:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLASHDANCE
FLASHDANCE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-10-23
FILM
Een ferm brokje jaren '80-nostalgie. Dat is de beste manier om Flashdance in een notedop samen te vatten. Het was één van die films waarbij alles op z'n plaats viel en een onverwachte blockbuster het resultaat werd. De regisseur had op dat moment nog maar één langspeelfilm achter de rug en de hoofdrol werd toegewezen aan een onbekende actrice: Jennifer Beals. Don Simpson en Jerry Bruckheimer hadden echter (zoals bij zoveel blockbusters) het volste vertrouwen in zowel project, regisseur als hoofdactrice en zetten het licht op groen. Paramount had er in 1983 één van de grootste hits van het jaar mee, de soundtrack brak alle records en de film bracht een volledige hype met zich.

Het verhaal is vrij rechtlijnig en simpel maar daarom niet minder sympathiek. Alexandra Owens (Beals) droomt ervan ooit te studeren aan een prestigieus dansconservatorium in Pittsburgh. Ze heeft veel talent, maar geen middelen om normaal te trainen. Overdag werkt ze immers als lasser en 's avonds gaat ze, om de eindjes aan elkaar te knopen, het podium op van ongure bars als 'flashdancer'. Echter met de hulp van haar mentor, beste vriendin en grote liefde (haar baas !) zal ze haar droom proberen waar te maken.

Neem dit ingenieus plot gecombineerd met de ééndimensionele karakters en je kan je afvragen wat deze film nu echt de moeite waard maakt? De terkortkomingen worden voor het grootste deel weggewerkt door het losse en speelse karakter van de film, maar eveneens door de muziekvideo-achtige montage en prachtige soundtrack. Wat er ook van is, in de jaren 80 werd er massaal gereageerd op deze dansprent, zelfs in een zodanige hoeveelheid dat een korte maar hevige modetrend onstond. Twintig jaar later heeft de film echter veel van z'n impact verloren maar dat zal de vele fans over de gehele wereld worst wezen. Flashdance is en blijft één van de klassiekers in het genre.

BEELD EN GELUID
Paramount Home Entertainment heeft duidelijk beslist om deze film snel en zonder veel zorg op ons los te laten. Alhoewel ze zich toch de moeite getroost hebben om een Dolby Digital 5.1-track toe te voegen klinkt deze bedroevend. Okee, we houden rekening met de tand des tijds maar dit moest volgens ons toch beter gekund hebben. De surrounds klinken dof en zijn bitter weinig aanwezig. Enkel bij de schitterende soundtrack worden ze volop aangesproken maar deze klinkt dan in zijn geheel redelijk hol. De voorste speakers doen hun werk echter wel goed zodoende dat de dialogen toch volop verstaanbaar zijn. Op beeldvlak ook weinig positief nieuws: het 1.78:1 anamorfisch beeld waarvan sprake op het doosje doet het beste vermoeden, doch de print zit vol grain, is onhelder en laat onmiddellijk een héél onverzorgde indruk.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Een klassieker die een onwaardige dvd-behandeling krijgt toegemeten. De fans zullen hierover zeker niet te spreken zijn. Deze uitgave doet echter met grote zekerheid vermoeden dat er een special edition aankomt. Zeker niet aarzelen mocht je intussen deze kale versie voor een prikje op de kop kunnen tikken.


cover
Studio: Paramount

Regie: Adrian Lyne
Met: Jennifer Beals, Michael Nouri, Belinda Bauer, Lilia Skala

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865557358


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Kroatisch, Sloveens, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij