:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TERMINATOR, THE
TERMINATOR, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-01-01
FILM
In 2029 is de heerschappij van de wereld overgenomen door een artificieel intelligentiesysteem dat erop uit is om de mensheid volledig uit te roeien. Om de charismatische leider van het verzet, John Connor, uit te schakelen, sturen de robots een Terminator (Arnold Schwarzenegger) naar 1984, een cyborg (cybernetisch organisme) die erop uit is om Sarah Connor (Linda Hamilton) te doden, zodat ze nooit een kind zal kunnen verwekken en de toekomst zal veranderen in het nadeel van de mensheid. Het verzet heeft echter op het laatste nippertje, vóór de vernietiging van de tijdmachine, ook nog een menselijke soldaat naar 1984 kunnen sturen. Kyle Reese (Michael Biehn) heeft als enige opdracht Sarah Connor te laten overleven. De tijd dringt echter, want de Terminator is systematisch bezig met alle Sarah Connors uit het telefoonboek één voor één om zeep te helpen. De niet al te snuggere politie arresteert Reese, maar wanneer de Terminator op meedogenloze wijze iedereen in het politiestation komt uitmoorden, zien Reese en Sarah de gelegenheid om te ontsnappen. Terwijl er een mooie maar gedoemde liefde groeit tussen het koppel tortelduiven, bereidt de Terminator zijn finale confrontatie voor.

De overlevering wil dat James Cameron, ooit aan het ziekbed gekluisterd, in een koortsdroom begon te ijlen over een dystopische toekomst waarin robotten een etnische zuivering op de mensheid uitvoerden. Goed en wel wakker moet de man beseft hebben dat hij met zijn premisse goud in handen had, maar dat The Terminator een film zou worden die de annalen van de filmgeschiedenis zou ingaan, had zelfs Cameron op dat moment waarschijnlijk nooit vermoed. Deze B-film is in de loop der tijd uitgegroeid tot dé cultfavoriet bij uitstek. Bodybuilder Arnold Schwarzenegger, een gelimiteerd acteur die echter de perfecte uitstraling heeft om een meedogenloos koele killer robot te spelen, is met zijn houterige stijl van acteren en zijn raar buitenlands accent toevallig zeer goed gecast in zijn rol, en werd een household name. De carrière van James Cameron kwam dankzij deze film, die hij met veel passie regisseerde, ook in een stroomversnelling. In 1991 zou Cameron overigens nog een tweede keer toeslaan met Terminator 2: Judgment Day waarin hij zijn Terminator-universum zou uitbreiden met een jonge John Connor, waarbij de film zich vooral onderscheidt door de veel uitgebreidere hoeveelheid speciale effecten. De speciale effecten van de hand van Stan Winston zijn in deze film soms nog redelijk knullig, zo is elke scène waarin de van zijn vlees ontdane T-101-robot volledig van top tot teen te bewonderen is, gedaan in een soort stop-motion die niet zou hebben misstaan in een film van Ray Harrenhausen. Hier is spijtig genoeg wat aan te merken dat The Terminator met een shoestring budget is gefilmd, maar Cameron heeft dan toch tenminste de verdienste gehad dat hij het minimum aan middelen heeft aangewend om een maximum aan effect te behouden. De grimmige sfeer van Camerons wereld vol dood en vernieling is echter al volop te aanschouwen in dit eerste deel. Het is makkelijk om de film af te kraken als een orgie van zinloos geweld; de bittere, fatalistische ondertoon tilt het verhaal naar een hoger niveau. Romantiek, actie en horror, met af en toe een streepje zeer zwartgallige humor, maken dat deze film moeilijk in één hokje te stoppen valt.

BEELD EN GELUID

Dit is reeds de tweede keer dat The Terminator op Blu-ray verschijnt; een eerste release, alleen bestemd voor de Amerikaanse markt en van vrij lage kwaliteit, moet nu plaats ruimen voor een nieuwe, voorlopig alleen in regio B te verkrijgen heruitgave waarvoor tenminste voor beeld en geluid alles uit de kast werd gehaald. De nieuwe beeldtransfer is afkomstig van een 4K-scan en is zodanig solide dat alleen de freaky haarkapsels verraden dat deze film uit de eerste helft van de jaren 80 stamt. De beeldtransfer is rijk aan details, en een stuk helderder dan elke The Terminator-release die totnogtoe is verschenen. Blijkbaar zijn de kleuren wat op punt gesteld, maar de stijlbreuk is niet zo radicaal dat het de sfeer van de film zou verpesten. Alle veranderingen die met deze nieuwe transfer zijn aangebracht maken de filmervaring alleen maar beter. Ruis of artefacts, edge enhancement of compressieproblemen zijn compleet afwezig. De geluidstrack is opgepompt naar DTS-HD MA 5.1; dit is niet de eerste keer dat men deze heeft opgevoerd, want de originele film bevatte slechts een monotrack. Wellicht zou het uit historisch oogpunt interessant geweest zijn om deze voor historische redenen ook nog bewaard te hebben, maar de geluidskwaliteit is fenomenaal. De diepe bassen wanneer de elektrische sfeer van de tijdmachine uit een hoop bliksems ontstaat, de vernielingen die de Terminator aanbrengt en de finale scène in de metaalpersfabriek zijn van referentiekwaliteit. Wat ook een enorme winst is ten opzichte van de dvd is dat de voornamelijk elektronische en intussen legendarische muziekscore van Brad Fiedel zonder PAL-speedup veel beter tot haar recht komt.

EXTRA'S

Mijn laaiend enthousiasme over deze release wordt enigszins getemperd door de ronduit bedroevende selectie aan bonusmateriaal, die in schril contrast staat tot de copieuze bonussectie van de dvd. De documentaire "Creating the Terminator: Visual Effects & Music" (12:57) is de enige sectie die uit de langere making of-documentaire Other Voices op de dvd werd gelicht, en waarom precies deze wel en de andere stukken de Blu-ray niet hebben gehaald, is ons een compleet raadsel. In de documentaire komen onder meer de pyrotechnicus, de special effects-supervisor en componist Brad Fiedel aan het woord. In "The Terminator: A Retrospective" (20:30) kijken James Cameron en Der Governator Schwarzenegger terug op het onverwachte succes van hun klassieker. De Terminated Scenes (9:51) bevatten zeven niet gebruikte stukjes.

CONCLUSIE

De release van deze cultklassieker, die als laatste op Blu-ray wordt uitgegeven, zal zeker op applaus onthaald worden door de fans. Vooral de beeldkwaliteit is geremasterd dat het een genoegen is, maar helaas is de bonussectie ergens onderweg getermineerd. He'll be back!coverStudio: Fox

Regie: James Cameron
Met: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Lance Henriksen, Michael Biehn, Rick Rossovich, Bess Motta, Earl Boen

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626049050


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD HR 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Documentaire "Creating the Terminator: Visual Effects & Music"
• Documentaire "The Terminator: A Retrospective"
• Verwijderde scènes "Terminated Scenes"

Andere recente releases van deze maatschappij