:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERCY JACKSON AND THE LIGHTNING THIEF
PERCY JACKSON AND THE LIGHTNING THIEF (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-08-25
FILM
Het leven van Percy Jackson (Logan Lerman), die samen met zijn moeder (Catherine Keener) inwoont bij haar nieuwe vriend, een soort neanderthaler (Joe Pantoliano), wordt danig overhoop gegooid wanneer hij de zoon blijkt te zijn van de zeegod Poseidon (Kevin McKidd), en dus feitelijk een halfgod is. Zijn beste vriend, de kreupele Grover Underwood (Brandon T. Jackson), blijkt een sater te zijn die de opdracht heeft gekregen om Percy in alle omstandigheden te beschermen, en zijn krukken zijn maar een dekmantel om te kunnen verbergen dat hij er een flink paar bokkenpoten onderaan heeft staan. Percy wordt belaagd door allerlei mythologische monsters, die beweren dat hij de bliksem van Zeus (Sean Bean) zou hebben gepikt. De bliksem is een machtig wapen in een komende strijd waarin Zeus, Poseidon en Hades (Steve Coogan) elkaar de macht betwisten, en die mogelijk desastreuze gevolgen zal hebben voor het leven op aarde. Alleen weet Percy van toeten noch blazen. Grover neemt hem mee naar Camp Half Blood, een door een krachtschild verborgen kamp waar enkele honderden halfgoden zich bekwamen in de strijd. Percy's moeder wordt echter op de drempel van het kamp fijngeknepen door een minotaurus. In het kamp maakt Percy kennis met de nogal assertieve Annabeth Chase (Alexandra Daddario), dochter van Athena (Melina Kanakaredes), godin der wijsheid. Met zijn drieën ondernemen Percy, Annabeth en Grover een tocht naar de onderwereld, om Hades ervan te overtuigen dat Percy niets met de verdwijning van de bliksem heeft te maken, en om hem trachten te vermurwen om zijn moeder weer vrij te laten. Om levend uit de onderwereld te ontsnappen heeft het drietal echter drie parels nodig die op diverse plaatsen in Amerika verborgen zijn, en die alledrie worden beschermd door een reeks dodelijke valstrikken. En dan rest bovendien nog altijd de vraag wie er dan wél met de bliksem van Zeus aan de haal is gegaan...




 
De voor de rest mij onbekende jeugdboeken van Rick Riordan zijn blijkbaar hot. In de vijf delen van zijn Camp Half Blood-reeks vermengt de auteur een hoop mythen en sagen in een coming-of-ageverhaal van een jonge tiener wiens levensloop enkele merkwaardige overeenkomsten vertoont met die van Harry Potter (Grover vs. Ron Weasley, Annabeth vs. Hermione Granger, Gabe Ugliano vs. oom Vernon en tante Petunia, Chiron vs. Dumbledore, Camp Half Blood vs. Hogwarts, ...), gecombineerd met het modernisme van The Hunger Games. De auteur is intussen reeds bezig met een tweede pentalogie die zich in zijn zelfde mythische universum afspeelt, waarvan het laatste deel in 2014 moet verschijnen, en er loopt ook nog een nevenreeks waarbij Riordan zijn ding nog eens overdoet met dan een pantheon aan Egyptische goden in plaats van Griekse. Dat de reeks boeken gretig aftrek vindt bij tieners is niet moeilijk: veel kinderen uit éénoudergezinnen zullen zich immers kunnen vereenzelvigen met de ietwat plompverloren tiener die dan ook nog eens aan dyslexie en ADHD lijdt - wat in de film net wordt aanzien als tekenen van zijn goddelijke afkomst. Wat de dyslexie betreft wordt namelijk de theorie opgehangen dat Percy's verstand is ingesteld om Griekse en geen Latijnse letters te lezen, wat duidelijk wordt wanneer hij tijdens een schooluitstap naar een museum de Griekse opschriften vlotjes kan lezen. Percy wordt verder gezegend met een beste vriend die voor hem door een vuur zou gaan, en krijgt er in deze film ook nog een spunky vriendinnetje bij. Welke tiener zou voor een dergelijk aanbod niet vallen?



 

Maar blijft Percy Jackson overeind in de slipstream van fantasyboekverfilmingen die The Lord Of The Rings heeft veroorzaakt? Mijn kennismaking met Percy Jackson is bijzonder goed meegevallen. Met het tweede deel, Sea Of Monsters in de bioscoop een aangetrokken door de trailer daarvan (hey marketingboys! het werkt!) leek het me opportuun om niet onvoorbereid in het avontuur te stappen en deel 1 Blu-raygewijs tot mij te nemen. Regisseur Chris Columbus heeft met de twee eerste Harry Potter-films natuurlijk al de nodige ervaring opgedaan in het genre van de romantische teen angst-drama's, en met alsmaar beter wordende CGI-goocheldozen is het maken van films die doordrenkt zijn van mythische monsters en kolkende natuurelementen natuurlijk kinderspel geworden. Met een redelijk rechtlijnige plot, waarin Percy en de zijnen drie opdrachten tot een goed einde moeten weten te brengen vooraleer de apotheose losbreekt, kiest Columbus voor een klassieke aanpak. Zij het met de nodige aanpassingen: ik heb even de moeite gedaan om op internet een lijstje te zoeken met aanpassingen van het boek, en dat is toch wel een impressionant document. Zij het dat een deel van de weglatingen blijkbaar wordt verschoven naar de tweede film in de franchise, zoals het gebruik van Mist, de titaan Kronos en het personage Clarisse. De relatief onbekende acteurs weten goed stand te houden en worden netjes ondersteund door een paar oudere mentors die hun acteerstrepen al hebben verdiend, zoals Pierce Brosnan, Sean Bean - ditmaal blijft de ongekroonde koning van de sterfscènes voor de verandering eens leven! - en Uma Thurman. Regelmatig brengt de film een hommage aan de zwaard-en-sandalenfilms van weleer; zo is de scène waarin Percy het opneemt tegen de Medusa (Uma Thurman) een overduidelijke knipoog naar Perseus in Desmond Davis' Clash Of The Titans. Het moderne randje dat er aan mee gegeven wordt, zoals Medusa's blik afschermen met een modieuze zonnebril, werkt perfect. Er wordt niet té kwistig met humor omgesprongen, zodat het geheel eetbaar blijft en op alle leeftijden tegelijk mikt door de vechtscènes bloedloos te houden. Jammer dat het eindresultaat wat onder de radar is gebleven, want Percy Jackson is complexloos entertainment dat zeker een kijkbeurt verdient.



 

BEELD EN GELUID
Vooral de beeldkwaliteit van Percy Jackson And The Lightning Thief is om naar uit te kijken. Het beeld is uiterst gedetailleerd, bevat veel diepte, grossiert in mooie kleuren en fijne belichting, die onder meer goed tot haar recht komt in de buitenscènes in Camp Half Blood. Er zijn geen artefacts van welke soort dan ook waarneembaar. De scènes met veel neonlicht die in Las Vegas gedraaid zijn gaan niet gebukt onder colour bleeding, zoals wel eens het geval pleegt te zijn, en de computergeanimeerde scènes zijn met voldoende zorg gedraaid opdat je niet de indruk zou krijgen dat je naar greenscreen sit te kijken. Ook de audioliefhebbers worden met de DTS-HD MA 5.1-track op hun wenken bediend: de subwoofer kreeg het bij momenten hard te verduren in deze met actie overladen prent, en de surrounds wanneer bijvoorbeeld Percy een watergordijn optrekt of Annabeth haar pijlen afvuurt, zijn impressionant. Als ze willen, dan kunnen ze bij Fox zeer verzorgde uitgaves de wereld insturen, en dat hebben ze bij deze alweer gedaan.
 
EXTRA'S
Een audiocommentaartrack door Chris Columbus of - waarom niet - Rick Riordan werd niet weerhouden. De bonussectie is dan ook redelijk pover. Tien verwijderde scènes zullen waarschijnlijk de liefhebbers van de boeken aanspreken, én zijn duidelijk gesneden om de rating van de film naar beneden te halen voor het jongere publiek. De interactieve featurette Secrets of the Gods maakt je wegwijs in de godenwereld, en het matching-spelletje Discover Your Powers Quiz is virtueel niets waard. Dan volgen er drie korte documentaires. In Inside Camp Half-Blood (5:09) krijgen we wat beelden van achter de schermen te zien, On Set with Brandon T. Jackson (5:57) volgt onze favoriete sater een dag lang op de set, en in Meet the Demigods (3:49) leggen enkele van de acteurs de plot van de film uit. De Blu-ray uit de Verenigde Staten bevat nog meer promotiemateriaal; gezegend worden met een Tsjechische en Poolse soundtrack vond men bij Fox blijkbaar belangrijker. Afsluiten doen we met een cross-promotionele trailer.
 


 

CONCLUSIE

Met Percy Jackson And The Lightning Thief start alweer een franchise waarvan men hoopt dat die qua lucrativiteit uiteindelijk Harry Potter naar de kroon zal steken. Zo'n vaart zal het allicht niet lopen, maar de film is best aangenaam tijdverdrijf. Beeld-en geluidskwaliteit zouden een topstatus rechtvaardigen, ware het niet dat de bonussectie ronduit belabberd is.



cover



Studio: Fox

Regie: Chris Columbus
Met: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean, Pierce Brosnan, Steve Coogan, Rosario Dawson, Catherine Keener, Kevin McKidd, Joe Pantoliano, Uma Thurman, Ray Winstone

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626082095


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Pools, Hebreeuws, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Verwijderde scènes
• Interactieve featurette "Secrets of the Gods"
• Spelletje "Discover Your Powers Quiz"
• Documentaire "Inside Camp Half-Blood"
• Documentaire "On Set with Brandon T. Jackson"
• Documentaire "Meet the Demigods"
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij