:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UP IN THE AIR
UP IN THE AIR (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-07-22

FILM
Ze bestaan nog hoor, cineasten die een eigenzinnige stempel op de cinema drukken. In de top van mijn favorietenlijstje prijken namen als Nicolas Winding Refn (hoe kan het ook anders!), Sofia Coppola en natuurlijk ook Jason Reitman. Als de naam je bekend in de oren klinkt, dan zal zijn vader daar waarschijnlijk voor iets tussen zitten, want pa Ivan is immers de sterregisseur van Ghostbusters. Jason gooide het echter over een heel andere boeg en specialiseerde zich in (duur gemaakte) indiefilms, prenten die gaan over de gewone dingen van het leven of gewoon zo van die onderwerpen die het steevast goed doen op het Sundance Filmfestival.

Reitman bracht ons al eerder in extase met Juno (al was het maar omdat Ellen Page daarin werd ontdekt!), Thank You For Smoking, een beetje later met Young Adult en natuurlijk ook met Up In The Air. De dvd heeft misschien wel een belachelijk hoesje (je zou inderdaad zweren dat het om een stom vehikel gaat waarin een stewardess op een knappe piloot verliefd wordt), maar gelukkig is de film dat helemaal niet. Ryan Bingham (George Clooney) brengt wel veel van zijn tijd in het luchtruim door, doch kan hij geen vliegtuig besturen. Hij reist van staat naar staat om personeel te ontslaan. Als de directie van een bedrijf in moeilijkheden niet over de nodige ballen beschikt om een overtollige medewerker de laan uit te sturen, dan komt BIngham op de proppen. Een rotklus, want een ontslagen personeelslid durft wel eens de pedalen te verliezen, maar met een tandpastaglimlach en wat vage woorden denkt Bingham evenwel dat hij de pineut een dienst bewijst (die andere uitdaging die anders nooit zou genomen worden, weet je?) Bingham heeft geen familieleven, de luchthaven is zijn thuis en hij is er apetrots op dat hij jaarlijks 350.000 mijl met het vliegtuig aflegt, de afstand naar de maan is 250.000 mijl. De toekomst van de gewiekste zakenman komt echter in het gedrang als Natalie Keener (Anna Kendrick) op het toneel verschijnt. Deze  jonge medewerkster heeft namelijk een plan ontworpen dat de reiskosten met 85% zal verminderen. De oplossing is simpel, mensen ontslaan via een videochat. Baas Craig (Jason Bateman) is in de wolken met het nieuwe idee, maar Ryan is dat niet, zijn mooi georganiseerd hotelleventje staat immers op het spel.

Met wat goede wil zou je Up In The Air als een satire over de huidige Amerikaanse economie kunnen noemen. En toch, alhoewel Walter Kirns roman, waarop de film gebaseerd is, de yuppies in hun blootje zet, is Reitmans derde pareltje in de eerste plaats een heerlijke prent om naar te kijken. Zeg maar een magnifieke feelgoodfilm die helemaal geen feelgoodfilm is!  Je weet echt niet of je nu al dan niet medelijden met Ryan Bingham moet hebben. Hij denkt dat hij een heerlijk leventje leidt, maar van het moment dat er ook maar één bouwsteen wordt weggenomen, stort zijn luchtkasteel volledig in elkaar. Deze rol wordt natuurlijk briljant vertolkt door George Clooney, want door zijn Nespresso-reclamespotjes zou een mens nog wel eens kunnen vergeten dat hij in de eerste plaats een sublieme acteur is. Er is vuurwerk met beide tegenspeelsters Vera Farmiga (het liefje waarmee hij, als ze toevallig in dezelfde regio is, graag het bed induikt) en Anna Kendrick. Kendrick speelt voortreffelijk de rol van het onzekere wicht dat tijdens sollicitatiegesprekken haar cursussen uit het hoofd kan opzeggen, maar die in het dagelijkse leven een groot gemis aan mensenkennis heeft. Fans van bepaalde filmsterren moeten wel opletten, want de affiche goochelt wel met grote namen als Sam Elliot en Zach Galifianakis (de krankzinnige dikkerd uit The Hangover), maar in werkelijkheid gaat het om cameo's.

Ofschoon Up In The Air inhoudelijk weinig met Reitmans voorgangers te maken heeft, herken je toch wel z'n zeer eigen filmstijl. Momenteel is de cineast bezig aan de opnames van Labor Day met Kate Winslet. De titel alleen laat vermoeden dat we in de eerste week van zijn release een bioscoopkaartje zullen moeten kopen, maar ondertussen houden wij ons zoet met Up In The Air!

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is net zoals Ryan Binghams wereldje: verzorgd tot in de puntjes! Het overgrote deel van de film speelt zich af op de luchthaven, in een vliegtuig of in een hotelkamer. En jawel, op Blu-ray oogt zoiets meestal verbluffend. De dialogen zijn goed hoorbaar met een knappe soundtrack van Rolfe Kent.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is het zwakke broertje van de disk. Shadowplay: Before The Story is een bijdrage van welgeteld twee minuten (!) over Shadowplay, een bedrijf dat is gespecialiseerd in motion graphics (een menging van live action en animatie). Shadowplay verzorgde ook de begintitels van Juno en Thank You For Smoking. Wel leuk om te weten is dat de kijker zich tijdens de film letterlijk in de wolken waant, maar in werkelijkheid is het niet meer dan wat computeranimatie. Wie zei dat ook alweer dat cinema alleen maar dromen verkoopt? Voor de rest is er nog een videoclip en zijn er weggelaten scènes. Zelf heb ik 23 minuten lang naar de afdankertjes gekeken, maar eigenlijk is er maar één raad: besteed je tijd aan wat anders!

CONCLUSIE
Up In The Air is wederom een heerlijke film van Reitman, die met een gezonde dosis humor de Amerikaanse maatschappij op de korrel neemt. De vertolkingen van Clooney, Kendrick en Farmiga zijn zonder meer subliem. Een absolute must en laat je vooral niet misleiden door de belachelijke cover.
coverStudio: Paramount

Regie: Jason Reitman
Met: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, J.K. Simmons, Sam Elliot, Zach Galifianakis, Chris Lowell

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
AL

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717721331628


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Duits, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Engels (cc)
Extra's:
• Weggelaten Scènes (23 min.)
• Audiocommentaar Van De Regisseur
• Shadowplay: Before The Story (2 min.)
• Videoclip "Help yourself" by Sad Brad

Andere recente releases van deze maatschappij