:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 24 - SEIZOEN 1
24 - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-11-14
SERIE
Hoe minder de kijker vooraf weet over het verhaal van 24, hoe beter. We zullen ons dan ook beperken tot een korte synopsis. Jack Bauer (Kiefer Sutherland), het hoofd van Counter Terrorist Unit Los Angeles, heeft maar net ontdekt dat zijn dochter Kimberly (Elisha Cuthbert) het huis is uit geglipt of hij wordt opgeroepen om onmiddellijk naar het hoofdkwartier van de CTU te komen. Hij krijgt er te horen dat er die dag een aanslag wordt gepland op het leven van presidentskandidaat David Palmer (Dennis Haysbert). Het is de taak van Bauer en zijn team om Palmer in leven te houden en het beloven dan ook de langste 24 uren van zijn leven te worden. Ondertussen tracht Teri (Leslie Hope), de vrouw van Jack, hun dochter terug te vinden. Wanneer blijkt dat Jack niemand kan vertrouwen, zelf de mensen van zijn eigen team niet, wordt zijn taak er zeker niet makkelijker op. Bovendien blijken een aantal zaken met elkaar verwant te zijn.

24 bestaat uit 24 afleveringen van 60 minuten (zo een 42 minuten blijven effectief over na het verwijderen van de reclame) en ze gaat door in real time. De serie begint dus om 24 u ’s nachts en eindigt om 24 uur de volgende dag, ondertussen wordt geregeld de tijd op het scherm weergegeven. In de VS duurde elke aflevering een uur (de tijd bleef doorlopen tijdens de reclame) maar in Europa en op deze dvd werden de reclameblokken dus weggelaten. Een vb.: we zien een man in zijn wagen, de tijd verschijnt in beeld, het is 00u 15. Het beeld wordt gedurende een fractie van een seconde zwart. We krijgen een andere shot te zien, de tijd verschijnt in beeld, het is intussen 00u20. Dit gebeurt een paar keer per aflevering, op de plaats waar normaal de reclame werd voorzien. De eerste aflevering eindigt om 00u59, de tweede begint om 01u00. Het real time aspect van de serie werkt wonderwel en het is een echte meerwaarde bij de opbouw van de spanning.

Om maar onmiddellijk duidelijk te maken hoe goed we deze serie wel vinden: toen we een aantal weken moesten wachten op onze vervangexemplaren van dvd 5 en 6 (meer daarover later) kon de postbode niet snel genoeg langskomen om ons te verlossen uit ons lijden. 24 is enorm verslavend, dat is het minste wat we kunnen zeggen. Vanaf de eerste tot de laatste minuut blijft alles aan deze tv serie fantastisch: de fotografie (die erg goed tot zijn recht komt met deze breedbeeld dvd versie), de acteerprestaties, de muziek en het superspannende verhaal (veel spannender dan de meeste thrillers van de laatste jaren) dat er telkens weer in slaagt om de kijker op het verkeerde been te zetten. Een kniesoor zal misschien opmerken dat er hier en daar kleine plotgaten zijn maar deze kunnen het plezier aan deze fantastische serie zeker niet verminderen. Buiten Kiefer Sutherland zullen bij niet veel lezers belletjes gaan rinkelen bij het zien van de namen van de cast maar geloof ons vrij, alle acteurs zijn schitterend gecast en ze komen erg overtuigend over in hun respectievelijke rollen. Xander Berkeley (George Mason in de serie) acteerde ook in films als Shangai Noon en Amistad; Zeljko Ivanek is zo één van die acteurs die veel mensen kennen van gezicht maar bijna niemand kent zijn naam, hij speelde ondermeer mee in Black Hawk Down, Dancer In The Dark en Hannibal; Elisha Cuthbert (Kim Bauer) is een knappe nieuwe actrice waar we in de toekomst zeker nog veel zullen over horen. Wij hebben er bewust voor gekozen om niet de volledige cast weer te geven. De cast telt nog een aantal acteurs die iedere film fan kent, maar wij houden liever de spanning er nog wat in om het kijkplezier niet te vergallen. 24 maakt op een vernuftige manier gebruik van splitscreens zodat de kijker bij momenten de actie uit verschillende hoeken, of de gebeurtenissen op verschillende locaties kan volgen. We willen nog even terug komen op het feit dat we een aantal weken moesten wachten op vervangexemplaren. Met de dvd’s was op technische vlak niets mis, maar men had op de eerste persing van de UK release de afleveringen geplaatst zoals ze te zien waren in de VS, het is te zeggen: de afleveringen in de VS waren in het totaal 90 seconden korter dan de versie die werd getoond op de BBC. De twee schijfjes waarin er wat gesneden was ten opzichte van de BBC versie, zijnde dvd 5 en 6, konden wij inruilen bij Fox UK, iets wat een aantal weken in beslag nam.

BEELD EN GELUID
Het beeld van 24 is over het algemeen haarscherp. Gezien het hier om een zeer recente televisieserie gaat is dit eigenlijk niet meer dan normaal. De prachtige fotografie komt goed tot haar recht middels deze beeldtransfer. Alhoewel wij het hier jammer genoeg moeten doen met (slechts) een Dolby Digital 2.0-track kunnen we toch zeker positief zijn over het geleverde geluid. De track is voldoende potent om te kijker volledig mee te sleuren in de wereld van 24.

EXTRA’S
We worden bij deze box spijtig genoeg te kort gedaan op het vlak van extra’s. Buiten een alternatief einde (dat misschien wel nog beter is dan het normale einde) en een gesproken preview van 2 minuten voor seizoen 2 blijven we in de kou staan. Een audiocommentaar was zeer welkom geweest.

CONCLUSIE
24 is een fantastische serie die gewoonweg op dvd moet worden bekeken: het juiste beeldformaat, geen storende reclames en nog het belangrijkste van alles, men dient geen 7 dagen te wachten om te kunnen genieten van de volgende aflevering (wij konden het eerlijk gezegd soms niet laten om 4 afleveringen na elkaar te bekijken). Het wordt lang wachten tot het tweede seizoen van 24 op dvd beschikbaar is, het einde van seizoen 1 liet nog een paar vragen open en we willen dan ook zo snel mogelijk de antwoorden hierop. Puur genot en één van de grootste aanraders sinds de komst van het medium dvd.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Kiefer Sutherland, Leslie Hope, Dennis Haysbert, Sarah Clarke, Elisha Cuthbert, Dennis Haysbert, Paul Schulze, Carlos Bernard, Xander Berkeley, Zeljko Ivanek

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
15

Speelduur:
1041 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5039036010047


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Alternatief einde,
• Preview seizoen 2

Andere recente releases van deze maatschappij