:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 7
DEXTER - SEIZOEN 7 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-09-16
SERIE
Zes seizoenen lang al heeft onze favoriete seriemoordenaar Dexter Morgan al huisgehouden in het zonnige Florida en menig crimineel die de politienetten kon ontsnappen heeft hij op zijn eigen snijtafel naar het hiernamaals gestuurd. In zowat elke jaargang kreeg hij eveneens een tegenstander die het hem in meer of mindere mate moeilijk maakte en daarnaast moest hij ook nog proberen voor de buitenwereld over te komen als een min of meer normaal persoon, wat sowieso al niet makkelijk is voor iemand wiens job bestaat uit het analyseren van bloedspetters (zie ook zijn geschifte collega Vince Masuka) en al helemaal niet als je zoals Dexter een "dark passenger" hebt die je af en toe eens moet loslaten om iemand te vermoorden zodat je niet compleet kierewiet wordt.

Op het einde van seizoen 6 werd de aanzet gegeven voor een kentering in de serie; Dexters zusje luitenant Debra Morgan zag haar geliefde broer de "Doomsday killer" koelbloeding een mes in het hart steken en het was maar al te duidelijk dat het hier niet ging om een geval van wettige zelfverdediging. Met dat in gedachten beloofde seizoen 7 een heel nieuwe dimensie te geven aan de serie en we moeten toegeven dat de makers heel erg hun best gedaan hebben om de zaken wat anders aan te pakken.

In dit nieuwe seizoen gaat Dexter niet op jacht naar een rasechte seriemoordenaar, maar moet hij het opnemen tegen een doorgewinterde crimineel die op zijn beurt achter Dexter aan zit om wraak te nemen voor de moord op een van zijn vertrouwelingen terwijl LaGuerta nog steeds niet over het feit heen is dat sgt. James Doakes de "Bay Harbor Butcher" zou zijn. Ze doet op eigen initiatief meer onderzoek omtrent de affaire waardoor ze Dexter serieus in het nauw drijft. Ondertussen mag er natuurlijk ook wel wat positief nieuws zijn voor Dexter en dat komt in de vorm van een toch wel vreemde relatie met de voormalige partner van een andere seriemoordenaar. "En wat met Dexters zus Debra?", horen we u al vragen. Wel, dat ze haar broer niet onmiddellijk ingerekend heeft toen deze komaf maakte met de Doomsday Killer had je natuurlijk kunnen verwachten, maar dat ze het zomaar goed vindt wat hij doet is wel een brug te ver. Haar gevoelens omtrent Dexter en zijn donkere geheim zijn zowat de kapstok waar de andere plots aan opgehangen worden en zorgen ervoor dat er zich een heel nieuwe dynamiek aftekent die nogal wat verrassingen genereert die de serie de nodige verfrissing geeft.

Seizoen 7 stapt af van het platgetreden pad waarbij Dexter zich voor een deel laat leiden door zijn "dark passenger" en het opneemt tegen de een of andere superieure seriemoordenaar terwijl hij tegenover de rest van de wereld zijn geheim probeert te verbergen. Deze keer krijgen we een hele andere kant te zien waarbij Dexter zich vooral bevrijd voelt en zijn gedachten kan delen met anderen, wat op zich natuurlijk ook weer de nodige problemen veroorzaakt, niet het minste voor zijn zus die enkele heel moeilijke beslissingen moet nemen. Dat Ray Stevenson slechts een stereotiepe Oost-Europese crimineel moet spelen is misschien een beetje een teleurstelling, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de dynamiek tussen Dexter en Debra, en door de andere verhaallijnen die in dit seizoen worden uitgestippeld.

BEELD EN GELUID
De vorige seizoenen van Dexter hebben we steeds op dvd bekeken en we vonden toen reeds dat de serie er gelikt uitzag. Deze release kregen we echter op Blu-ray en onmiddellijk valt het op hoe goed dit medium eigenlijk wel is. Waar Dexter altijd al levendig en kleurrijk was, spatten de kleuren nu echt van het scherm af. Vooral in de intro alsook de eerste afleveringen merk je dat énorm. Sommige beelden in het zonnige Florida zijn zo mooi en geven zoveel diepte dat je bijna begint te denken dat je naar een 3D-versie kijkt, maar dan wel met een scherpte die 3D-films niet benaderen. Het niveau van detail is enorm en het enige kleine minpuntje dat we opmerkten is dat de zongebruinde huid van de meeste personages bij tijd en wijlen een beetje geel lijkt uit te slaan. Qua geluid komt Dexter op Blu-ray met een Dolby TrueHD 5.1-track die voor een tv-serie die vooral om dialogen draait toch wel zwaar uitpakt indien nodig. Gesprekken zijn altijd duidelijk en mooi gepositioneerd en telkens we Dexters gedachten horen voorbijkomen worden ze voorzien van een goede portie laagte. De weinige echte actiescènes die passeren gebruiken alle kanalen ten volle terwijl ook hier de subwoofer weer meer dan voldoende aan zijn trekken komt.

EXTRA'S
Qua extra's worden we niet echt goed bedeeld, maar gezien de Amerikaanse release gewoon géén additionele features bevat, mogen we toch niet al te veel klagen. Er zijn twee korte Behind Episode-features die goed zijn voor een kleine zes minutes achtergrond, twee minuten waarin een specifieke scène ontleed wordt (Dissecting a Scene: The Might Pen), zes minuten over het personage van seriemoordenaar Ray Speltzer (Becoming Ray Speltzer), en een rondetafeldiscussie met producer Scott Buck en de schrijvers Manny Coto, Tim Schlattmann, Wendy West, Jace Richdale, Lauren Gussis, Scott Reynolds, Arika Lisanne Mittman en Karen Campbell. Voorts is er ook nog commentaar van Jennifer Carpenter bij de laatste episode van het seizoen.

CONCLUSIE
Na zes jaargangen van Dexter begon er stilaan wat sleet te komen op de formule, maar seizoen 7 brengt genoeg frisse ideeën om nog even door te gaan en de cliffhanger op het einde zorgt ervoor dat het achtste en laatste seizoen er wederom een is om naar uit te kijken. Laten we alleen hopen dat Dexter in schoonheid afscheid mag nemen.


coverStudio: Paramount

Regie: John Dahl, Steve Shill, Keith Gordon, Ernest R. Dickerson, Romeo Tirone, Stefan Schwartz, Holly Dale, Michael Lehmann, Alik Shakarov
Met: Jennifer Carpenter, C.S. Lee, Michael C. Hall, James Remar, Desmond Harrington, David Zayas

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
635 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3333973182457


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Deens, Noors, Zweeds, Fins, Japans
Extra's:
• Behind Episode "Are You... ?"
• Behind Episode "Sunshine and Frost Swirl!"
• Dissecting a Scene: The Mighty Pen
• Becoming Ray Speltzer
• Writer's Roundtable
• Season Finale: Select Scene Commentaries by Jennifer Carpenter

Andere recente releases van deze maatschappij