:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGEND OF THE RED DRAGON
LEGEND OF THE RED DRAGON
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-10-04
FILM
Als Hei-Kwun (Jet Li) op een dag thuis arriveert, doet hij de schokkende ontdekking dat zijn volledige familie uitgemoord is. Als hij plots wat gehuil hoort, beseft hij dat zijn piepjonge zoon Ting (Miu Tse) nog leeft. De dader van het bloedbad blijkt niemand minder dan een familielid te zijn van Hei-Kwun, namelijk Ling-Yee (Chuen-Hua Chi). Tijdens een spectaculair gevecht schakelt Hei-Kwun de gewetensloze Ling-Yee uit. Enkele jaren verder is Ting een uit de kluiten gewassen knaap geworden, die tevens een stevig potje kan vechten. Hei-Kwun en Ting trekken samen China rond en als ze in een klein dorpje terechtkomen besluiten ze zich te settelen als lijfwachten bij een rijke heer. Deze blijkt een zoon te hebben die een deel van een landkaart op zijn rug getatoeëerd heeft, en die leidt naar een beruchte maar rijkelijke ‘Shaolin-schat’. De andere delen staan op de rug van vier andere Shaolin-leerlingen. Al vlug komen er corrupte regeringsmensen op de jongens af om de kaart naar de schat te bemachtigen, maar dat is buiten Hei-Kwun en Ting gerekend. Deze gaan samen de strijd aan met de corrupte regeringsmensen.

Legend Of The Red Dragon (beter bekend als The New Legend Of Shaolin) is een amusante kungfufilm van de geflipte regisseur Wong Jing. Duizendpoot Jing is het bekendste om zijn met erotiek doorspekte films als Naked Killer en Raped By An Angel. Maar heeft ook enkele pareltjes van de Chinese actiecinema afgeleverd met de sublieme God Of Gamblers-films en het Jackie Chan-vehikel City Hunter. De man heeft dus een overschot aan talent, maar toch is deze film geen klassieker geworden. Want daar is het verhaal té rechtlijnig voor en is de geloofwaardigheid meer dan eens ver zoek. Wat dacht u van een 10-jarige knul die zichzelf meermaals op één vinger staat op te drukken! Ook voor actiester Jet Li lijkt dit maar een tussendoortje, want hij lijkt meermaals op automatische piloot staan te acteren. Maar gelukkig kan zijn oneindig charisma de film boven het niveau van de gemiddelde martial-artsfilm uittillen. Andere bekende namen in de cast zijn de aantrekkelijke seksbom Chingmy Yau (Naked Killer, High Risk), de piepjonge Miu Tse (The Enforcer, God Of Gamblers 2) en oudgediende Damian Lau (What Price Survival, Duel To The Death). De letterlijk duizelingwekkende gevechtschoreografie is wederom in handen van actiespecialist Corey Yuen. De man maakt er zoals vanouds weer werk van, maar toch bakt hij het deze keer soms te bruin en gaat dat ten koste van de geloofwaardigheid. Ons uiteindelijke oordeel van Legend Of The Red Dragon: verstand op nul en genieten van dit leuk kungfu-spektakel. Het moet niet altijd een meesterwerk zijn zoals Iron Monkey of Once Upon A Time In China.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is voldoende scherp met vrij warme en natuurlijk ogende kleuren. De gebruikte print lijkt wel niet opgekuist te zijn, want deze heeft regelmatig last te hebben van kleine vuiltjes en printbeschadigingen. Ook hebben we enkele digitale compressiefoutjes kunnen opmerken en een enkele keer een beeldflikkering. Filmgrain is regelmatig aanwezig en zo ontstaan er soms wat softere momenten. Al bij al toch een degelijke beeldkwaliteit. Qua geluid hebben we de keus tussen een Dolby Digital 5.1- en een DTS 5.1-track. Deze klinken beiden redelijk goed, maar spijtig genoeg zijn beide een Engelse ingesproken dub. En wat voor één! Waarschijnlijk één van de meest tenenkrullende dubs ooit! De man die Jet Li van een Engelse stem moet voorzien, kan zelf niet eens zo goed Engels en lijkt soms zelfs met een Russisch accent te praten. Een gemiste kans op het gebied van geluid.

EXTRA’S
Buiten de bioscooptrailers van Ali, Blade 2 en We Were Soldiers helemaal niets, zelfs niet de opzwepende trailer die RCV voor Legend Of The Red Dragon gecreëerd heeft! Triestige zaak…

CONCLUSIE
Legend Of The Red Dragon is een amusante actieknaller met gespierd opdondertje Jet Li in de hoofdrol. De film is geen klassieker maar zal veel Jet Li-fans toch aanspreken. Dus een mooie DVD-uitgave had zeker een welkom geschenk voor de fans geweest. Spijtig genoeg wordt hier een DVD afgeleverd met een afschuwelijke Engels ingesproken dubbing in plaats van de originele Cantonese track. Ook het volledig gemis aan extra’s maakt van deze release een pijnlijke teleurstelling.


cover
Studio: RCV

Regie: Wong Jing
Met: Jet Li, Chingmy Yau, Miu Tse, Chuen-Hua Chi, Damian Lau, Deannie Yip, Wong Jing

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201951


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij