:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 3
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 3
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-10-09
SERIE
Never change a winning team zegt men wel eens. In het geval van Star Trek The Next Generation is dat ook het geval. Dokter Beverly Crusher (Gates McFadden) die in seizoen 2 afwezig bleef, mag terug het team vervoegen, waardoor er voor de scenaristen opnieuw extra mogelijkheden gecreëerd werden. Nadat de serie tijdens het eerste en tweede seizoen wat tijd nodig had om op gang te komen, zit men met dit derde seizoen op warpsnelheid. De verhalen zijn volwassener, de speciale effecten zijn meer gevorderd en ogen veel geslaagder, de missies zijn spannender en de onderlinge relaties van de crewleden worden dieper uitgespit. De terugkeer van Beverly Crusher betekent dat de emotionele band met haar zoon -en tegelijk ettertje van dienst- Wesley Crusher (Wil Wheaton - nog steeds acterend als een houten plank) opnieuw opgepikt en hechter wordt. Later in de serie, in de aflevering Ménage à Troi waarin Deanna's moeder eveneens een belangrijke rol speelt, wordt Wesley door Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) bovendien van leerling-cadet tot volwaardige cadet gepromoveerd. Niemand van de crew ontsnapt trouwens aan een persoonlijke tegenslag of een moment van geluk. Zo wordt onder meer Riker (Jonathan Frakes) in A Matter Of Perspective valselijk beschuldigd van moord; in Sins of the Father blijkt Worf een broer te hebben die hij nooit heeft gekend; de relatie tussen Riker en Deanna Troi (Marina Sirtis) flakkert weer op; Jean-Luc Picard wordt ontvoerd en als kloon teruggeplaatst zonder dat de andere leden er iets van merken, en wordt hij in The Best of Both Worlds Part I bovendien ontvoerd door de vijandige Borg. En met de dreigende Borg sluit seizoen 3 dan ook af, opgedeeld in twee episodes waarvan je het vervolg kan bekijken aan het begin van seizoen 4, een cliffhanger van formaat dus!


AFLEVERINGEN
De DVD-box bevat zeven schijfjes waarop alle 26 afleveringen van het derde seizoen terug te vinden zijn: Evolution, The Ensigns of Command, The Survivors, Who Watches The Watchers, The Bonding, Booby Trap, The Enemy, The Price, The Vengeance Factor, The Defector, The Hunted, The High Ground, Deja Q, A Matter of Perspective, Yesterday's Enterprise, The Offspring (geregisseerd door Jonathan Frakes), Sins of the Father, Allegiance, Captain's Holiday, Tin Man, Hollow Pursuits, The Most Toy, Sarek, Ménage à Troi, Transfigurations en The Best of Both Worlds Part I. Een synopsis bij elke aflevering vind je op de officiële Star Trek website.

BEELD EN GELUID
Star Trek The Next Generation behoudt op DVD het oorspronkelijke 1.33:1 beeldformaat, zoals het in die tijd trouwens werd opgenomen. De kwaliteit is over het algemeen beter dan het seizoen 1 dat we enkele maanden geleden besproken hebben. Detail en scherpte zijn voldoende en het contrastniveau is zo goed als optimaal geregeld. Tevens valt het op dat de speciale effecten veel beter verwerkt zijn in de studio-opnames, wat in het eerste seizoen 1 niet altijd even goed gelukt was. Het Dolby Digital 5.1 geluid (448 kbps) klinkt opnieuw fris en overtuigend. De hoofdmoot van de actie speelt zich af in de voorste speakers met gebruik van directionele geluidseffecten en split-surround in de achterste kanalen. De lage tonen ondersteunen de actiescènes voldoende, maar net als bij seizoen 1 mochten ze gerust nog wat dieper doorgaan.


EXTRA’S
Deze box bevat zoals gezegd het complete derde seizoen van The Next Generation en bestaat net als de voorgaande seizoenen uit zeven dvd's. De box is vervaardigd uit een stevig plastieken omhulsel, voorzien van het Star Trek-logo. Heb je alle zeven seizoenen in je bezit, vormen deze boxen een mooi en coherent geheel binnen je verzameling. Binnenin bevinden zich dan de zeven schijfjes in een uitklapbaar doosje. Elke box bevat bovendien een informatief boekje. De extra’s bevinden zich op de zevende schijf en bestaan uit een viertal korte documentaires. Mission Overview (17 min.) biedt een blik achter de schermen van het derde seizoen met de nodige interviews met cast en crew. Het steeds weerkerende Selected Crew Analysis (13 min. 30) handelt over de personages in de serie en welke ervaringen de acteurs hiermee hadden. De featurette Production (20 min.) behandelt het technische aspect van seizoen 3 en bevat naast achtergrondbeelden ook een heleboel interviews met crewleden en de componist. In Memorable Missions (13 min.) tenslotte halen cast en crewleden herinneringen op over specifieke afleveringen en gebeurtenissen die zich tijdens het derde seizoen voordeden.

De extra’s worden Nederlands ondertiteld (uitschakelbaar).


CONCLUSIE
Elke Star Trek-fan moet deze knappe box in de collectie opnemen. Het derde seizoen overtreft wat verhaal, karakteruitwerking en speciale effecten betreft zonder al te veel moeite de twee voorgaande seizoenen. De presentatie op dvd is opnieuw uitstekend waarbij de beeldkwaliteit er op vooruit gegaan is. Een aanrader!


coverStudio: Paramount

Regie: Gabrielle Beaumont, Tom Benko, Cliff Bole, Timothy Bond, David Carson, Chip Chalmers, Jonathan Frakes, Winrich Kolbe, Les Landau, Robert Legato, Robert Scheerer, Robert Wiemer
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner, Wil Wheaton, Whoopi Goldberg, Colm Meaney

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
89-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1200 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557013


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Mission Overview
• Selected Crew Analysis
• Production
• Memorable Missions
• Boekje met info

Andere recente releases van deze maatschappij