:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROYAL BODYGUARD, THE
ROYAL BODYGUARD, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-12-05
TV-SERIE
David Jason, in een vorig leven de hoofdrolspeler uit A Touch of Frost (1992-2010) en de conciërge uit Porterhouse Blue ( 1987), kruipt in deze nieuwe Britse komische serie in de huid van Guy Hubble, een gepensioneerd militair die aangesteld wordt als hoofd van het koninklijke autopark, maar die het door omstandigheden tot bodyguard van de Engelse koningin schopt. Kolonel Dennis Whittington (Geoffrey Whitehead), hoofd van de Koninklijke Veiligheidsdienst, schrikt zich een aap als hij door Sir Edward Hastings (Tim Bentinck), secretaris van hare majesteit, op de hoogte wordt gebracht over Hubble’s bevordering, want hij kent de gepensioneerde ongeluksbrenger uit het leger, maar gezien de koningin zelf op de aanstelling van Hubble heeft aangedrongen, zit er niets anders op dan zich bij de feiten neer te leggen. Ondertussen maakt Guy Hubble zich op om de veiligheid van hare majesteit de garanderen tijdens een publieke toespraak en dat wordt een hele opdracht want MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst, deelt het paleis mee dat een Oost-Europees terroristisch commando de koningin zal proberen te vermoorden. Met zijn bij alle betrokkenen bekende flair én klunzigheid gaat Guy Hubble aan de slag en het mag een godswonder heten dat de koningin aflevering 1 overleeft!

 

Bedenkers van deze zesdelige comedy zijnMark Bussell en Justin Sbresni die eerder al een aantal humoristische series voor de Britse televisie schreven. Het is niet helemaal duidelijk waarom uitgerekend de BBC zich tot een aanschaf van deze productie liet verleiden, want The Royal Bodyguard blijft ver uit de buurt van soortgelijke producties waarmee de BBC in het verleden succes oogstte. The Royal Bodyguard is nl. grappig, maar nooit grappig genoeg en bovendien zie je de grappen als kijker van mijlen ver aan komen rollen. Toegegeven, we hebben een aantal keer flink gelachen, maar te weinig voor een dergelijke show en heel veel sketches zijn daarenboven ronduit flauw en compleet van de pot gerukt. David Jason is trouwens niet echt een groot acteur en zijn succes uit het verleden heeft ons inziens veel te maken met een perfecte casting, meer dan bijv. met echt talent. Op z’n 71ste is hij overigens te oud voor deze rol en z’n personage Guy Hubble is dan ook vaker zielig dan echt grappig.

 

Van karakterontwikkeling is er in The Royal Bodyguard geen sprake en dat is ook duidelijk niet de bedoeling. Over de achtergrond van de personages komen we bijv. niets te weten, want de serie steunt puur op intriges omtrent de onbehouwenheid van het hoofdpersonage en de pogingen van de hofhouding om hem te liquideren. Dat ze daarin niet slaagt, het zal u niet verbazen, want op het einde van elke aflevering is Guy Hubble uiteraard diegene die bewijst dat z’n aanstelling als koninklijke bodyguard een terechte keuze was: het puin dat z’n rampzalig optreden veroorzaakt, ruimt hij als bij wonder ook zelf op. Doch de scenario’s zijn weinig geloofwaardig of origineel en dat doet in combinatie met de gebrekkige humor voor liefhebbers van uitstekende Britse humor de deur wellicht definitief dicht, want The Royal Bodyguard is op het einde van de rit gewoon niet grappig genoeg.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zoals we dat van een BBC-productie mogen verwachten goed: scherp beeldmateriaal, realistische kleuren en een goed zwartniveau met een ondersteunende soundtrack.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
The Royal Bodyguard mist punch, goede scenario’s en een geloofwaardige hoofdacteur. Van uitstekende humor is niet echt sprake, waardoor deze serie niet meer is dan een flauw doorslagje van topproducties als On the Buses (1969-1973), Some Mothers Do ‘Ave ‘Em (1973-1978), ‘Allo ‘Allo! (1982-1982) of Keeping Up Appearances (1990-1995). Wij verwachten niet dat The Royal Bodyguard een vervolg krijgt.cover
Studio: JustBridge

Regie: Mark Bussell, Justin Sbresni
Met: David Jason, Geoffrey Whitehead, Tim Bentinck, Tim Downie, Georgie Glen, Daniel Cerqueira, Eleanor Matsuura

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983959125


Beeldformaat:
1:85.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij