:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROODS, THE
CROODS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-10-16
FILM
The Croods zijn een zeskoppige familie holbewoners, die bij elkaar wordt gehouden door de strenge vader Grug (Nicolas Cage), die wars is van alles wat ook maar in de verste verten naar verandering ruikt. De families die in de buurt van de Croods wonen, zijn één voor één omgekomen in diverse freak accidents, gaande van vertrappeld door een monster tot een banale verkoudheid, en vader Grug meent dat de enige manier om zijn familie te vrijwaren van onheil is om ze zo veel mogelijk opgesloten te houden in zijn knusse grot. Vooral dochter Eep (Emma Stone) heeft het daar niet makkelijk mee, want ze hunkert naar de vrijheid van de open wildernis, en heeft daar bovendien iets ontdekt waar alle vaders met tienerdochters panische angst voor hebben, namelijk: een jongen, die naar de naam Guy (Ryan Reynolds) luistert! De continentendrift is echter in volle gang, en wanneer op een dag de grot tot puin wordt herleid, zit er voor de Croods niets anders op dan veiliger oorden op te zoeken. Guy suggereert dat de veiligste plaats bovenop een bergtop kan zijn, en Grug is geneigd om zijn advies te volgen. Vooral omdat Guy over één kolossaal wapen beschikt dat nogal handig kan zijn om wilde dieren op een afstand te houden: Guy weet hoe je vuur maakt. De tocht kent hoogte- en laagtepunten, Grug hoopt geregeld dat zijn lastige schoonmoeder (Cloris Leachman) er het bijltje bij neerlegt (wat tot zijn grote teleurstelling telkens nét niet gebeurt), en hij zal alleszins moeten leren om meer rekening te houden met de mening van anderen als hij hoopt om het er levend vanaf te brengen. En dat met een duidelijk eerder beperkte herseninhoud.
The Croods
is de eerste animatiefilm van Dreamworks die niet langer door Paramount, maar door 20th Century Fox wordt verdeeld. Regisseur Chris Sanders, bekend van de Disneyklassieker Lilo & Stitch en het aangenaam verrassende How To Train Your Dragon sloeg de handen in elkaar met Kirk DeMicco, regisseur van Space Chimps, en haalde een behoorlijke portie inspiratie uit Ice Age 4: Continental Drift van concurrerende studio Blue Sky, zij het dat de hoofdpersonages ditmaal mensen zijn in plaats van dieren. Alle dergelijke formulaïsche animatiefilms van pakweg het laatste decennium tappen wat dat betreft wel allemaal een beetje uit hetzelfde vaatje, en dat is voor The Croods niet anders. Centraal staat het generatieconflict tussen de vader en zijn opstandige tienerdochter, die er allebei een apart idee op nahouden over de beste overlevingsstrategie, maar die elkaar tijdens hun gezamenlijke queeste op elkaar leren bouwen en tenslotte op het einde van de film in elkaars armen vallen. De film is met een beperkte voicecast van slechts acht acteurs gemaakt - de zes familieleden, het vriendje van de dochter en zijn huisdier annex broeksriem - en diegene die er het het aardigst vanaf brengt is verrassend Nicolas Cage, die op zijn personage Grug naar hartelust mocht improviseren en er een neurotische malloot van maakt die familie had kunnen zijn van Fred Flintstone. Andere leuke vondsten in deze film zijn onder meer de fauna, die nagenoeg uitsluitend bestaat uit dieren die een kruising zijn van twee hedendaagse dieren, met als meest illustere voorbeeld de piranhakieten, vliegende en bijtende monstertjes die in geen tijd een karkas ontbenen; daarnaast is ook een constante doorheen de film Grugs misplaatst enthousiasme telkens wanneer zijn eeuwig zeurende schoonmoeder nog maar eens jammerlijk dreigt te verongelukken. Voor het design van de figuurtjes heeft men de (vermoedelijke) bewegingen van grotbewoners goed geobserveerd, en de personages huppelen rond als de apen waar ze nét bovenuit zijn geëvolueerd. Ook de typische vorm van de schedels doet denken aan modellen die visualiseren hoe pakweg de Cro-Magnon eruit moet hebben gezien.
BEELD EN GELUID
20th Century Fox maakt alvast de goede gewoonte om dergelijke animatiefilms tegenwoordig standaard te voorzien van een DTS-HD MA 7.1-track in de origineel gesproken taal, want ook bij Epic van Blue Sky is een dergelijke track voorzien. Er wordt in deze in een foley-studio geschoten tracks niets aan het toeval overgelaten: het gegrom van wilde dieren, de inslag van de bliksen, het instorten van een grot... niets blijft veilig voor de sound designers die de speciale effecten aan elkaar rijgen. De dialogen zijn aangenaam verstaanbaar en de muziektrack van Alan Silvestri wordt effectief uitgespeeld. Op het computergegenereerd beeld zijn geen opmerkingen over onvolkomenheden te melden. De jungle waar de Croods zich moeten doorworstelen is kleurrijk en levendig, en elke schaduw of textuur van een boom kan plots veranderen in een dodelijk roofdier.

 


 
EXTRA'S
We hopen alleen dat er volgende keer eens wat geïnvesteerd wordt in relevantere extra's. Dreamworks laat daar meer dan eens een steek in vallen, en bij deze The Croods is dat helaas niet anders. In de interactieve featurette "The Croodaceous Creatures of Croods" krijgen we een selectie aan merkwaardige dieren voorgeschoteld die in de film hun opwachting maken. U schrikt zich echter waarschijnlijk de pleures wanneer u merkt dat dit gebeurt in een afschuwelijk Hollands accent. De manier om deze optie uit te schakelen en Engelse stemmen te horen is vreemd genoeg dat je de ondertiteling op Engels moet zetten. De andere extra's zijn gelukkig wél te beleven in het Engels met optionele Nederlandse ondertitels. Het kortfilmje "Belt's cave journal" (6:15) is een klassiek tekenfilmpje waarin Guy enkele anekdotes over zijn huisdier ophaalt. Drie verwijderde scènes "Croods cuts" (8:20) worden voorafgegaan door een inleiding van beide regisseurs, en zijn slechts afgewerkt in storyboardfase, maar wel al volledig ingesproken. In de documentaire "Be an artist" (35:16) toont animator Sean Sexton enkele tekentips hoe je enkele van de merkwaardige dieren uit de film kan tekenen. Naast de originele bioscooptrailer (2:11) bevat de film ook nog een boel cross-promotionele trailers, waarbij het bijvoorbeeld opvalt dat er onder meer reclame gemaakt wordt voor Gift Of The Night Fury, een dvd die helemaal nooit in onze contreien is uitgebracht. Ook de klassieke vier 4 filmpjes "World of Dreamworks animation" kunnen, zoals op geen enkele release van Dreamworks, ontbreken.

 


 
CONCLUSIE
The Croods is een veilige keuze. De animatiefilm breekt nergens potten, maar slaat ook wezenlijk nergens de bal mis. De beeld-en geluidskwaliteit zijn voortreffelijk, maar van de extra's kunnen we niet hetzelfde zeggen.coverStudio: Fox

Regie: Kirk De Micco & Chris Sanders
Met: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Cloris Leachman, Clark Duke, Chris Sanders, Randy Thom

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626073130


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Interactieve featurette "The Croodaceous Creatures of Croods"
• Kortfilmje "Belt's cave journal"
• 3 verwijderde scènes "Croods cuts"
• Documentaire "Be an artist"
• Trailer
• Cross-promotionele trailers
• 4 filmpjes "World of Dreamworks animation"

Andere recente releases van deze maatschappij