:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD
ROBIN HOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-09-22
FILM
Tijdens de afwezigheid van de rechtmatige soeverein, koning Richard, wordt Engeland geregeerd door zijn inhalige broer, Prince John (Peter Ustinov) en zijn adviseur Sir Hiss (Terry-Thomas). John heeft een ziekelijke voorliefde voor twee dingen: zichzelf en belastingen. Onder zijn auspiciën zuigt de Sheriff van Nottingham (Pat Buttram) de inwoners van Nottingham tot de laatste cent uit. Robin Hood (Brian Bedford) en Little John (Phil Harris) hebben er een sport van gemaakt om de rijken te beroven en hun buit onder de armen te verdelen, en door hun waanzinnige acts en dito verkleedpartijen hebben ze de gemene prins al redelijk wat geld afgetroggeld. Een grote beloning uitloven helpt niet, want Robin is razend populair bij het gewone volk, dat alleen maar overleeft bij de gratie van wat Robin Prince John en zijn kornuiten afhandig kan maken. Om hem in de val te lokken, organiseert Prince John een toernooi, waarbij de winnaar een kus krijgt van Robins oud lief, Maid Marian (Monica Evans). Robin kan uiteraard niet laten om - verkleed in een afschuwelijk doorzichtige vermomming - deel te nemen, en wanneer hij ontmaskerd wordt, vernederen hij en Little John Prince John door zijn prestigieus toernooi in een slagveld te herschapen. De prins zint op wraak, en verdriedubbelt prompt de belastingen.
 
Na de open matte-release en de Platinum Edition wordt Robin Hood nu voor de derde keer uitgebracht, ditmaal in high definition op Blu-ray. Het lijkt wel alsof ze bij Disney plots in vijfde versnelling zijn geschoten met het spook van video on demand op de achtergrond. Deze Robin Hood uit 1973 is voor mij persoonlijk één van de beste films uit een tijdperk waarin de Disney-studio toch hier en daar wat begon te slabakken. Er was eens een tijd toen Disney niet per sé elke langspeel-tekenfilm volpropte met prekerige zedenlessen, maar waarin ze nog films maakten die in weze één langgerekte duw-en trekpartij waren. Robin Hood behoort zeker tot deze categorie, en het is uit dat era ongetwijfeld één van de meest amusante films. De praktijk om de figuurtjes te laten inspreken door bekende acteurs was nog niet zo ingeburgerd, en het inhuren van Peter Ustinov voor de stem van Prince John was in alle opzichten een geslaagde zet. Deze gedegenereerde verre neef van Simba is alles wat je van een tekenfilmschurk verwacht: een geflipte neuroot met een opgeblazen gevoel voor zelfverheerlijking, die zich tegen alle raadgevingen van zijn naaste adviseurs in keer op keer laat beetnemen als een kerstekind, en vervolgens een potje gaat zitten grienen als een verwaand joch, en bij elke kostbare herinnering aan zijn moeke steevast zijn duim begint te befopspenen. Echt veel verhaalopbouw of -evolutie zit er niet in, we worden zonder voorgeschiedenis al onmiddellijk in de actie geparachuteerd, waarbij het lijkt alsof Robin Hood en Little (!) John al jaren niets anders hebben gedaan dan de sheriff van Nottingham getreiterd just for the fun of it, en de sheriff alleen maar op deze aardkloot is gezet om zo schraperig mogelijk het volk belastingen uit hun zakken te kloppen. Robin Hood is een redelijk vaudevilleske tekenfilm met liefst niet te veel inhoud, maar des te meer spektakelwaarde. De animatie heeft na al die jaren nog niets aan charme ingeboet, wat spijtig genoeg niet van alle Disneyfilms kan gezegd worden, en de film bevat enkele korte maar krachtige meezingers. De creativiteit waarmee de prins en zijn sheriff aan de lopende band nieuwe belastingen uitvinden is bovendien een gegeven waardoor iedereen zich automatisch aan de kant van de tegenstanders schaart. Kortom, de film is met veel liefde voor het vak gemaakt, en zal, na de makers en de vorige generatie, opnieuw een generatie ongelofelijk veel plezier bezorgen.
 
BEELD EN GELUID
Het gehele verhaal over de oorlog der beeldformaten kon u reeds terugvinden in de bespreking van de 2-disk dvd. Deze versie is dus gecropt ten opzichte van de bestaande negatieven, maar 1.75:1 is tegelijkertijd de bedoelde aspect ratio. Robin Hood heeft voor de hogedefinitieversie een mooie opknapbeurt gekregen. De grote vraag die zich bij elke Disney-release opnieuw stelt, is of de maatschappij alweer ingrepen heeft gedaan om het beeld te "verbeteren". Het valt in dit geval nogal mee: er is wel degelijk een ruisfilter bij te pas gekomen, maar aan de essentie van de film is niet geraakt. De ambachtelijke animatie en de waterverftinten komen mooi geprononceerd naar voren. De imperfecties van een film die tenslotte dit jaar alweer 40 jaar oud is, zijn behouden, wat betekent dat de potloodlijntjes nog in vele gevallen zichtbaar zijn. Daartegenover staat dat het beeld baadt in de fijne details, dat de zwarttinten diep genoeg zijn, en dat er niet met het contrast is geknoeid. Andere artefacts zoals artefacts of aliasing zijn niet aanwezig. Ik denk niet dat er technisch gesproken nog veel ruimte voor verbetering is. De DTS-HD MA 5.1-track staat mijlenver af van de originele monotrack waarmee de film eertijds werd uitgebracht, en het is een beetje jammer dat for the sake of completeness de originele geluidstrack niet werd toegevoegd. Maar de hogedefinitietrack lost de verwachtingen ruimschoots in: de dialogen zijn zeer goed verstaanbaar, af en toe wordt er wat met de surrounds gespeeld zonder dat de samenstellers zich aan overkill bezorgen, en het klein beetje gebruik van het subwooferkanaal volstaat net om een film die het in de eerste plaats moet hebben van slapstick-comedy meerwaarde te bieden. Gematigdheid kan ook een schone deugd zijn.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is een klein beetje ruimer dan dat van de Platinum Edition, wat op zich al niet erg veel was. Een nieuwe toevoeging is de verwijderde verhaallijn "Love letters" (7:33), die wordt gepresenteerd aan de hand van zwart-wit storyboards. Het alternatieve einde (4:34) is de moeite waard, maar uiteraard is er geen moeite meer gestoken om de animatie finaal af te werken, en zal u het hoe dan ook moeten stellen met een van nieuw ingesproken dialogen voorzien stel storyboards. Deze 4 1/2 minuten durende showcase is een tikkeltje donkerder dan de luchtige toon van de eigenlijke film, en het lijkt me logisch dat dit einde uiteindelijk niet werd weerhouden. De disk bevat 4 clips "Disney Song Selection" (7:43) met de muzikale hoogtepunten uit de film, een Robin Hood Art gallery (8:50), en dronken Japanners zullen hun geluk niet op kunnen dat er een karaoke-versie bij de ondertitelingssporen is toegevoegd. Als laatste feature vinden we "Ye olden days" (8:18) terug, een oud Mickey Mouse-tekenfilmpje uit 1933, en aangezien de muis ons nooit heeft kunnen bekoren, en dit weinig tot niets te maken heeft met de film zelf, verwaarloosbaar. Ten opzichte van de dvd zijn er alleen een paar spelletjes verdwenen die op zich al geen cent waard waren, dus door over te stappen naar de Blu-ray mist u essentieel niets. Wél gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat de US Blu-ray méér bonusmateriaal bevat, namelijk een voorleesverhaaltje voor de kinderen.
  
CONCLUSIE
Een betere technische versie van Robin Hood uit 1973 zal u omwille van de aard van het bronmateriaal wellicht niet meer vinden; de Blu-ray is zo goed opgepoetst als technisch mogelijk is. Robin Hood blijft voor mij één van de betere Disney-outings uit de jaren 70. Mocht u evenwel nog beschikken over de eerste versie van de dvd, dan vindt u daar ook nog de open matte-transfer terug, die Disney-aficionado's for the sake of completeness zullen willen bijhouden.coverStudio: Disney

Regie: Wolfgang Reitherman
Met: Brian Bedford, Peter Ustinov, Phil Harris, Terry‑Thomas, Monica Evans, Carole Shelley, Andy Devine, Roger Miller, Pat Buttram

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1973

Leeftijd:
U

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
87174184-88572


Beeldformaat:
1.75:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Duits DTS-HD HR 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Deleted storyline "Love letters"
• Alternatief einde
• 4 clips "Disney Song Selection"
• Robin Hood Art Gallery
• Karaoke-versie
• Kortfilmpje "Ye olden days"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij