:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG ADULT
YOUNG ADULT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-20

FILM
Toen Jason Reitman voor de tweede keer de kans kreeg om samen te werken met scenariste Diablo Cody, staakte hij meteen de werkzaamheden van zijn nieuwste project Labor Day. En gelukkig maar, want met een budget van 12 miljoen dollar en een draaitijd van amper 30 dagen leverde de cineast na Juno en Up In The Air wederom een prachtig staaltje alternatieve cinema af. Jammer genoeg liet het filmpubliek het deze keer afweten waardoor Young Adult slechts een paar weken in de bioscoopzalen te bewonderen was. En jawel, voor wie toen zijn kans zou hebben gemist, bestaan er gelukkig Blu-rays en dvd's. Wie een beetje tussen de regels kan lezen, heeft de boodschap ondertussen begrepen: de laatste film van Jason Reitman is opnieuw een aanrader van jewelste geworden.

In Juno schetste Diablo Cody het relaas van een jong tienermeisje dat zwanger raakte en ook in Young Adult koos de scenariste voor een buitenbeentje uit de maatschappij. Mavis Gary (Charlize Theron) was steeds het begeerde meisje op de middelbare school dat iedere jongen een natte droom bezorgde. Ondertussen is de blondine 37 jaar geworden en ook al heeft ze als ghostwriter van een populaire boekenreeks een carrière opgebouwd, is haar leventje buiten het werk een zooitje geworden. Haar ontbijt is niet meer dan een grote slok uit een fles Diet Coke en haar appartementje is een plaats waar enkel wanorde heerst. En kijk, de eens zo populaire Mavis leidt jaren later een saai leventje. Plots valt er een e-mail in haar mailbox waarin Beth (Elizabeth Reaser) haar op de hoogte brengt van haar pasgeboren baby. Mavis denkt eerst dat het om een misplaatste grap gaat, Beth is immers getrouwd met Buddy (Patrick Wilson), de grote jeugdliefde van Mavis van wie ze zelf ooit zwanger was, ofschoon een miskraam anders over haar lot besliste. Na het lezen van de mail is de schrijfster meer dan ooit vastbesloten en trekt ze samen met haar schoothondje Dolce van Minneapolis naar het godvergeten Mercury, de vrouw wil immers haar eerste liefde terug.
 
Net zoals Juno is Young Adult weer zo'n film geworden die uit het leven is gegrepen. Iedereen zal wel een type als Mavis Gary kennen. Je weet wel, de populaire studente die door de andere meisjes werd gehaat, maar die later niet meer dan een hoopje ellende is geworden. Naast het uitmuntende scenario is het natuurlijk Charlize Theron die de ster van de film is. Trouwens, toen Reitman het scenario voor het eerst las wist hij meteen dat de knappe blondine de geknipte actrice was voor deze rol. Een allesbehalve eenvoudige klus zo bleek, want de superster zat op dat moment met de opnames van zowel Prometheus als Snow White and The Huntsman. Wellicht moet Charlize aan Monster hebben gedacht, de kleine film die haar verdiend een Oscarbeeldje als beste actrice opleverde en wat ons betreft mag ze wederom deze prijs krijgen, want in Young Adult bewijst deze mooie dame nog maar eens met verve dat ze de beste actrice van het moment is. Theron is gewoonweg een vrouw die alles aankan en dat geldt eveneens voor haar mannelijke tegenspeler Patrick Wilson die we uiteraard kennen van zijn rollen uit filmparels als Hard Candy, Watchmen en Little Children van Todd Field.

BEELD EN GELUID

Bij de release van deze Blu-ray krijg je er de dvd bovenop. De kleuren zijn prachtig in beeld gebracht en er valt op de kwaliteit van zowel het beeld als het geluid niks aan te merken: zo moet een Blu-ray eruit zien. Fans van indiebands zullen zeker in hun nopjes zijn met een soundtrack waarop bands als Teenage Fanclub en The Lemonheads zijn te horen.

EXTRA'S
Misschien laat de documentaire The Making Of Young Adult de kijker een beetje verweesd achter, doch wordt dit ruimschoots goedgemaakt door een uiterst interessant interview met Reitman dat werd opgenomen in het Jacobs Burns Film Centre en dat ruim vijfenveertig minuten duurt. De cineast vertelt je zo wat alles wat je over de film wil weten en wie huivert bij de gedachte aan een interview van drie kwartier, kunnen we geruststellen door te zeggen dat de zoon van Ivan Reitman een uiterst grappige kerel is die weet hoe hij zijn publiek moet vermaken. In The Awful Truth zie je in een zestal minuten het verschil tussen het script en het uiteindelijke resultaat. Ten slotte zijn er naast de leerrijke en leuke commentaarband ook nog wat weggelaten scènes waarvan je eigenlijk niet goed weet waarom men ze heeft weggelaten, ze zijn immers briljant en accentueren nog meer de brutaliteit van Mavis.

CONCLUSIE
Young Adult mag dan wel een flop zijn geworden, toch bewijst deze tragikomedie nog maar eens dat Jason Reitman één van de meest talentvolle Amerikaanse regisseurs van dit moment is en jawel, ook Charlize Theron toont hier nog maar eens wat ze kan: wat een heerlijke actrice! En neen hoor, we hebben het wel degelijk over haar acteertalent.
coverStudio: Paramount

Regie: Jason Reitman
Met: Charlize Theron, Patrick Wilson, Patton Oswald, Elizabeth Reaser, Collette Wolfe, Jill Eikenberry, Richard Bekins

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582881332


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Catalaans, Deens, Duits, Noors, Fins, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Commentaar van de filmmakers
• Misery Loves Company: The Making Of Young Adult (17 min.)
• The Awful Truth: Deconstructing A Scene (6 min.)
• Interview Met Jason Reitman (45 min.)
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij