:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - SEIZOEN 2
FUTURAMA - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-11-13
INLEIDING
Aardlingen, sidder en beef! Het tweede seizoen DVD's van de schitterendste animatiereeks aller tijden, Futurama, hangt vanaf nu boven New New York en andere steden om ons, nederige stervelingen, nog een laatste opstoot van vreugde te bezorgen alvorens de aliens van Omicron Persei 8 op een pijnlijke en uiterst langzame manier ons ras uitmoorden. Vermits dit gepland staat voor het jaar 3000, hebben we dus nog heel even de tijd...



En nu ernstig: alhoewel Futurama zijn zwanezang beleeft, omdat het Fox-netwerk er geen geld meer in wil steken na tegenvallende kijkcijfers, wat geheel te wijten is aan het feit dat de show week na week in de States wordt opzij geschoven voor sportmanifestaties, spelprogrammas als The Chamber - na één week al afgevoerd wegens volslagen debiel, reality-TV experimenten zoals het wereldkampioenschap boeren laten en meer van dat fraais, bleven er nog genoeg afleveringen over om een heel seizoen te vullen. Bijgevolg werden er geen nieuwe afleveringen meer bijbesteld, en staat het volledige productie-team de facto aan de deur, wat bij de fans al tot de hevigste emoties heeft geleid. Als het enigszins troost kan bieden: het volledige tweede seizoen is nu te verkrijgen op DVD, en met "tweede seizoen" bedoelen we het productieseizoen, niet de paar afleveringen die Fox verwaardigd heeft uit te zenden! Na de dertien afleveringen van seizoen 1 mag bedenker Matt Groening, producent David X. Cohen en hun staf nu negentien keer hun ding doen, en leveren daarbij zowat de beste afleveringen af die de reeks heeft gekend. En als je daar bij in beschouwing neemt dat er niet zoiets bestaat als een ondermaatse Futurama-aflevering, weet je dat je met deze box gegarandeerd uren in stuipen trekt van het lachen.



We gaan verder op hetzelfde elan als het eerste seizoen: pizzabezorger Philip J. Fry (Billy West), nog steeds in het jaar 3000, werkt nog steeds voor de Planet Express-pakjesdienst van zijn achter-achter-achterneef professor Hubert Farnsworth (ook Billy West), en reist de ruimte rond, samen met kapitein Turanga Leela (Katey Sagal) en de kleptomane geperverteerde robot Bender (John DiMaggio). Ook de vaste nevenfiguren, zoals jobstudente Amy Wong (Laurie Holden), bedrijfsarts Dr. Zoidberg (alwéér Billy West) en boekhouder Hermes Conrad (Phil LaMarr) zijn van de partij, alsook de vele nevenfiguren die de reeks genereert, die in dit tweede seizoen alleen maar beter geïntegreerd worden, zoals de aliens van Omicron Persei 8 onder leiding van Lrrr, nieuwslezers Linda en Morbo (nog altijd uit op de vernietiging van het Aardse ras), oliemagnaat Mom en haar drie zonen, TV-kok Elzar en natuurlijk oliedomme macho Zapp Brannigan en zijn acoliet Kif Kroker. In deze reeks worden een hele reeks nieuwe personages op de kijker losgelaten, zoals conciërge Scruffy, de kloon van de professor Cubert, de Evil Santa Claus-robot, Benders dubbelganger Flexo en zelfs Fry's oud lief Michelle uit het jaar 1999 blijkt in een cryo-tube verzeild. We reizen naar de onderwaterstad op de bodem van Atlanta, waar Fry een zeemeermin ontmoet, gaan op verkenning in de riolen van Old New York, helpen Dr. Zoidberg op tijd naar zijn planeet voor het paarseizoen, en belanden zelfs in het gevaarlijkste oord in het universum: Los Angeles! Bij de gaststemmen onthouden we onder meer een vertolking door Stephen Hawking, Gary Gygax, Nichelle Nichols, Nora Dunn, Bob Barker, John Goodman en zelfs toenmalig vice-president Al Gore. Elke aflevering is weerom vergeven van de referenties naar populaire cultuur, gaande van McDonalds over vegetarisme, Married With Children, Claudia Schiffer, professioneel worstelen, Richard Nixon, Starship Troopers en nog véél, véél meer.



Eén groot jammer minpuntje is dat de Nederlandse ondertiteling, die aanwezig was op het eerste seizoen, in tegenstelling tot eerdere vermelde berichten hier volledig ontbreekt. Voor wie moeite heeft met het cartooneske Engels bieden natuurlijk de Engelse close-captions een uitkomst. En per slot van rekening is dit geen diepgaande psychologische studie over het menselijk gedrag. Wacht, dat was het wel!

AFLEVERINGEN
1. I Second That Emotion: Nibbler viert zijn vijfde verjaardag, en iedereen is blij, behalve een stikjaloerze Bender. Om zijn goed hart te tonen bouwt hij voor Nibbler een reuzetaart, maar voor dat iedereen die heeft kunnen bewonderen, heeft Nibbler die al volledig opgegeten. Uit woede spoelt Bender Nibbler door het toilet door. Leela is ontroostbaar, en professor Farnsworth installeert bij hem een chip waardoor hij de gevoelens van Leela moet delen. Nu krijgt Bender wroeging over wat hij gedaan heeft, en hij besluit de riolen af te dalen op zoek naar Nibbler, wetende dat de riolen naar het schijnt worden bevolkt door radioactieve mutanten...

Disclaimer: MADE FROM MEAT BY-PRODUCTS

2. Brannigan, Begin Again: Zapp Brannigan wordt door de Democratic Order Of Planets (de DOOP) uit zijn functies ontheven nadat hij hun basis voor de lol met bommen heeft bestookt. Hij biedt zich bij Planet Express aan voor een nieuwe job, en onder leiding van Leela moeten ze een pakje gaan afleveren op een planeet met een bijzonder grote zwaartekracht. Fry en Bender zijn het beu om de vuile zaakjes voor Leela te moeten opknappen, en nadat Brannigan belooft dat zijn bemanning constant in hun ondergoed mogen rondlopen en bier zuipen, muiten Fry en Bender en schuiven Leela aan de kant ten voordele van Brannigan. Zapp heeft echter rare ideeën en eist van zijn bemanning blinde gehoorzaamheid. Fry en Bender smeken daarom Leela om haar rol als kapitein terug op te nemen.

Disclaimer: NOT Y3K COMPLIANT

3. A Head In The Polls: Door een mijnramp is titanium extreem duur geworden. Bender, die voornamelijk uit titanium bestaat, denkt de slag van zijn leven te kunnen doen en verpatst zijn lijf in een pandjeswinkel. Wanneeer hij later toch vindt dat zijn leven als hoofd alleen niet voldoende genoegen schept, wil hij zijn lijf terug. Dit is intussen al doorverkocht aan het hoofd van Richard Nixon, die als derde kandidaat de identieke klonen annex presidentskandidaten Jack Johnson en John Jackson partij wil geven.

Disclaimer: FROM THE MAKERS OF FUTURAMA

4. XMas Story: Fry en Leela voelen zich allebei rot tijdens de kerstdagen omdat ze de enige van hun soort zijn. Fry wil voor Leela een mooi kerstgeschenk kopen: een vogel. Alleen heeft hij niet gerekend op het feit dat op kerstavond de Kerstman komt, en dat is niet een vriendelijke man met een rode muts zoals bij ons, maar een kwade Terminator-robot die iedereen overhoop schiet die volgens hem stout is geweest, en dat zijn er nogal wat.

Disclaimer: BASED ON A TRUE STORY

5. Why Must I Be A Crustacean In Love?: Dr. Zoidberg gedraagt zich de laatste tijd abnormaal agressief. De professor komt tot de conclusie dat het paartijd is voor de kreeften, en Zoidberg moet terug naar zijn planeet om een wijfje te kiezen. Alleen is de vrouw waar Zoidberg al in zijn jeugd van droomde niet geinteresseerd in hem... maar wel in Fry. De dokter wordt zo jaloers dat hij Fry uitdaagt tot een gevecht op leven en dood.

Disclaimer: FROM THE NETWORK THAT BROUGHT YOU "THE SIMPSONS"

6. The Lesser Of Two Evils: Professor Farnsworth huurt Flexo in, een robot die in alle opzichten op Bender lijkt, zowel qua uitzicht als qua vals karakter. Wanneer de crew een kostbare diadeem voor een Miss Universe-verkiezing moet gaan bezorgen, geraakt het kleinnood gestolen, en iedereen verdenkt Flexo.

Disclaimer: THE SHOW THAT WATCHES BACK

7. Put Your Head On My Shoulders: Net voor Valentijn beginnen Amy en Fry een meer dan serieuze relatie. Intussen begint Bender met een bureau om valentijnafspraakjes te regelen, dat zoveel succes schijnt te hebben dat zelfs Leela zich inschrijft. Net wanneer Fry het wil uitmaken met Amy hebben ze een autocrash; Dr. Zoidberg kan Fry's leven redden door het op Amy's schouder te naaien. Amy had intussen echter al een afspraakje voor valentijn gepland, en ook Fry, al was het maar om haar jaloers te maken, wendt zich tot Bender. Wanneer Amy's date succesvol schijnt af te lopen, stuurt Fry een ultieme noodkreet uit naar Leela om hem uit deze compromitterende situatie te redden.

Disclaimer: NOT BASED ON THE NOVEL BY JAMES FENIMORE COOPER

8. Raging Bender: Bender geraakt verwikkeld in een knokpartij, en de kerel die hij in de cinema heeft neergeslagen, blijkt niemand minder te zijn dan een bekende worstelaar uit het professionele worstelcircuit. Bender krijgt een kans om ook als catcher in de ring te gaan staan. Hij leert echter dat de wedstrijden 100 % opgezet spel zijn, en wanneer zijn ster uit is, vraagt hij Leela om hem te leren echt vechten, zodat hij misschien toch nog een waterkansje heeft om te winnen.

Disclaimer: NOMINATED FOR THREE GLEMMY'S

9. A Bicyclops Built For Two: Leela ontmoet tijdens een virtueel spelletje paintball een tweede cycloop, zodat ze niet meer de enige in het universum zou zijn. De cycloop, Alkazar, nodigt haar uit naar haar planeet, en zij stelt voor dat ze hun ras, dat omgekomen is door een vijandige natie, terug te herstichten. Leela's droom wordt al snel een nachtmerrie wanneer blijkt dat Alkazar's relatie tot Leela meer weg heeft van die tussen Al en Peggy uit Married ... With Children [NVDA. de actrice uit Married... With Children is toevallig ook diegene die de stem van Leela doet, Katey Sagal.] Fry heeft door dat er iets niet in de haak is, en samen met Bender, die het hele kasteel van Alkazar intussen al heeft leeggeroofd, gaan ze op onderzoek uit.

Disclaimer: THIS EPISODE HAS BEEN MODIFIED TO FIT YOUR PRIMITIVE TV-SCREEN

10. A Clone Of My Own: Professor Farnsworth wordt 150, en besluit een opvolger aan te duiden. Al 12 jaar werkte hij in het geheim aan een kloon van hem, Cubert Farnsworth. Het 12-jarige rotjoch doet niets anders dan dirigeren. Dan blijkt dat de professor gelogen heeft en feitelijk 160 is. Op 160 worden de oudjes door een robotdienst afgehaald om de rest van hun dagen op een ander, geheim oord te slijten. De crew is vastbesloten om "hun" professor terug te krijgen.

Disclaimer: COMING SOON TO AN ILLEGAL DVD 11. How Hermes Requisitioned His Groove Back: Hermes Conrad geraakt overwerkt nader enkele ex-collega's van Leela en een valsspelende Bender tijdens een pokeravond zijn archief aan diggelen slaan. Er wordt een tijdelijke ambtenaar naar Planet Express gestuurd om de lopende zaken te regelen, Morgan Proctor. Die blijkt sexueel opgewonden te worden door de sjofele levensstijl van Fry. Bender betrapt hen, en in een woedeuitbarsting stuurt ze zijn geheugen naar de Centrale Administratie, een oord waar gewoonlijk niets of niemand van terugkeert.

Disclaimer: AS FORETOLD BY NOSTRADAMUS

12. The Deep South: In plaats van een huisdiervergunning krijgen de leden van Planet Express een visvergunning. Het gigantisch exemplaar dat Bender aan de haak slaat blijkt echter de bemanning tot op de zeebodem te trekken. Ze vinden er een onderwaterstad, Atlanta, en Fry wordt verliefd op een zeemeermin.

Disclaimer: A STERN WARNING OF THINGS TO COME

13. Bender Gets Made: Benders onbeschoft gedrag bij TV-kok Elzar zorgt ervoor dat de bemanning in zijn restaurant een peperdure rekening moet betalen. Bovendien heeft Leela kruiden in haar oog gekregen, en moet met een ooglapje rondlopen. Desondanks wilt ze navigeren wanneer de crew een belangrijke lading Zubaanse sigaren moet transporteren. Om de schuld af te betalen gaat Bender bij Elzar borden wassen, maar hij wordt benaderd door de robotmaffia. Die willen hem recruteren, en na een paar kleinere opdrachten mag Bender mee een transport van... Zubaanse sigaren gaan overvallen.

Disclaimer: SIMULCAST ON CRAZY PEOPLE'S FILLINGS

14. Mother's Day: Het is moederdag, waarop alle robotten van de wereld Mom, hoofd van de Friendly Robot Company vereren, die hen gemaakt heeft. Alleen wil dit jaar mom dankzij de robotten de wereld overheersen. Ze lijdt nog onder een afgewezen liefde van weleer: professor Farnsworth. De crew bedenkt een snood plannetje: Hubert moet Mom verleiden en intussen de activeringssleutel van de robotten te pakken te krijgen.

Disclaimer: LARVA-TESTED, PUPA-APPROVED

15. The Problem With Popplers: De crew landt op een onbekende planeet, en ontdekken een vreemde, verslavende levenssoort die Popplers heten. Ze verkopen promt de voorraad aan snackgigant Fishy Joe's. Door de protesten van enkele dierenrechtenactivisten komt Leela erachter dan de Popplers feitelijk levende wezens zijn. Het zijn de embryo's van de verschirikkelijke monsters van Omicron Persei 8, die wraak willen voor hun vermoorde kroost. Ongetwijfeld de beste aflevering ooit!

Disclaimer: FOR EXTERNAL USE ONLY

16. Anthology Of Interest 1: Professor Farnsworth vindt een "wat als..."-machine uit, en we kijken naar drie mini?afleveringen die beschrijven wat er zou gebeuren...
* ... als Bender 160 m groot zou zijn, en als een bedreiging voor de beschaving wordt bekeken.
* ... als Leela iets impulsiever zou zijn, en om de erfenis van professor Farnsworth in te pikken haar collega's één voor één vermoordt.
* ... als Fry nooit zou ingevrozen zijn geweest, en door Al Gore en Stephen Hawking wordt ontvoerd om het door hem veroorzaakt gat in het ruimte-tijdcontinuüm te dichten.

Disclaimer: PAINSTAKINGLY DRAWN BEFORE A LIVE AUDIENCE

17. War Is The H-Word: Bender en Fry nemen vrijwillig dienst in het leger om te kunnen profiteren van de afslag voor soldaten. Later die dag breekt er een echte oorlog uit, en Leela, verkleed als man, probeert hen te bevrijden. En dit wordt moeilijk, want haar overste is Zapp Brannigan.

Disclaimer: TOUCH EYEBALLS TO SCREEN FOR CHEAP LASER SURGERY

18. The Honking: Bender erft van zijn oom, de aartshertog van Thermstadt, een kasteel. Wanneer hij er de nacht doorbrengt beginnen er allemaal bovennatuurlijke veschijnselen plaats te grijpen. Bender verandert in een weerwolf-auto, en probeert Fry te doden.

Disclaimer: SMELL-O-VISION USERS INSERT NOSTRIL TUBES NOW

19. The Cryonic Woman: Leela laat de sleutels van het schip onbewaakt achter; een uitnodiging voor Fry en Bender om een joy-ride mee te pikken. Hierdoor wordt de ganse crew ontslagen, en moeten ze terug naar hun oude jobs. Net op het laatste moment verwisselt Leela haar carreer-chip met die van Fry, en hierdoor wordt Bender carrière-planner en moet Leela pizza's gaan bezorgen. Fry komt hierbij een verrassing tegen: zijn vriendinnetje Michelle uit 1999 heeft zich kort na zijn verdwijning ingevrozen, en wordt nu door hem ontdooid.

Disclaimer: NOT A SUBSTITUTE FOR HUMAN INTERACTION



BEELD EN GELUID
Ook dit is alweer een fraai staaltje van rijk gedetailleerde beelden, met haarscherpe en stabiele kleuren, misschien af en toe een klein beetje aliasing bij getekende roosters, maar geloof me vrij, zoiets heb je, zeker als animatiereeks, nog maar zelden gezien. Ook hier heeft men weer gekozen om de geluidstrack niet op te waarderen naar Dolby Digital 5.1, dus zowel beeld (4:3) als geluid (Dolby Digital 2.0) zijn in overeenstemming met de originele specificaties. Desondanks krijgen we een glasheldere dialoog, veel links-rechtseffecten wanneer het Planet Express-ship zich nog eens ergens in boort, of Bender zich haastig uit de voeten maakt na alweer een partijtje zakkenrollen. Zoals reeds eerder vermeld moeten we het deze keer zonder Nederlandse ondertitels stellen, en dan bieden de Engelse CC's toch een uitkomst. Deze zijn mooi geplaatst, interfereren niet met de on-screen displays en de verschillende billboards waar je op moet letten. Alleen is de vertaling soms wat onnauwkeurig, zoals bij eigennamen zoals Turanga Leela en Lrrr. Ook is het tempo van de grappen soms zo hoog dat de vertaling niet kan volgen, en dat wordt vooral pijnlijk merkbaar in de gezongen stukken (afleveringen zoals How Hermes Requisitioned His Groove Back en de onvergetelijke Popplersong uit The Problem With Popplers).



VERPAKKING
Ook hier nog eens een woordje over de bijzonder stijlvolle verpakking: net als bij de eerste box, krijg je hier ook weer een stevige doos met een minder stevige plastic errond. De discs zitten allemaal in aparte Amarays, die, wanneer je ze naast elkaar legt, een mooie gehele tekening vormen. Ook wanneer je de ruggen naast elkaar legt, zie je Leela, Bender, Dr. Zoidberg en Fry de conga dansen. De schijfjes, binnenhoezen en verpakkingen staan boordevol unieke nooit eerder uitgegeven animatie. Een pronkstuk!



EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerste box werd er deze keer gekozen voor geanimeerde menu's waaruit je de aflevering moet kiezen. De menuschermen zijn tevens een broedplaats van Easter Eggs, waarover later meer. Opnieuw zijn alle afleveringen van een commentaartrack voorzien, van Matt Groening, telkens samen met een vijftal medewerkers: de ene keer zijn het voice actors zoals de onbetaalbare John DiMaggio, de andere keer enkele van de animatoren, producers en diens meer. Voor een reeks als deze, zeker om al de hidden references terug te vinden, is deze commentaartrack een must. Bij 15 van de 19 afleveringen zijn er verwijderde scènes, vaak mooi afgewerkt, terug te vinden. De aflevering "A Bicyclops Built For Two" is helemaal uit elkaar gezet door middel van storyboards, en de aflevering "Why Must I Be A Crustacean In Love?" staat nog een tweede keer op de disc, deze keer in animatics. Dan is er nog de obligate gallerij met conceptuele schetsen, een sleutel tot het altijd weerkerende alien alfabet, waarmee je de geheime boodschappen van de aliens in de reeks kan ontcijferen en een trailer voor het eerste seizoen. Er staan ook nog 4 korte clips in andere talen op. Zijn we onverdeeld gelukkig met deze selectie aan extra's? Niet helemaal. Ten opzichte van de eerste box ontbreekt manifest een kijkje achter de schermen bij het productieproces van Futurama. Desondanks een top-selectie aan extra's, nog eens gelardeerd met 7 niet zo boeiende Easter Eggs (verborgen extra's).



CONCLUSIE
Vreemd genoeg wordt deze bijzonder mooie boxset in de Benelux niet uitgebracht, en heeft men de Nederlandse ondertiteling van de UK-release geplukt. Nu ja, het zal ons worst wezen; een reeks als Futurama verdient alle steun die deze kan krijgen, en je krijgt méér dan waar voor je geld. Met zijn allen naar de geëigende import-kanalen! En surf ook eens naar de onofficiële Futurama-website http://www.gotfuturama.com, waar alle hidden jokes en referenties terug te vinden zijn, alsook screensavers, wallpapers en interactieve spelletjes bij de vleet. Een andere aanrader is http://www.leela.com.ar, The Leela Zone.



cover



Studio: Fox

Regie: Matt Groening, David X. Cohen
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
99-00

Leeftijd:
12

Speelduur:
403 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036009935


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Alle afleveringen met audiocommentaar
• Trailer Season 1
• Storyboards "A Bicyclops Built For Two"
• Animatics "Why Must I Be A Crustacean In Love?"
• Galerij met tekeningen
• Alien-alfabet
• 15 Verwijderde scènes
• 7 easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij