:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 11/9
11/9
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-11-05
FILM
We volgens twee Franse broers (Jules Naudet en Gédéon Naudet), die een documentaire maken van een New Yorks brandweerkorps. Dit brandweerkorps tracht een onervaren ‘groentje’ (Tony Benatatos), vers van de brandweeropleiding, op te leiden tot volleerd brandweerman. Maar er gebeuren weinig grote branden. Op elf september komt er een melding binnen van een gaslek in het centrum van New York. De brandweer rukt uit en zo ook één van de Naudet-broers om alles op video vast te leggen. Eenmaal op de plaats aangekomen blijkt er weinig tot niets aan de hand te zijn. Tot er plots uit het niets een vliegtuig opduikt en zich daaropvolgend in één van torens van het World Trade Center boort. De rest is spijtig genoeg geschiedenis…

Wat op 11 september 2001 gebeurde is nog steeds moeilijk te bevatten. Als je die dag net als het grootste gedeelte van de wereldbevolking aan je televisiescherm gekluisterd zat dan dacht je waarschijnlijk net als ons dat de derde wereldoorlog zou uitbarsten! De Franse gebroeders Naudet en de New Yorkse acteur/brandweerman James Hanlon (jawel u leest het goed: acteur). De man houdt er een acteercarrière op na met rolletjes in films als Bringing Out The Dead en series als Law And Order) hebben een wereldschokkende en vooral emotioneel sterke documentaire afgeleverd. En dit allemaal door op het juiste moment, op de juiste plaats (het is hoe je het bekijkt) te zijn. Want dit ging gewoon een documentaire worden van hoe een groentje een echte (brandweer)man zou worden. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn als voor 9/11 (eigenlijke titel van de documentaire, omdat de Amerikanen de maand eerst vernoemen) en dit stukje testament bevat perfect de grimmige en ongelofelijke sfeer van die verschrikkelijke dag. Een must.

BEELD EN GELUID
Dat je hier geen beeld- en geluidskwaliteit krijgt zoals bij een dure topproductie is meer dan logisch. Maar gelukkig is het geleverde beeld- en geluid van een voldoende kwaliteit voor dit soort productie. Zo zijn de dialogen goed te verstaan en is de Engelse Dolby Surround 2.0-track vrij van geluidsstoringen. Het enige minpunt aan deze release is dat het 1.78:1 beeld niet anamorfisch is uitgevoerd. Maar gezien het bronmateriaal en de omstandigheden waar het materiaal is in gefilmd, kunnen we toch spreken van een degelijke kwaliteit.

EXTRA’S
Een release als deze heeft geen extra’s nodig. Toch verdient Paramount een pluim omdat ze enkele interessante interviews toevoegt met de betrokken brandweermannen. Het betreft hier een totaal aan 52 minuten aan extra interviews.

CONCLUSIE
11/9 (in Amerika uitgebracht als 9/11) is een naar de keel grijpende documentaire over de ergste terroristische aanslag uit de menselijke geschiedenis. Deze documentaire werd op de eerste verjaardag van de gebeurtenissen wereldwijd uitgezonden, maar laat u dat niet tegenhouden om hem aan te schaffen want deze DVD-uitvoering bevat enkele verschillen met de TV-versie (zo wordt de DVD niet meer gepresenteerd door acteur Robert De Niro). De beeld- en geluidskwaliteit van de DVD is voldoende te noemen. En Paramount heeft zelfs gezorgd voor een totaal aan 52 minuten extra interviewmateriaal met de betrokken brandweermannen. Een puike release ware het niet dat de 129 minuten documentaire verdeeld is in maar één zielig hoofdstukje. Héél slordig en totaal niet gebruiksvriendelijk.


coverStudio: Paramount

Regie: Jules Naudet, Gédéon Naudet, James Hanlon
Met: Tony Benatatos, James Hanlon, Joseph Pfeifer, Jules Naudet, Gédéon Naudet

Film:
10/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556009


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surorund 2.0
Frans Dolby Surorund 2.0
Duits Dolby Surorund 2.0
Italiaans Dolby Surorund 2.0
Spaans Dolby Surorund 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij