:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - VOLUME 6
FUTURAMA - VOLUME 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-01-27
INLEIDING
Met zijn verhuis naar Comedy Central wordt Futurama ons nu in deeltjes opgelepeld. Een production run van 26 afleveringen wordt verdeeld over 2 uitzendseizoenen, wat betekent dat we elk jaar in de zomermaanden 13 nieuwe afleveringen voorgeschoteld krijgen. Waar volume 5 nog in de Verenigde Staten in een regiogecodeerde versie verscheen en we moesten wachten totdat het seizoen ook in Engeland op Blu-ray verscheen, bereikte ons het goede nieuws dat volume 6 regiovrij was en ik deze zonder problemen kon importeren. Aangezien Fox in de Benelux meer tijd en energie schijnt te steken in de debiele strapatsen van Peter Griffin uit Family Guy, en aangezien Futurama waarschijnlijk té intelligente humor zal zijn, zijn we nog maar eens op import aangewezen.
De dertien afleveringen van mijn favoriete televisiereeks aller tijden hebben me weer eens ettelijke avonden de lachstuipen bezorgd. Het beperkt aantal afleveringen laat de scenaristen toe om geeky humor en talloze referenties naar de populaire cultuur te verweven met scripts die nu weer eens grappig, dan weer ontroerend, maar voornamelijk beide zijn, waarbij heikele onderwerpen niet ontweken worden en zonder blad voor de mond heikele thema's niet vermeden worden. In Benderama bijvoorbeeld dreigt te wereld ten onder te gaan aan een zichzelf op kleinere schaal replicerende Bender. Wanneer de professor de formule toont voor de totale massa ingenomen door de Bendertjes, heeft iedereen door dat de reeks in kwestie divergeert, wat betekent dat uiteindelijk het universum eraan tenonder zal gaan; alleen Fry weet met zijn sullige naïviteit in de verste verten niet wat er aan de hand is. Cold Warriors bevat dan weer enkele prachtige flashbacks naar Fry's jeugd, waarin met een paar simpele anekdotes wordt geschetst hoe complex zijn verhouding met zijn vader moet geweest zijn. De aflevering Möbius Dick bewijst ons dat de auteurs moeiteloos hun klassiekers kennen, en All The President's Heads is een zalige alternatieve tijdlijn-spoof waarvan inhoudelijk geen moer klopt, maar die des te zwieriger omgaat met het gegeven dat één kleine stommiteit in het verleden dramatische consequenties kan hebben voor de toekomst.
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. The Silence Of The Clamps: Planet Express moet een pakje afgeven bij een exclusief feestje van de Robot-maffia. Bender profiteert van de gelegenheid om de party te crashen. Hij is er ongewild getuige van hoe TV-ster Calculon, die voor de maffia werkt, in elkaar wordt geslagen, en hij slaat een dochter van de Don aan de haak. Als dat allemaal uitkomt is er natuurlijk maar één mogelijke uitkomst: Bender moet dood. Zijn enige kans in redding bestaat erin onder te duiken en een nieuwe identiteit aan te nemen, zo geheim zelfs dat Fry die niet mag weten. En al maar goed, want voor Benders vervanging komt Clamps solliciteren. Die maakt dadelijk alle andere sollicitanten van kant, en hij mag beginnen werken voor Planet Express.

Disclaimer: NO REFUNDS

2. Möbius Dick: De Professor heeft een standbeeld besteld voor de eerste Planet Express Crew, die nooit levend is teruggekeerd. Om het tijdverlies te compenseren dat ze hebben opgelopen nadat ze de beeldhouwers erop hebben geattendeerd dat er een schrijffout in het opschrift stond, vliegt Leela met de crew door de Bermuda Tetrahedron, een gebied waar alle schepen schijnen te stranden. Daar binnen worden ze geconfronteerd met een walvis die in vier dimensies schijnt te leven, en Leela geraakt geobsedeerd door de jacht op het beest.

Disclaimer: FEATURING SPARKY, THE INVISIBLE ELF

3. Law And Oracle: Wanneer hij het beu is dat hij geen schijn van kans maakt om ooit op Planet Express promotie te maken, én omdat Leela op mannen in uniform schijnt te vallen, laat Fry zich inschrijven in de politieschool. Fry maakt carrière en mag bij de Future Crime Division, de eenheid die zich bezighoudt met het voorkomen van misdaden die nog moeten gebeuren. Het Orakel, dat de misdaden voorspelt, ziet hoe Bender een zeldzame fles whisky achterover drukt. Als Fry echter de toekomst zou veranderen en Bender zou tegenhouden, zou het de dood betekenen van de rest van de Planet Express crew.

Disclaimer: FOR THE SOPHISTICATED SHUT-IN
4. Benderama: De professor heeft een machine uitgevonden die materie kan repliceren, weliswaar op kleinere schaal. Bender steelt het toestel omdat hij twee kopieën van zichzelf wil maken om onder zijn vervelende klusjes uit te komen. Helaas komen de twee kopieën op hetzelfde lumineuze idee, en op de duur wordt de wereld bedreigd door een heuse Benderplaag.

Disclaimer: OTHERS ASK, "WHAT IF?" WE ASK, "WHY IF."

5. The Tip Of The Zoidberg: Waarom mag dokter Zoidberg ondanks zijn grove incompetentie bedrijfsarts blijven bij Planet Express? Na de zoveelste mislukte operatie wil de bemanning hem aan de deur zetten, maar professor Farnsworth houdt hem de hand boven het hoofd. Om de verklaring te vinden moeten we 75 jaar terug in de tijd, toen Zoidberg en Farnsworth door Mom werden uitgezonden om een Tritoonse Yeti te vangen.

Disclaimer: IT'S TENTACULAR!

6. Ghost In The Machines: Wanneer Fry de opmerking maakt dat hij menselijk leven belangrijker vindt dan robotleven, is Bender kwaad. Ditmaal gaat hij naar een zelfmoordhokje en meent hij het! Het stoffelijk overschot van Bender wordt op Planet Express gedumpt; Benders geest is intussen opgenomen in de software cloud. Hierdoor kan hij komen spoken in alle elektrische apparaten. De robotduivel, die nog een eitje te pellen heeft met Fry, belooft Bender zijn aardse voorkomen terug als Bender erin slaagt om Fry zich dood te laten schrikken.

Disclaimer: #1 MOST VIEWED SHOW AMONG VIEWBOTS

7. Neutopia: Als Planet Express geen 11 miljoen kan ophoesten, wordt hun gebouw in beslag genomen. Tijdens een noodvergadering komen er twee noodplannen op tafel: ofwel moeten de vrouwelijke personeelsleden figureren in een naaktkalender, ofwel moet Planet Express een luchtvaartmaatschappij beginnen. Het eerste plan mislukt omdat er maar 3 vrouwelijke bedienden zijn, en een kalender meer dan 3 maanden moet tellen. Het tweede plan mislukt ook want de maiden trip eindigt met een crash op een planeet waar het begrip geslacht van geen tel is.

Disclaimer: PROVIDES A FULL DAY'S SUPPLY OF VITAMIN F!
Disk 2:
8. Yo Leela Leela: Leela probeert in het weeshuis een sprookje te vertellen, maar haar fantasie laat haar in de steek. Daarom trekt ze zich terug op een verlaten planeet, om in alle rust een sprookje te kunnen schrijven. Haar verzinseltjes over fictieve figuurtjes die in hun gedragingen op naïeve kleuters lijken, slaan aan bij het publiek en ze krijgt een contract voor een televisieshow. Bender komt er echter achter dat de wezentjes echt bestaan en Leela slechts een geschreven neerslag maakt van wat hen overkomt.

Disclaimer: PENETRATES EVEN THE THICKEST FOIL HAT

9. Fry Am The Egg Man: Na Leela's nieuwste obsessie mag er in de keuken van Planet Express alleen maar biologisch voedsel gebruikt worden. Op een marktje koopt Fry en ei, dat bevrucht schijnt te zijn. Hij neemt het als zijn missie op om het dier op de wereld te helpen (en het dan op te eten), maar eens het wezentje geboren is krijgt Fry de slachtpartij niet meer over zijn hart. En da's jammer, want het wezen is een soort van vampier die de botten uit vee zuigt. Fry en Leela proberen het dier in zijn natuurlijke habitat terug uit te zetten, maar de lokale bewoners hebben er net den al aan gedaan om het dier uit te roeien...

Disclaimer: THE ONE BRIGHT SPOT IN YOUR LIFE!

10. All The President's Heads: Fry heeft een bijbaantje waarbij hij de hoofden van de presidenten moet bewaken. Wanneer de crew van Planet Express er 's nachts een feestje bouwt, ontdekt professor Farnsworth dat de vloeistof in de bokalen een stof bevat waardoor ze kunnen tijdreizen. Hij wil van de gelegenheid gebruik maken om de smet op het familieblazoen van de Farnsworthen, David Farnsworth, een valsmunter die briefjes van 2/3 dollar drukte, onschadelijk te maken. Fry verandert per ongeluk de loop van de geschiedenis, en wanneer de crew terugkeert naar de 31ste eeuw, heeft de Amerikaanse onafhankelijkheidsrevolutie nooit plaatsgevonden, en is Amerika een kolonie van de Britten geworden.

Disclaimer: APPLY VIEWING OIL NOW
11. Cold Warriors: Fry loopt een verkoudheid op. Op zich niet zo'n wereldschokkend nieuws, maar de gewone verkoudheid is al 500 jaar uitgeroeid en de mens is er niet langer immuun tegen. Planet Express wordt in quarantaine geplaatst, maar Bender doorbreekt de perimeter en verspreidt overal waar hij komt het snot van dr. Zoidberg. In zijn welbekende empathische stijl beslist Richard Nixon dat New New York door Zapp Brannigan in de zon moet worden gekeild, tenzij ze op tijd een vaccin vinden.

Disclaimer: WE'RE FOLLOWING YOU, BUT NOT ON TWITTER

12. Overclockwise: Bender kan maar niet winnen bij computerspelletjes omdat hij te traag is. Cubert weet daar wel raad op en stelt de processor van Bender af op meer dan 100 %. Wanneer Mom daar achter komt, stuurt ze een leger robots om Bender weer op zijn originele processorsnelheid terug te zetten. Bender begint echter sneller en sneller te leven, en het is maar een vraag of Mom's robotten (of iemand, for that sake), hem ooit nog te pakken gaat krijgen. Leela en Fry gaan intussen weer door een crisis in hun relatie. Fry hoopt dat Bender met zijn vooruitziende gaven kan zien hoe het voor hen ooit zal uitpakken, maar Bender wil er geen antwoord op geven.

Disclaimer: SOON TO BE A HIT TELEVISION SHOW

13. Reincarnation: In deze aflevering krijgen we drie Futurama-shorts te zien in een andere tekenstijl. Eerst zien we hoe de personages er zouden uitzien als ze in een Max Fleischer-cartoon zouden meespelen, daarna krijgen we een stuk aflevering met graphics van een 8-bitsysteem. Tenslotte worden we getrakteerd op een Futurama in een compleet debiele manga-stijl, inclusief alle clichés uit het genre.

Disclaimer: REINCARNATION
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van dit halve seizoen ligt uiteraard in het verlengde van volume 5, maar waar de productie van beide halve seizoenen samen gebeurde, is er blijkbaar op volume 6 wel wat meer aandacht besteed aan de transfer, en scoort volume 6 een stuk beter op de afwezigheid van gekartelde lijntjes en compressie, alhoewel het probleem niet helemaal verdwenen is. De combinatie van simpele, met de hand getekende tweedimensionale animatie met hier en daar computermodellen om bijvoorbeeld de wiskundige vergelijkingen in de action room van Planet Express in de lucht te laten zweven, slaat aan, en het beperkte kleurpalet dat steunt op een eerder karig aantal kleuren bij de uitwerking van de personages, geeft Futurama dadelijk zijn herkenbare stijl weer: no-nonsense, strak afgelijnd, met vibrante kleuren en sterke zwartwaarden. De DTS-HD MA 5.1-track is de enige aanwezige - van de gruwel van de Duits of Spaans gedubde versie blijven we gespaard - en alhoewel er graag al eens uitgehaald wordt met een lasergevecht van de Nimbus of zwaar gerommel wanneer er weer eens een alien ontsnapt, blijft Futurama's voornaamste verkoopargument toch vooral de gortdroge humor, die uiteraard goed tot haar recht komt met kristalheldere dialogen.
EXTRA'S
Net zoals bij The Simpsons is dé aantrekkingskracht van de bonussectie ongetwijfeld het feit dat elke aflevering is voorzien van een audiocommentaar, wat een tegengewicht moet bieden aan de voor de hand liggende afwezigheid van behind the scenes-materiaal. Kern van elk commentaartrack is het duo Matt Groening-David X. Cohen die als uitvoerende producenten het best geplaatst zijn om een totaaloverzicht op het Futurama-universum te bieden. Ze worden bijgestaan door animatoren en scenaristen, die allen zeer informatieve bijdragen aan de diverse afleveringen bieden. Er bestaat in tegenstelling tot The Simpsons niet zoiets als een gedrukt compendium met trivia, maar deze commentaartracks zijn het next best thing. Beide disks bevatten een band met Deleted scenes (14:56), en in Professor Farnsworth's Science of a Scene (17:11) krijgen we nog meer Good news, everybody, want de professor zelf toont ons het een jaar durend proces van het produceren van één aflevering. In Reincarnation Explained! (6:47) vertelt regisseur Peter Avanzino ons de invalshoek bij de ietwat bizarre slotaflevering waarbij men Futurama in drie compleet uit elkaar drijvende animatiestijlen heeft vereeuwigd. In de Futurama F.A.Q. (11:27) tenslotte beantwoorden twee scenaristen vragen van de fans. En om Bender te parafraseren: "Remember, there are no stupid questions, only stupid fans."

Minpunt is de verpakking, waarmee de makers de groene kaart willen trekken, maar die niet duurzaam is omdat je er de disks over karton uit moet schuiven.
CONCLUSIE
Na het schrappen van Futurama op Fox heeft Comedy Central de reeks een tweede leven geboden, zij het dan wel tegen een gereduceerd tempo van 13 afleveringen per seizoen, wat nog altijd beter is dan géén Futurama, natuurlijk. Opmerkelijk is dat de kwaliteit van de afleveringen hier compleet niet onder te lijden heeft, en de disk opnieuw een opeenvolging van instant classics is geworden. De humor is niet even toegankelijk als de strapatsen van Homer Simpson die een baksteen naar zijn hoofd geslingerd krijgt en "D'oh!" zegt, maar het tweede geesteskindje van Matt Groening blijft, ondanks het feit dat het het ondergewaardeerde broertje blijft, geweldig spitant.


coverStudio: Fox

Regie: Frank Marino, Dwayne Carey-Hill, Stephen Sandoval, Crystal Chesney, Raymie Muzquiz, Ray Claffey, Peter Avanzino
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2010

Leeftijd:
NR

Speelduur:
281 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
02454375249380


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC, Frans, Spaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 13 audiocommentaren
• Deleted scenes
• Documentaire "Professor Farnsworth's Science of a Scene"
• Documentaire "Reincarnation Explained!"
• Documentaire "Futurama F.A.Q."
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij