:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UKI
UKI
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2013-07-10
SERIE
In een zonnebloemenveld, vlakbij een prachtig bos, woont het klein, geel, gevleugeld wezentje Uki. Net zoals alle kleine wezentjes staat Uki te popelen om de wereld rondom te verkennen. Onder het waakzame oog van Zon en Wolk trekt Uki eropuit in de mooie groene wereld die voor hem openligt. Gelukkig moet Uki niet alleen op ontdekkingstocht. In het bos wonen immers heel wat vriendjes die met Uki mee op avontuur willen. Door te spelen met Konijn, Egel, Schildpad, Eend en Eekhoorn leert Uki elke dag iets nieuws. Zo ontdekken Uki en zijn vriendjes bijv. hun eigen schaduw, leren ze verstoppertjes spelen, spelen ze op de glijbaan of de schommel en ontdekken ze de wonderen van de natuur.

Uki is een animatiereeks – bestaande uit 51 afleveringen –  voor de allerkleinsten.  Eigenlijk richt de reeks zich tot kinderen van 1 tot 4 jaar, maar ook jongere kindjes kunnen genieten van de felle kleuren, de vrolijke deuntjes en de simpele verhaallijnen. Uki is de verpersoonlijking van een vrolijke, nieuwsgierige peuter die graag nieuwe dingen leert. Elke aflevering duurt 5 minuten en vertelt, zonder woorden, een dag uit het leven van Uki en zijn vriendjes. Doordat elke aflevering op dezelfde manier is opgebouwd, is er een grote herkenbaarheid voor de kindjes. Ondanks het feit dat er niet gesproken wordt in Uki, worden de verhalen en de emoties van Uki en zijn vriendjes toch zeer duidelijk overgebracht door lichaamstaal en kleine geluidjes. Ook erg leuk is dat elk personage uit Uki zijn eigen karakter heeft. Egel is lief, maar wel een beetje onzeker, Schildpad is de lamme goedzak van de reeks terwijl Konijn iets meer een willetje heeft (hij wil altijd winnen, durft wel eens vals spelen, …). Eekhoorn is dan weer de actiefste van de groep. Uki richt zich geregeld tot zijn publiek. Hij lacht naar de camera en zwaait naar de kijkertjes. Een eenvoudige manier om de kinderen te betrekken bij wat er op het scherm gebeurt. Bovendien speelt Uki heel vaak met speelgoed waar kindjes uit de doelgroep ook mee spelen (een bal, een kegel met ringen, …) waardoor de herkenbaarheid voor de kinderen wordt verhoogd.

De dvd-box van Uki bevat vijf dvd’s waarop telkens tien afleveringen terug te vinden zijn. De eerste dvd bevat voorts nog een extra aflevering en de clip van het Uki-lied; de tweede dvd bevat een extra ritmebonus.

BEELD EN GELUID
De eerste aflevering – of beter de eerste dvd uit de box – zien er ronduit schitterend uit. De mooie heldere kleuren, de scherpe aflijning, het plaatje klopt helemaal. We kunnen dan ook niet begrijpen waarom het ineens misgelopen is. Bij de latere afleveringen is immers niet veel meer van deze zorg voor het beeld te merken. Meer zelfs, de aflijning is zo slecht dat het ergerlijk wordt. Gelukkig is het jonge volkje meestal iets minder kritisch. In Uki wordt niet gesproken. De hele aflevering wordt daarentegen wel ondersteund door mooie, zachte en vrolijke muziek. Het geluid is uiteraard gewoon stereo, maar komt toch mooi tot zijn recht.

EXTRA'S
De eerste dvd uit de box bevat naast een extra aflevering ook nog de clip van het Uki-lied. De tweede dvd bevat een extra ritmebonus.

CONCLUSIE
Uki is een hele mooie animatiereeks voor kinderen. Bovendien biedt Uki nog de nodige rust in tegenstelling tot het hypergedoe dat tegenwoordig zo vaak voorkomt in kinderprogramma’s. Ons hart (en voornamelijk dat van de jongste telg) heeft Uki alvast kunnen veroveren.


cover
Studio: Universal Music

Regie: -
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4/10


Regio:
0

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
AL

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0602537175871


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:

• Bonusafleveringen
• Clip van het Uki-lied