Nicole Kidman de hoofdrol in speelt. Cameron Crowe viel de eer te beurt om de remake te verfilmen. En zo geschiedde. David Ames (Tom Cruise) is een dertiger, succesvolle zakenman en staat aan het hoofd van een uitgeversbureau dat hij van zijn vader geërfd heeft. Het lijkt erop dat alles meezit: riant appartement, blitse sportwagen, veel geld, en bovendien is hij een vlotte prater en heeft hij zijn uiterlijk mee. Op zijn verjaardagsfeestje ontmoet hij de Spaanse Sofia Serrano (Penelope Cruz), het liefje van beste vriend Brian (Jason Lee). David is onmiddellijk gecharmeerd en samen brengen ze de avond door zonder dat er iets gebeurt. Maar bij David komen plots gevoelens los. Is hij voor het eerst in zijn leven echt verliefd? Ondertussen is zijn vriendin Julie (Cameron Diaz) het beu door het leven te moeten gaan als zijn “sexbuddy” en laat David weten dat ze meer voor hem voelt. Maar hij kan of wil deze gevoelens niet beantwoorden. David wordt door haar op een ochtend opgepikt en ze geeft hem een lift. Wanhopig als ze is omdat hij haar gevoelens niet beantwoordt, rijdt ze van een brug en komt ze om het leven. David overleeft maar zijn gezicht is echter onherkenbaar verminkt. Hij schuimt New York af op zoek naar de beste plastische chirurgen. Tegelijkertijd krijgen we beelden te zien van David (met masker) die door een psychiater wordt ondervraagd na beschuldiging van moord. De kijker mag zeker de aandacht op geen enkel moment laten verslappen want Crowe heeft in de film een aantal aanknopingspunten verweven (zoals hij in de audiocommentaar vertelt) die de puzzelstukjes iets vlotter in elkaar laten glijden. Desondanks is Vanilla Sky een complexe film waar je goed uit je doppen moet kijken wat nu feitelijk droom en wat realiteit is. Dat verklaart waarschijnlijk het mindere succes aan de boxoffice. Op het einde komt de aap uit de mouw, en wie de originele film gezien heeft, weet hoe het afloopt.


BEELD EN GELUID
Op vlak van beeld- en geluidstransfer stelt Vanilla Sky niet teleur. De film krijgt het originele 1.85:1 beeldformaat en is bovendien anamorfisch. De kwaliteit is vrij goed, er is voldoende detail en scherpte, en de contrasten zijn prima. Het beeld heeft soms een korreligere aanblik wat wel de bedoeling van de regisseur kan geweest zijn. De Dolby Digital 5.1 track (448 kbps) klinkt voortreffelijk en weet de beschikbare kanalen optimaal aan te spreken. Tevens gaat de subwoofer aardig mee bij scènes waar er actie plaatsvindt of spanning wordt opgebouwd.


EXTRA’S
Regisseur Cameron Crowe en componiste Nancy Wilson spreken vlotjes een audiocommentaar (Engels ondertiteld) vol al moet gezegd dat de track niet de hele tijd boeiend is om te beluisteren. Wilson moet af en toe zorgen voor een muzikale noot tijdens de commentaar en de kinderen van Crowe komen zelfs binnengelopen. Dat zorgt weliswaar voor enige afleiding, maar haalt Crowe toch wel uit zijn concentratie. Tijdens de commentaar wordt zelfs Tom Cruise even per telefoon gecontacteerd die op een aantal vragen van Crowe antwoordt.

Vervolgens krijgen we twee featurettes. Prelude to a dream (6 min. - Nederlands ondertiteld) is een korte preview featurette waarin beknopt wat informatie over de film vrijgegeven wordt, begeleid door enkele beelden achter de schermen. Hitting it hard (10 min. - Nederlands ondertiteld) toont een samenvatting van de drukke en hectische promotiedagen (TV interviews, persconferenties, enz.) waarbij cast en crew de hele wereld rondvliegen. Deze featurette bevat een aantal leuke en grappige momenten.

In een kort interview (1 min. 30 - Nederlands ondertiteld) geeft Paul McCartney toelichting over het totstandkomen van de song die hij voor de film geschreven heeft. Een muziekvideo van Afrika Shox van Leftfield/Africa Bambaata is ook voorzien.

De fotogalerijen worden kort ingeleid door fotograaf Neal Preston, een oude kameraad van regisseur Cameron Crowe. Elke galerij bevat foto’s van op de set, scènes uit de film, promotiemateriaal enz.

Om te eindigen vinden we een unreleased teaser trailer, een internationale bioscooptrailer en een aantal pagina’s met credits terug.


CONCLUSIE
Vanilla Sky is een prima remake van het originele Abre Los Ojos al heeft de Spaanse film toch net een streepje voorsprong. De film blijft de hele tijd redelijk moeilijk om te volgen dus de aandacht erbij houden is dus de boodschap. Vanilla Sky balanceert tussen droom en realiteit, het had even goed een David Lynch film kunnen zijn.


cover
Studio: Paramount

Regie: Cameron Crowe
Met: Tom Cruise, Penelope Cruz, Kurt Russell, Cameron Diaz, Jason Lee

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556917


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Bulgaars, Pools, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Commentaar van regisseur Cameron Crowe en componist Nancy Wilson
• Twee featurettes
• Interview met Paul McCartney
• Muziekvideo
• Teaser trailer
• Fotogalerijen
• Bioscooptrailer
• Credits

Andere recente releases van deze maatschappij